2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Így maradnak mindig tiszták a hölgyek

Több munkát igényelnek a hölgyek, hogy tiszták maradjanak, mint azt előre gondolnánk. Pontosabban a Három Grácia, valamint a város többi szökőkútjának tisztán tartása. Mi most ebbe a munkába nyertünk betekintést, olvasóinkat pedig elvisszük olyan helyekre is, amelyek eddig láthatatlanok voltak.

Sok mindent megéltek és sok mindent láttak már a veszprémi Kossuth utca hölgyei, hivatalos nevükön a Három Grácia. A szoborcsoport idén lépett a krisztusi korba, az évtizedek alatt pedig annyira megszokottá vált jelenlétük a sétálóutcán, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az utcaképet nélkülük. Pedig a belvárosi rehabilitáció során felmerült, hogy áthelyezik őket máshová, de végül maradtak eredeti helyükön.

Alkotójuk a Kossuth-díjas szobrászművész, Somogyi József volt, aki 1987-ben bronzból alkotta meg a Három Gráciát, majd ezután kerültek a posta előtti térre, ahol a csobogóval együtt üde színfoltjai a belvárosnak.

Azonban kevesen gondolnak bele, hogy ez hosszú ideig így is maradjon, a gráciák folyamatos „törődést”, karbantartást igényelnek.

Ezt a feladatot a VKSZ Zrt. munkatársai látják el, nekünk pedig lehetőségünk volt bekapcsolódni ebbe az időszakos munkába, valamint bejutni olyan pincébe is, amelyek a hétköznapokban zárva vannak.

Idegenvezetőnk Görgics Kálmán volt, a VKSZ Zrt. köztisztasági csoportvezetője.

Még a földfelszínen megtudtuk, hogy a csobogókat minden évben április 15. és május 5. között indítják be – időjárási viszonyoktól, valamint az ÁNTSZ vizsgálatainak eredményeitől függően – és október 15-én zárják el, a köztes időszakban pedig délelőtt 9 és este 21 óra között működnek.

A városban egyébként hat helyszínen vannak ilyen kutak, karbantartásuk pedig lényegében hasonló, mi most a Kossuth utca szökőkútjainak példáin keresztül ismerhetjük meg ezt a munkát.

Ottlétünkkor éppen a köztisztasági csoport munkatársai takarították a Három Grácia környékét, nem sokkal később pedig a cukrászda előtti téren a Piramis névre keresztelt szökőkút vízrendszerét. Faágakat, leveleket, néhány odahordott papírfecnit söpörtek össze, majd hipót öntöttek a vízforgató rendszerbe.

Kálmántól megtudtuk, hogy ezt a műveletet évente többször elvégzik, és minden esetben az ÁNTSZ munkatársaival együttműködve vizsgálják meg a vízmintákat. A csobogók csak akkor indulhatnak el, ha a mérések után negatív eredményeket kaptak a különböző baktériumokra, kórokozókra.

Mindez nem azt jelenti, hogy a szökőkutak vize alkalmas lenne a fürdésre, pláne nem emberi fogyasztásra, hiszen az tele van vegyszerekkel, amelyek a madárürülékkel és számos más módon a rendszerbe került baktériumokkal szemben védenek, magyarázza Kálmán.

Miközben a VKSZ munkatársai lapátolják az összegyűjtött hulladékot a Három Grácia körül, szemünk a felnyitott csatornafedél felé terelődik. Ugyanis a karbantartási munkák nem kizárólag a felszínen történnek, majdnem minden köztéri csobogó alatt van egy tartály, valamint itt rejtették el a rendszert üzemeltető szenzorokat, szűrőket is.

A tavaszi beüzemelésnél fertőtlenítjük, feltöltjük a víztereket, ellenőrizzük az elektromos vezérléseket és vízvizsgálatot végeztetünk. Hipóval, illetve speciális kombinált vegyszerekkel védekezünk az algásodás, a baktériumok elszaporodása és a PH-érték jelentős változásai ellen. Az őszi karbantartás során leeresztjük a medencetereket, a víztartályokat és a csőrendszereket. Szétszereljük és feljavítjuk a gépház kopó alkatrészeit, a szivattyúkat, érzékelőket, jeladókat

- árulja el Kálmán, hogy milyen munkákkal jár a felszínen és felszín alatt a szökőkutak tisztítása, valamint a 3-5 m3 közötti tartályok tisztán tartása.

Na, de játszunk el a gondolattal, mi lenne, ha nem végeznék el ezeket a munkákat, a szökőkutakat pedig törődés nélkül hagynák csobogni!

Kálmán szerint ebben az esetben nagyon gyorsan algásodás indulna, valamint a baktériumok, kórokozók elszaporodnának, amit kellemetlen szag kísérne. Természetesen így a szökőkutak és csobogók nem üzemelhetnének. A szobrokon „csak” a túlzott patinásodás jelei mutatkoznának, de a bennük lévő csövek a karbantartás nélkül hamarosan tönkremennének és nehéz lenne cserélni, vagy pótolni azokat.

Szerencsére a VKSZ-nél a köztisztasági csoportnál több, mint 30 munkatárs dolgozik azért, hogy a szökőkutak mellett a városi játszóterek, padok, valamint az utcák, járdák folyamatosan tiszták legyenek.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket
Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket
Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Új területeket vonnak be a fizetős parkolási rendszerbe, változik a díjszabás, és a V-Busz is újragondolja a jegy- és bérletkínálatát – jelentették be hétfőn.
Nyílt napot tartanak kicsiknek és nagyoknak a hulladékudvarban
Nyílt napot tartanak kicsiknek és nagyoknak a hulladékudvarban
Szombat délelőtt a veszprémi hulladékudvarba szervez nyílt napot VKSZ Zrt, ahol bárki betekinthet abba az összetett folyamatba, ami a hulladékkal történik miután a szemetesládákba került. Szelektálás, komposztálás, tömörítés és még hosszan sorolhatnánk a munkafolyamatokat, viszont szombaton az ezzel foglalkozó szakemberek részletesen és interaktív módon mutatják be a Kistó utcai telephelyen, hogyan tisztítják meg Veszprémet a hulladéktól.
A VKSZ Zrt. közleménye a nem szabványos, vagy sérült hulladékgyűjtő edények cseréjéről
A VKSZ Zrt. közleménye a nem szabványos, vagy sérült hulladékgyűjtő edények cseréjéről
Négy fiatal önszorgalomból kezdett szemétszedésbe Veszprémben
Négy fiatal önszorgalomból kezdett szemétszedésbe Veszprémben
Négy padányis diák, akik pár hete végeztek az érettségi vizsgáikkal úgy gondolták, nem várják meg a következő szemétszedési akciót, maguk álltak neki Veszprém egyik kedvelt zöldterületének megtisztításához.