2021. március 7.
//
Tamás névnap

145 éve oltják a tüzet Veszprémben

Felvonulással és díjátadásokkal ünnepelte fennállásának 145. évfordulóját a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság péntek délelőtt. Galériával.

Magyarországon 1870, Veszprémben 1875 óta létezik szervezett formában tűzoltóság. Hagyományosan május 4-én, Szent Flórián napján ünneplik a tűzoltókat, ám a járványhelyzet miatt csak most, augusztus 28-án tartottak koszorúzást, felvonulást és ünnepi állománygyűlést Veszprémben.

Koszorúzás a várnegyedben. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjárólKoszorúzás a várnegyedben. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjáról

Péntek délelőtt a várnegyedben található Szent Flórián szobor koszorúzása után az Óváros térről indulva a laktanyáig vonultak fel gépjárművekkel a tűzoltók, miközben a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott zenei műsort.

A Dózsa György úti laktanyában Brányi Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki az egész veszprémi állománynak. Mint mondta, tűzoltóink másfél évszázada vigyázzák életünket, óvják értékeinket, mentenek életeket és nyújtanak biztonságot.

- A tűzoltó mindmáig az az ember, aki tenni akar másokért akár saját élete kockáztatásának árával is.

Brányi Mára alpolgármester köszöntötte az állományt. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjáról.Brányi Mára alpolgármester köszöntötte az állományt. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjáról.

Igaz a megállapítás, hogy ahonnan mások menekülnek, a tűzoltó oda tart. A tűzoltókra számíthatunk a bajban, akik nem csak a biztonság letéteményesei, hanem példaképeink is -fogalmazott.

Az év veszprémi tűzoltója

A beszédet követően laktanyában ünnepi állománygyűlés keretében adták át a járványhelyzet miatt elmaradt rendezvények valamennyi kitüntetését. Veszprém város év tűzoltója címet idén Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzszászlós vehette át.

Cziráki Attila Brányi Mária alpolgármestertől vette át az elismerést. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjárólCziráki Attila Brányi Mária alpolgármestertől vette át az elismerést. A cikk alján galéria található a tűzoltók napjáról

Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzszászlós 1995 óta teljesít szolgálatot a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, kezdetben, mint beosztott tűzoltó, később különlegesszer-kezelői beosztásban.

A közel 25 éves szolgálati ideje alatt a rá bízott technika megfelelő használatára, karbantartására mindig nagy figyelmet fordított. A szolgálatellátás során mindig törekszik a feladatok, utasítások maradéktalan, pontos végrehajtására. Kollégái, elöljárói számíthatnak segítségére, pontos, precíz, igényes munkavégzésére. Szakértelmével, tapasztalatával, megbízhatóságával nagymértékben hozzájárul a szakszerű és gyors feladatvégzéshez.

Nagy figyelmet fordít a fiatalabb tűzoltók képzésére, beilleszkedésére, a tapasztalatok átadására. Szakmai tudásával, higgadtságával, megfontoltságával növeli kollégái biztonságérzetét. A beavatkozások mellett szolgálati idején kívül is áldozatos munkát végez. 2020-ban Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Veszprém város tűzvédelme érdekében kifejtett kiemelkedő, példamutató munkája elismeréseként Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzszászlós részére Az Év Veszprémi Tűzoltója díjat adományoz”

- állt laudációjában.

A Veszprém város év tűzoltója cím mellett átadták az év hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói címeket, az év hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságának járó díjat, a baleseteknél, káreseteknél segítséget nyújtó tűzoltók elismeréseit, valamint a kiváló teljesítményt nyújtó munkatársaknak járó jutalmakat.

Képek
Ge. Á.
Kovács Bálint