Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író

2020. szeptember 1. 4:00
Vívóruhát öltött szerző, barokk zenei aláfestés és egy francia sakkjátszma. Külön-külön jól értelmezhető dolgok, mégis együtt egy felettébb szürreális, ám annál izgalmasabb könyvbemutató kellékei voltak, amelyek Kilián László, veszprémi író performanszát színesítették, a szerző Niomé II. - A vas mítosza című könyvének bemutatóján.

Keresve sem találhatott volna autentikusabb helyszínt Kilián László új regényének bemutatójára, mint az Utas és holdvilág antikváriumot, amely amennyire apró üzlethelyiség a belvárosban, annyira fontos szerepet játszik a helyi művészek által közvetített helyi kultúra megismertetésében.

Péntek kora este itt gyűltek össze az író tisztelői, barátai, valamint a kortárs irodalomra fogékony érdeklődők, hogy egy nem mindennapi könyvbemutató keretében ízelítőt kapjanak Kilián László trilógiájának második regényéből, amely A vas mítosza címet kapta.

De hogy jobban megismerjük, hogy mit is takar pontosan ez a cím, érdemes röviden megismerkedni a trilógia első kötetével, amely A fa mítosza címre hallgat. Abban Kilián László a természet világát mutatja be prózai formában, mitikus jegyekkel fűszerezve.

Ehhez a sorozathoz kapcsolódik most A vas mítosza, amely viszont az emberi világot helyezi a középpontba.

Mindezt Uther, a hős szemszögéből, akinek a neve ismerős lehet a kelta mondákból, a legenda szerint ő volt Artúr király apja.

A regény 12 fejezeten át taglalja az emberi világot a hős (Uther) szempontjából, olyan aspektusokból, mint például a munka, a politika, a város, a birodalom, vagy éppen a háború.

Mindezt szépirodalmi nyelvezettel, mély, már-már filozofikus gondolatokkal vegyítve.

Nem akarjuk lelőni a csattanót és a szerző sem tette meg a könyvbemutató alkalmával, viszont annyit elárult, hogy Uther a regényben többször találkozik feloldhatatlannak látszó problémákkal is az emberi világból, viszont hősként elvárás az olvasó és az író szempontjából is, hogy szembeszálljon ezekkel.

De mégis, mit keresett a könyvbemutatón egy vívófelszerelésbe bújt szerző, aki barokk zenei aláfestés mellett játszatott le egy francia sakkjátszmát a közönséggel?

A nem hétköznapi performansz lényegét a bemutató után azzal magyarázta portálunknak Kilián László, hogy az irodalom ma bajban van, az olvasás kezdi egyre inkább elveszteni népszerűségét a közönség körében, ezért szükség van más módokon is hatni az emberekre.

A vívás jelképét a hős miatt választotta, aki folyamatosan harcol a világban és a világgal, a sakk pedig a háború szimbolikája.

Kilián László A Vas mítosza című regénye után a trilógia lezárásaként az idő filozófiájához fog nyúlni. Az író elmondása szerint már a kezdetektől ebben a hármasban gondolkodott, az utolsó fejezetben azt fogja taglalni, hogy az embereknek és a természetnek mi dolga van az idővel, az hogyan jelenik meg a világban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.