Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kevésbé pazarló gazdaságért dolgoznak

2020. szeptember 10. 4:00
A körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetenciaközpont létrehozásával kapcsolatban tartott bemutatkozó rendezvényt a Pannon Egyetem hétfő délelőtt.

A körforgásos alapokon nyugvó gazdaság megteremtését támogatja majd kutatás-fejlesztési tevékenységével az a kompetenciaközpont, amelyet öt konzorciumi partnerével közösen, uniós támogatásból hozott létre a Pannon Egyetem.

A körforgásos gazdaság lényege (szemben az általánosan elterjedt lineáris gazdasággal, ami a megtermeljük–használjuk–kidobjuk életciklussal számol), hogy már a termékfejlesztés során ügyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb hulladék jöjjön létre a folyamat közben, illetve hogy maga a termék is újrahasznosítható, a későbbiekben alapanyagként újra felhszanálható legyen. Ezáltal nemcsak a környezeti terhelés csökken, hanem a véges nyersanyagkészlettel is okosabban gazdálkodunk, valamint gazdaságosabbá válik a termelési folyamat is. 

Gelencsér AndrásGelencsér András

– A körforgásos gazdaság nem új találmány, a természet maga is ebben a rendszerben működik – fejtette ki Gelencsér András, az egyetem rektora. – Az emberi társadalom azonban ezidáig nem vett tudomást azokról a korlátokról, amik előbb-utóbb be fognak keríteni bennünket. A sokak által még ma is végtelen mennyiségűnek gondolt erőforrásaink elapadása előbb-utóbb problémát fog okozni, miközben a környezetünket a folyamatosan termelődő hulladékkal is tönkretesszük. Az átállás a körforgásos gazdaságra az emberiség jövője szempontjából nagyon fontos, érdemes lenne minél előbb megvalósítani, mert minden év, hónap vagy nap késedelem további károkat okoz. 

A projektben a MOL is stratégiai szerepet vállal, hiszen – mint azt Zsinkó Tibor, a Downstream MOL ügyvezető igazgatója kifejtette – a kompetencia központ jól illeszkedik a vállalat stratégiájába, melynek egyik kiemelt célja a fenntarthatóság. A cég és a Pannon Egyetem kapcsolata ráadásul régi múltra tekint vissza: számos, a veszprémi vegyészmérnöki képzésből kikerült szakember dolgozik a nemzeti olajvállalatnál. Hozzátette: igazi innováció elképzelhetetlen a különböző tudományágak eredményeinek összevetése nélkül, ez az összefogás pedig a számos területen tevékenykedő Pannon Egyetemnél biztos kezekben van.

Ami a konkrétumokat illeti: a következő három évben a konzorcium tagjai 4,7 milliárd forint uniós támogatással, 5 milliárd forintos összköltségvetéssel olyan központot működtetnek, ami Nagykanizsán és Veszprémben is 25-25 szakembert foglalkoztatva öt fő területen kutat: ezek a fenntartható energiatermelés, a hulladékok újrahasznosítása, a víztechnológiák, valamint a jövő városainak fejlesztése és a turizmus környezettel összhangban megvalósuló alakítása.

A projekttől azt várják, hogy a kompetenciaközpont képes lesz a hazai körforgásos gazdaság alapjain nyugvó fenntarthatósági fejlesztések élére állva az országot a nemzetközi innovációs térképen is megjeleníteni.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.