Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Kézállófa: mi is ez az eszköz valójában?

2020. október 15. 9:35

A szertornáról, gimnasztikáról már mindenki hallott, de a kézállófáról már nem biztos, vagy csak nagyon kevesen. Nem meglepő, hiszen nem mindennapi eszköz, ám amilyen kicsi, olyan hatékony. Még tornász berkekben sem mindenki számára világos, mi is a kézállófa, pedig ha kipróbálja, meglátja, ez a segédeszköz igen sokrétű és hasznos az edzések alkalmával. És ki tudja, lehet, hogy annyira kedvet kap hozzá, hogy benevez egy kézállófa versenyre. Igen, jól olvasta, ilyen is létezik ma már!

A sokszínű gimnasztika

A gimnasztika vagy torna, mint sportág igen sokrétű, ezáltal az eszközök is rendkívül változatosak. Különböző típusai vannak, mint például a ritmikus sportgimnasztika, szertorna, talajtorna. Minden gimnasztikai gyakorlat ugyanazokra az alapokra épül. Nagyon fontos a hajlékonyság, a sok nyújtás, az egyensúly fejlesztése, a rugalmasság és gyorsaság, a jó ritmusérzék. Ezek kombinációja adja az egyes gyakorlatsorok végrehajthatóságát. Fontos a koncentráció, a magabiztosság és a bátorság is. A tornászok - legyen szó ritmikus sportgimnasztikáról akár szalaggal vagy karikával, vagy szertornáról különböző segédeszközökön - ezeket a készségeket fejlesztik minden egyes edzés alkalmával.

Számos eszköz jöhet szóba a készségfejlesztésre, hogy a gyakorlat a verseny alkalmával tökéletesre sikerüljön. Minden eszköznek megvan a maga szerepe és tulajdonsága.

Az egyensúly szerepe a gimnasztikában

Ha megnézünk egy szépen kivitelezett talajtorna-gyakorlatot, láthatjuk, hogy az egyensúly kulcsfontosságú szerepet játszik benne. Rengeteg az ugrás, a forgás, az egy lábon kitartás, az átfordulás, melyhez mind-mind egyensúlyra is szükségük van a versenyzőknek.

Az egyensúly fejlesztése sokféleképpen történik. Leginkább gyermekkorban teszünk szert rá a szabadban való mozgással, mászással, hintázással, váltott lábú rollerezéssel, biciklizéssel, kötélhintázással. Ezt felnőttkorban lehet tökéletesíteni, de vannak befolyásoló tényezők. Tudta, hogy például a terhesség alatt, illetve után romlik a nők egyensúlyérzéke? És ez nem csak a megváltozott testarányoknak köszönhető.

Kézállófa verseny

A versenyzőknek kulcsfontosságú ezen készség folyamatos szinten tartása és csiszolása. Kiváló erre a sima kézenállás vagy kézen járás is, de van egy eszköz is erre: ez a kézállófa.

Kézállófát kizárólag olyan helyről érdemes beszerezni, ahol megbízható eszközöket gyártanak, ilyen például a nagy múlttal rendelkező FA-TIME Hungary. Ha tőlük rendel, garantáltan elégedett lesz a sporszerrel!

Azon túl, hogy remek eszköz, nem csak kiegészítőként, hanem már versenyek fő számaként is szerepet kapott a kézállófa. Rendeznek ugyanis kézállófa versenyeket, ahol különböző gyakorlatokat mutatnak be a versenyzők egy, illetve két rúdon egyaránt.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.