Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert

2020. szeptember 24. 18:00 // Forrás: Pannon Egyetem, MTI, VEHIR
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja augusztusban indított kutatást a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan, hogy mind a tudomány képviselői, mind a hulladékgazdálkodási javaslatok kidolgozói megismerjék a magyar lakosság visszaváltási rendszerrel kapcsolatos álláspontját. Az egy hónapos kérdőíves kutatás kiértékelt eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra a Pannon Egyetemen.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, a Kormány 2020 februárjában a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben kifejezte határozott szándékát az egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazásának tiltására, továbbá az üveg és műanyag palackok, valamint a fém dobozok visszaváltásának biztosítására. Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot júliusban már el is fogadta a magyar Parlament.

A cél, hogy minél nagyobb arányban visszaválthatók legyenek a különböző csomagolóanyagok.

A tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indul el a rendszer Magyarországon, kezdetben az üveg és fém csomagolóanyagokat lehet majd visszaváltani, később más anyagokat is, például a kozmetikai termékek csomagolásait.

Magyarországon évente 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni.

Boros elmondása szerint települési hulladékpontokat szándékoznak létre hozni, a hulladékudvarok számát növelni, az illegális hulladéklerakást pedig mérsékelni.

Kurdi Róbert, Boros Anita és Csillag Zsolt a 2020. szeptember 21-én tartott sajtótájékoztatón a Pannon Egyetem épületébenKurdi Róbert, Boros Anita és Csillag Zsolt a 2020. szeptember 21-én tartott sajtótájékoztatón a Pannon Egyetem épületében

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma a nagymennyiségű hulladék összegyűjtése és hasznosítása, hiszen a lakosságszám növekedésével egyre nő a hulladék mennyisége. Közölte, a hulladék nem szemét, lehetőségként kell tekinteni rá. Kurdi Róbert a Pannon Egyetem kancellárhelyettese arról beszélt, hogy az egyetem, mintegy 5 milliárd forintos, megújuló energiával kapcsolatos projektjén belül foglalkoznak a hulladékgazdálkodással is.

A kutatás eredményei

A Pannon Egyetem kutatása egyértelműen rávilágít arra a tényre, hogy a magyar emberek szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, és elkötelezettek abban, hogy tevékenyen segítsék annak megóvását. A kérdőívet több, mint 20 ezer ember töltötte ki, és 91 százalékuk szerint a környezet megtisztítása, illetve megóvása a kiemelt fontos feladat.

A válaszadók szerint a témával kapcsolatban az egyszer használatos műanyagok mennyisége, és a természeti területek szennyezettsége a legfontosabb kérdések. A kitöltők több, mint 2/3-a (68,9%) gondolja úgy, hogy a hulladékokból eredő környezetszennyezés legfontosabb oka az illegális szemetelés, aminek jelentős részét a  palackok/dobozok jogellenes eldobása teszi ki.

A palackok visszaváltásának módját tekintve legtöbben (76,5%) az automatás visszaváltási módot preferálnák. A megkérdezettek döntő többsége (83,2%) az automatákat elsősorban a nagyáruházakban helyezné el.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (85%) összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat, ha az állam fizetne érte. Hasonlóan magas arányban (87%) a kitöltők azzal is egyetértenek, hogy akkor is be kéne vezetni a visszaváltási rendszert, ha annak költsége beépül a termék árába, és ezzel megemelkedne az.

Címlapfotó: Payam Masouri(Pexels)

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.