2020. október 22.
//
Előd névnap

Közelebb kerülni a természethez a lakótelep szívében is

Második alkalommal várják a Kálvin parkba az embereket, ahol a Vadvirágos Pikniken ismerkedhetnek a gyepgazdálkodás rejtelmeivel, a méhek szerepével a természet körforgásában és még számos hasznos dologgal a környezettudatosság jegyében. Szeptember 18-án pénteken egy lépéssel még közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a természet működését a lakótelep szívében is.

Irreális cél lenne egyik napról a másikra megváltoztatni az emberek gondolkodását és sokkal inkább a környezettudatosság felé irányítani őket, ugyanakkor ahogy a természet is lassan, sokszor évek alatt alakul át, frissül meg, úgy a fenntarthatósági tulajdonságok is lassan, de biztosan épülnek be az emberek mindennapjaiba.

Ehhez viszont szükség van arra, hogy nap mind nap, valamint időszakosan is találkozzanak olyan akciókkal, rendezvényekkel, ahol közelebb kerülhetnek a természethez, akkor is, ha nem vidéken, hanem akár egy lakótelep közepén élnek.

A VKSZ Zrt. többek közt ennek szellemében hirdeti meg idén immáron második alkalommal

a Vadvirágos Piknik elnevezésű családi napját szeptember 18-án a Kálvin János parkba.

Az ötletet az az évekkel ezelőtti kezdeményezés adta, amely ma már országos hírűvé nőtte ki magát, lényege pedig annyi, hogy a városi parkok zöldfelületeinek egy részén a parkgondozók szándékosan nem nyírják le a füvet, nem használnak gyomirtókat, tehát hagyják a természetnek, hogy önmaga fejlődjön, regenerálódjon.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, ezeken a részeken különféle vadvirágok jelentek meg, bizonyítva, hogy az élet megtalálja a táptalajt még a lakótelep szívében is.

Kapcsolódó cikk
A veszprémi zöldfelület-gazdálkodás minta lehet
Felfigyelt ránk a szakma, elfogadó a lakosság, mi pedig örömmel tapasztaljuk, hogy városi zöldfelület-gazdálkodásunk más települések számára is minta lehet-írja blogjában a VKSZ Zrt.

Sok tévhit is kering a Vadvirágos Veszprém körül, többen tartanak a megjelenő kullancsoktól, méhektől. Az ő megnyugtatásukra, azon kívül, hogy fűnyíró és gyomirtó nem éri ezeket a területeket, a szakemberek, biológusok folyamatosan vizsgálják ezeket a szabadon hagyott területeket és számon tartják, hogy milyen új növény- és állatfajok jelentek meg.

A Vadvirágos Pikniken éppen az ő munkájukba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, hiszen ezen a tematikus napon idézőjeles „tárlatvezetést” is tartanak a réten és a tanösvényen a szakemberek, hogy első kézből mutassák meg és magyarázzák el a természetben lezajló folyamatokat.

A vezetett túrák mellett előadással is készülnek a méhek és a porzórovarok fontosságáról, lesz kérdezz-felek, ha valakiben kételyek maradtak volna, valamint egy kvízsoron keresztül saját tudását is próbára teheti bárki.

Hangulatkép a tavalyi Vadvirágos PiknikrőlHangulatkép a tavalyi Vadvirágos Piknikről

A Vadvirágos Piknik során a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy azokban kicsik és nagyok, valamint családok is megtalálják a számukra érdekfeszítő tartalmat.

Éppen ezért a bemutatók és előadások mellett kézműves foglalkozások, méz és lekvár kóstolás, bográcsozás, valamint mozi és zenés program is vár mindenkit.

Amennyiben az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez, akkor pedig megvalósulhat az, amit mottóként fogalmaztak meg a szervezők: Le a cipővel, éljen a mezítláb!

vehir.hu

További cikkek

A komposztálást népszerűsítik a városban
A komposztálást népszerűsítik a városban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 19.985.000 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására, amely projekt a "VKSZ" Zrt. aktív közreműködésével valósul meg.
Amikor a kreativitás és a környezetvédelem találkozik
Amikor a kreativitás és a környezetvédelem találkozik
Gyerekkoromban a nővéremmel együtt szaloncukor papírba csomagolt gyufás skatulyából és a fűrészelés során megmaradt kis fahulladékokból készítettünk karácsonyfadíszt, amiket az udvari kis fenyőfára aggattunk. Akkoriban még nem tudtuk, de tulajdonképpen már az upcycling művészetét műveltük.
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók.
Ezért zöldült ki a veszprémi buszmegálló
Ezért zöldült ki a veszprémi buszmegálló
Pár napja igazi városi látványosság lett a Bajcsy-Zsilinszky úti helyi járatos buszmegálló, ami egyik napról a másikra „kizöldült”. Több veszprémi interenetes fórumon is elindult a találgatás, hogy vajon kinek a megbízásából és milyen okból alakították át a megállót ilyen nem hétköznapi formára, ennek jártunk utána.
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
"Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.