2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Elaltatás nincs, a reménytelenek is maradnak

Három veszprémi állatvédő szervezet három külön irányvonalat képviselve éjt nappallá téve dolgozik azért, hogy a bántalmazott vagy utcára kitett állatok új esélyt kaphassanak az életre.

Az országban kevés városról elmondható, hogy állatvédelem tekintetében akkora a lefedettség, mint Veszprémben. Csak hogy tisztán lássunk: a megyeszékhelyen a 2006-ban megalakuló Vackoló Állatvédő Egyesület éves szinten minimum ötszáz állatot fogad be, ha a szükség úgy kívánja, akkor akár Kelet-Magyarországról is.

Farkas Zsuzsa elnök lapunknak elmondta, tisztességgel és becsülettel megköszöni a segítséget, melyeket magánemberektől és külföldről is kapnak. Hozzátette, az önkormányzati segítség mellett – amelyet a kornavírus-járvány miatt idén átcsoportosítottak – az adakozók személyi jövedelemadójának egyetlen százalékából tartják fent önkénteseikkel a menhelyet, ahol most is háromszáz állat vendégeskedik.

A Vackolónál az együttélésre is megtanítják az ebeket A Vackolónál az együttélésre is megtanítják az ebeket

A vírushelyzet miatt sajnos visszaesett a örökbefogadási arány, de mivel felelősséget vállaltunk, így is minden tőlünk telhetőt megteszünk az önkénteseinkkel, akik mindannyian munka mellett, szabadidejüket áldozva segítenek. Mindig minden helyzetet megoldottunk, ha problémánk akadt is, inkább csak a humán erőforrással. Tartjuk magunkat az elveinkhez, vállaljuk az ivartalanítás mellett az oltási programokm véghez vitelét is.

Míg előbbi szervezet az otthonteremtésben, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány a rossz körülmények közül való mentésben, a bántalmazott állatok védelmében tevékenykedik immár negyedik éve. Az alapítótól megtudhattuk, eddig összesen több mint ezer állatot sikerült kiszabadítaniuk az embertelenségből, amelyből idén eddig közel négyszázat számlálnak.

Együtt a bajba jutott állatokértEgyütt a bajba jutott állatokért

Az immár zavartalan munkavégzésünkhöz hozzátartozik, hogy sikerült szoros kapcsolatot kialakítanunk a helyi önkormányzattal, amely már egy ebrendészeti gépjárművet is biztosított a számunkra. Arról nem is beszélve, hogy Ovádi Péter országgyűlési képviselő is figyelemmel kíséri a munkánkat: ott segít nekünk, ahol csak tud.

A támaszra pedig olykor szükség is van; mint kiderült, az állatvédők kerültek már olyan helyzetbe, ahol kést rántottak rájuk és a kiérkező a hatóságokra. Az Ultimátum ezért együttműködési megállapodása kötött a Veszprém megyei Rendőr-főkapitánysággal, mely eseti szakértőként, tanácsadóként számít az alapítványra, amely jelenleg huszonöt önkéntes segítségére számíthat.

A harmadik irányvonalat pedig a rangidős menhely, az 1992-ben alapított Állatvédő Egyesület Veszprém képviseli: munkatársaik több évtizedes munkásságuk alatt számtalan állatott mentettek meg a halálsor méreginjekciójától, a gyepmesteri telepről. Nem elfelejtve, hogy a kerekesszékes, illetve a gyógyszeres kezelésre szoruló állatoknak sem fordítottak hátat soha.

A fényképen Apród, a kerekesszékes tacsi, aki szeretne szerető családra találniA fényképen Apród, a kerekesszékes tacsi, aki szeretne szerető családra találni

Az elmúlt négy évben közel ezer állatot sikerült kihoznunk a gyepiről, majd szerető családot találni számukra. Ha méltó területtel rendelkeznénk, ez a szám nagyobb is lehetne, de ha minden jól megy, akkor az Otthont az Állatoknak Alapítvány és az önkormányzat közbenjárásával hamarosan nagyobb területre költözhetünk állatainkkal. Akik között epilepsziás, FIV-fertőzött, Cushing-kóros, cukorbeteg, de bénult kutyus is van a gondozásunkban.

Böröczky Veronika elnök köszönetét fejezte ki támogatóiknak, akik segítségével jelenleg is ötven állatnak tudnak gyógyszert, fedélt, ételt biztosítani a mindennapokra. Gondoljunk csak bele: három szervezet, temérdek önkéntes, és három irányvonal szükségeltetik ahhoz, hogy az általunk, emberek által véghez vitt felelőtlenséget valamelyest helyre lehessen hozni.

Nézzünk magunkba: csak akkor vállaljunk állatot, ha gondoskodni is tudunk róla!

Simon Dani

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.