2020. október 22.
//
Előd névnap

Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem

2020. október 4. 4:10
Pannon Egyetem
Nagy érdeklődés mellett indul el az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök- és szakemberképzés a Pannon Egyetemen. Az őszi félévben több mint 40 hallgató kezdi meg tanulmányait a Mérnöki Kar által indított kurzusokon.

A képzés fókuszában az Ipar 4.0 megoldások fejlesztéséhez szükséges ismeretek átadása áll, módszertanában pedig integráltan kívánja alkalmazni a rendszerszemléletet, a folyamatmérnöki és az adattudomány ismereteket.

A Mérnöki Kar a képzést az olyan iparban dolgozó leendő mérnökök, szakemberek számára állította össze, akik nyitottak a rendszerszemléletű és algoritmikus gondolkodásra, illetve a gyakorlatban közvetlenül is alkalmazható tudásra. Az órákat az egyetemi oktatók és az intézmény ipari partnerei által delegált, elismert szakemberek tartják, szombati napokon.

„A Pannon Egyetem Mérnöki Kara az elmúlt években több szakterületen is képes volt arra, hogy lépést tartson a negyedik ipari forradalom eszközeinek tudatos és célorientált fejlesztéseivel.” - hangsúlyozta Abonyi János professzor, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának tudományos és stratégiai dékánhelyettese.

A képzés szakmai hátterét az egyetem sikeres K+F és innovatív projektjei, ipari megbízásai és a már évek óta sikeresen futó Autóipari minőségirányítási szakmérnök képzés tapasztalatai biztosítják.

Az intézmény Ipar 4.0 területén végzett tevékenységeinek elismertségét igazolja, hogy a tavalyi évben indított „Ipar 4.0+: Fenntartható regionális iparfejlesztést megalapozó kutatások” elnevezésű projektnek a Tématerületi Kiválósági Program további két évre, évi 400 millió forintos támogatást nyújt. A Dr. Abonyi János által vezetett kutatócsoport a pályázat keretében azt vizsgálta, hogy a régiók mennyire felkészültek a negyedik ipari forradalomra. A kutatás eredményét a Springer kiadónál idén megjelent „Are Regions Prepared for Industry 4.0?” című kötet foglalja össze.

Az érdeklődők a képzésről és a kutatócsoport munkájáról 2020. október 6-án, kedden 18 órakor a „Vissza az iskolapadba, avagy az év Storytelling előadásai” című program nyitórendezvényén kaphatnak bővebb információt.

A rendezvény előadói:

Dörgő Gyula - Pannon Egyetem
Kutatási területe a többcélú optimalizálás, az eseményelemzés és az adattudomány eszköztárának alkalmazása a folyamatbányászatban. Jelenlegi kutatása során az ipari alarm management adatbázisokban rögzített eseményeket vizsgálja a folyamatbányászati eszközök és adatmodellek alkalmazásával a folyamatbiztonság javítása érdekében.

Ruppert Tamás - Pannon Egyetem
Kutatási területe az ipari adatok és folyamatok elemzése, az Operátor 4.0 koncepció és a beltéri pozicionáló rendszerek. Jelenlegi kutató munkájában a gyártás, mint komplex rendszernek a standard modellezése és a gyártási folyamatnak a többcélú optimalizációja áll.

Scheidler Balázs - Balabit alapító
Balázs a Veszprémi Egyetem Mérnök Informatikus szakán végzett 2000-ben, majd még abban az évben társaival megalapította a Balabit-ot, mely nagyvállalatoknak szállított IT biztonsági megoldásokat főleg a Privileged Access Management (PAM) területén. Itt Balázs az első bő 10 évben ügyvezetőként, majd Technikai Igazgatóként (CTO) tevékenykedett. 18 évvel az alapítás után a Balabitot felvásárolta az amerikai One Identity, a tranzakciót már januárban az év exitjének kiáltotta ki a Forbes. Balázs 2019-ben hagyta ott a vállalatot, azóta startupok vezetőinek ad tanácsot és saját befektetéseit kezeli, de nem felejtette el mérnök létét sem: a szoftverfejlesztés mellett foglalkozik elektronikával és ház automatizációval is.

vehir.hu

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
A Pannon Egyetem képviseletében Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatósági és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Szűcs Imre ezredes parancsnok, a Veszprémi Sportlövész Egyesület képviseletében pedig Nagy Ádám elnök ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Zártkörű ünnepségen adták át a Pannon Egyetem elismeréseit
Zártkörű ünnepségen adták át a Pannon Egyetem elismeréseit
A Pannon Egyetemen - a járványhelyzet miatti korlátozások figyelembe vételével - zártkörű, ünnepélyes keretek között megtartott kitüntetésátadó ünnepségen adták az elmúlt időszakban esedékes egyetemi kitüntetéseket és címeket.
Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium
Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium
A megállapodás célja keretet adni a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a toborzás területén eddig vállalt tevékenységeknek, illetve továbbvinni azokat.