2022. június 27.
//
László névnap

Így maradnak mindig tiszták a hölgyek

Több munkát igényelnek a hölgyek, hogy tiszták maradjanak, mint azt előre gondolnánk. Pontosabban a Három Grácia, valamint a város többi szökőkútjának tisztán tartása. Mi most ebbe a munkába nyertünk betekintést, olvasóinkat pedig elvisszük olyan helyekre is, amelyek eddig láthatatlanok voltak.

Sok mindent megéltek és sok mindent láttak már a veszprémi Kossuth utca hölgyei, hivatalos nevükön a Három Grácia. A szoborcsoport idén lépett a krisztusi korba, az évtizedek alatt pedig annyira megszokottá vált jelenlétük a sétálóutcán, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az utcaképet nélkülük. Pedig a belvárosi rehabilitáció során felmerült, hogy áthelyezik őket máshová, de végül maradtak eredeti helyükön.

Alkotójuk a Kossuth-díjas szobrászművész, Somogyi József volt, aki 1987-ben bronzból alkotta meg a Három Gráciát, majd ezután kerültek a posta előtti térre, ahol a csobogóval együtt üde színfoltjai a belvárosnak.

Azonban kevesen gondolnak bele, hogy ez hosszú ideig így is maradjon, a gráciák folyamatos „törődést”, karbantartást igényelnek.

Ezt a feladatot a VKSZ Zrt. munkatársai látják el, nekünk pedig lehetőségünk volt bekapcsolódni ebbe az időszakos munkába, valamint bejutni olyan pincébe is, amelyek a hétköznapokban zárva vannak.

Idegenvezetőnk Görgics Kálmán volt, a VKSZ Zrt. köztisztasági csoportvezetője.

Még a földfelszínen megtudtuk, hogy a csobogókat minden évben április 15. és május 5. között indítják be – időjárási viszonyoktól, valamint az ÁNTSZ vizsgálatainak eredményeitől függően – és október 15-én zárják el, a köztes időszakban pedig délelőtt 9 és este 21 óra között működnek.

A városban egyébként hat helyszínen vannak ilyen kutak, karbantartásuk pedig lényegében hasonló, mi most a Kossuth utca szökőkútjainak példáin keresztül ismerhetjük meg ezt a munkát.

Ottlétünkkor éppen a köztisztasági csoport munkatársai takarították a Három Grácia környékét, nem sokkal később pedig a cukrászda előtti téren a Piramis névre keresztelt szökőkút vízrendszerét. Faágakat, leveleket, néhány odahordott papírfecnit söpörtek össze, majd hipót öntöttek a vízforgató rendszerbe.

Kálmántól megtudtuk, hogy ezt a műveletet évente többször elvégzik, és minden esetben az ÁNTSZ munkatársaival együttműködve vizsgálják meg a vízmintákat. A csobogók csak akkor indulhatnak el, ha a mérések után negatív eredményeket kaptak a különböző baktériumokra, kórokozókra.

Mindez nem azt jelenti, hogy a szökőkutak vize alkalmas lenne a fürdésre, pláne nem emberi fogyasztásra, hiszen az tele van vegyszerekkel, amelyek a madárürülékkel és számos más módon a rendszerbe került baktériumokkal szemben védenek, magyarázza Kálmán.

Miközben a VKSZ munkatársai lapátolják az összegyűjtött hulladékot a Három Grácia körül, szemünk a felnyitott csatornafedél felé terelődik. Ugyanis a karbantartási munkák nem kizárólag a felszínen történnek, majdnem minden köztéri csobogó alatt van egy tartály, valamint itt rejtették el a rendszert üzemeltető szenzorokat, szűrőket is.

A tavaszi beüzemelésnél fertőtlenítjük, feltöltjük a víztereket, ellenőrizzük az elektromos vezérléseket és vízvizsgálatot végeztetünk. Hipóval, illetve speciális kombinált vegyszerekkel védekezünk az algásodás, a baktériumok elszaporodása és a PH-érték jelentős változásai ellen. Az őszi karbantartás során leeresztjük a medencetereket, a víztartályokat és a csőrendszereket. Szétszereljük és feljavítjuk a gépház kopó alkatrészeit, a szivattyúkat, érzékelőket, jeladókat

- árulja el Kálmán, hogy milyen munkákkal jár a felszínen és felszín alatt a szökőkutak tisztítása, valamint a 3-5 m3 közötti tartályok tisztán tartása.

Na, de játszunk el a gondolattal, mi lenne, ha nem végeznék el ezeket a munkákat, a szökőkutakat pedig törődés nélkül hagynák csobogni!

Kálmán szerint ebben az esetben nagyon gyorsan algásodás indulna, valamint a baktériumok, kórokozók elszaporodnának, amit kellemetlen szag kísérne. Természetesen így a szökőkutak és csobogók nem üzemelhetnének. A szobrokon „csak” a túlzott patinásodás jelei mutatkoznának, de a bennük lévő csövek a karbantartás nélkül hamarosan tönkremennének és nehéz lenne cserélni, vagy pótolni azokat.

Szerencsére a VKSZ-nél a köztisztasági csoportnál több, mint 30 munkatárs dolgozik azért, hogy a szökőkutak mellett a városi játszóterek, padok, valamint az utcák, járdák folyamatosan tiszták legyenek.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Ismét bolhapiacot szerveznek Veszprémben
Ismét bolhapiacot szerveznek Veszprémben
A VKSZ Zrt. ismét bolhapiac vásárt szervez június 12-én vasárnap a vásárcsarnokban.
Megszépül a népszerű futópálya
Megszépül a népszerű futópálya
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz.
Szombaton a családokat várják a fenntarthatósági napra
Szombaton a családokat várják a fenntarthatósági napra
Ismét megrendezi fenntarthatósági programját a VKSZ Zrt. Pénteken iskolás csoportokat vártak, a szombat a családoké a vidámparki tó körül zajló programokon.
A fenntarthatóság nem egy aktuális divatirányzat
A fenntarthatóság nem egy aktuális divatirányzat
A fenntarthatóság, azaz a rendelkezésre álló erőforrások hatékony és ésszerű kihasználása a VKSZ Zrt. filozófiája, és társadalmi felelősségvállalási programjának alapja, mely köré színes rendezvényt álmodott meg. Ez a Fenntarthatóság MindenKOR, amit idén április 23-án, szombaton szerveznek meg a Veszprémvölgyben.