2020. október 22.
//
Előd névnap

Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író

Vívóruhát öltött szerző, barokk zenei aláfestés és egy francia sakkjátszma. Külön-külön jól értelmezhető dolgok, mégis együtt egy felettébb szürreális, ám annál izgalmasabb könyvbemutató kellékei voltak, amelyek Kilián László, veszprémi író performanszát színesítették, a szerző Niomé II. - A vas mítosza című könyvének bemutatóján.

Keresve sem találhatott volna autentikusabb helyszínt Kilián László új regényének bemutatójára, mint az Utas és holdvilág antikváriumot, amely amennyire apró üzlethelyiség a belvárosban, annyira fontos szerepet játszik a helyi művészek által közvetített helyi kultúra megismertetésében.

Péntek kora este itt gyűltek össze az író tisztelői, barátai, valamint a kortárs irodalomra fogékony érdeklődők, hogy egy nem mindennapi könyvbemutató keretében ízelítőt kapjanak Kilián László trilógiájának második regényéből, amely A vas mítosza címet kapta.

De hogy jobban megismerjük, hogy mit is takar pontosan ez a cím, érdemes röviden megismerkedni a trilógia első kötetével, amely A fa mítosza címre hallgat. Abban Kilián László a természet világát mutatja be prózai formában, mitikus jegyekkel fűszerezve.

Ehhez a sorozathoz kapcsolódik most A vas mítosza, amely viszont az emberi világot helyezi a középpontba.

Mindezt Uther, a hős szemszögéből, akinek a neve ismerős lehet a kelta mondákból, a legenda szerint ő volt Artúr király apja.

A regény 12 fejezeten át taglalja az emberi világot a hős (Uther) szempontjából, olyan aspektusokból, mint például a munka, a politika, a város, a birodalom, vagy éppen a háború.

Mindezt szépirodalmi nyelvezettel, mély, már-már filozofikus gondolatokkal vegyítve.

Nem akarjuk lelőni a csattanót és a szerző sem tette meg a könyvbemutató alkalmával, viszont annyit elárult, hogy Uther a regényben többször találkozik feloldhatatlannak látszó problémákkal is az emberi világból, viszont hősként elvárás az olvasó és az író szempontjából is, hogy szembeszálljon ezekkel.

De mégis, mit keresett a könyvbemutatón egy vívófelszerelésbe bújt szerző, aki barokk zenei aláfestés mellett játszatott le egy francia sakkjátszmát a közönséggel?

A nem hétköznapi performansz lényegét a bemutató után azzal magyarázta portálunknak Kilián László, hogy az irodalom ma bajban van, az olvasás kezdi egyre inkább elveszteni népszerűségét a közönség körében, ezért szükség van más módokon is hatni az emberekre.

A vívás jelképét a hős miatt választotta, aki folyamatosan harcol a világban és a világgal, a sakk pedig a háború szimbolikája.

Kilián László A Vas mítosza című regénye után a trilógia lezárásaként az idő filozófiájához fog nyúlni. Az író elmondása szerint már a kezdetektől ebben a hármasban gondolkodott, az utolsó fejezetben azt fogja taglalni, hogy az embereknek és a természetnek mi dolga van az idővel, az hogyan jelenik meg a világban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak
Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak
Az első díjat érdemelte ki Zatkalik András veszprémi újságíró, riporter a Magyar Nemzeti Írószövetség által meghirdetett Márai-pályázaton. A „Szindbád jelet hagyott” című pályaműve mellett a magyarok olvasási szokásairól és a szülők felelősségéről is beszélgettünk a díjazottal.
Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Nem csak az ókori Görögországban fogalmaztak meg mélyreható filozófiai gondolatokat, erre kiváló példa volt szerda este András Ferenc filozófus legújabb könyvének bemutatója. A megértés ösvényeiben boncolgatott témák látszólag nem a legkönnyebb olvasmányok közé tartoznak, mégis minden embert érintenek.
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!
Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!
Novemberben nyomtatásban is megjelenik J. K. Rowling legújabb, Az Ickabog című mesekönyve, melynek illusztrálásához magyar gyerekektől várják a rajzokat.
Az íróvá válás titokzatos meséje
Az íróvá válás titokzatos meséje
Sok irodalomkedvelő vágya, hogy egyszer a saját könyvét tarthassa a kezében, eddig azonban kevesen jutnak el. Pálfy Zsuzsanna sosem tervezte, hogy író lesz, többen ma mégsem úgy ismerik, mint egészségügyi dolgozót, hanem mint A világ titokzatos meséi című könyv veszprémi szerzőjét.