2020. október 20.
//
Vendel névnap

Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak

Az első díjat érdemelte ki Zatkalik András veszprémi újságíró, riporter a Magyar Nemzeti Írószövetség által meghirdetett Márai-pályázaton. A „Szindbád jelet hagyott” című pályaműve mellett a magyarok olvasási szokásairól és a szülők felelősségéről is beszélgettünk a díjazottal.

Egyes statisztikák szerint ma a felnőtt lakosság mindössze 50%-a olvas szépirodalmat. Ennél is kisebb az arány a fiatalok körében, ebben pedig a szülőknek és a tanítóknak már a gyermek egészen kicsi korától nagy felelőssége van, hiszen nem mindegy, hogy milyen példákat lát a gyermek otthon, illetve milyen könyvet adnak először a kezébe - vallja Zatkalik András, aki szerdán vette át a Magyar Nemzeti Írószövetség díját Budapesten a Puskin Kávéházban tartott ünnepségen.

A veszprémi újságírót a „Szindbád jelet hagyott” című pályaművéért díjazták, amelyben Márai Sándor egyik – irodalmárok által megfogalmazott jelző szerint – legkülönlegesebb szerzeményét elemezte, a „Szindbád hazamegy” című regényt.

De mitől olyan különleges ez a Márai-mű? - tesszük fel a kérdést a díjazottnak.

Márai Sándor, a Szindbád hazamegy című művét egy általa nagyra tartott kortárs író stílusában írta meg, ezzel is tisztelegve előtte. Ő nem más, mint Krúdy Gyula, az ő nyelvezetét használta Márai ebben a művében, amelyben tökéletesen és rendkívül finoman fogalmazva írja le a Trianon utáni magyarság lelki állapotát. A felébredés, vagy fel nem ébredés kérdését feszegeti, amely a magyarság fennmaradásának, a magyar nyelv megóvásának a kulcskérdése.

Zatkalik András számos idézeten és gondolatmeneten keresztül elemezte pályaművében Márai által szépirodalmi stílusban felsorakoztatott érveket a magyarság megőrzése mellett, ezt a munkát díjazták most a legmagasabb irodalmi szinten is.

A Magyar Nemzeti Írószövetség egyébként kampányt indított "Könyvet a kézbe!" címmel az olvasás népszerűsítéséért, nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt megcélozva is, emellett újabb pályázati kiírásokkal szeretnék ösztönözni az irodalom iránt érzékeny embereket, hogy ők maguk is ragadjanak tollat, üljenek a klaviatúra elé és fogalmazzák meg önálló gondolataikat egy-egy irodalmi téma, mű kapcsán. A legjobb pályaművek a Magyar Múzsa című irodalmi-művészeti folyóiratban publicitást is fognak kapni.

Zatkalik András jövőbeni terveiről elárulta, hogy bár már nyugdíjas éveit tölti, a médiában és az írásban továbbra is aktív. Televíziós riporterként is dolgozik, valamint több újságba is rendszeresen publikál, emellett könyveket szerkeszt, nyelvi és stilisztikai korrektúrákat végez. Ezek mellett pedig legújabb kötetén is dolgozik, amelyben a Tollas próbákhoz hasonlóan saját gondolatait fogja megosztani az olvasókkal.

 

Zatkalik András elismerései és kitüntetései:

2003: Magyar Újságírók Közössége (MÚK) Lant és Toll Díja,
2006: IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) és a Szakmai Ipartestület egy-egy díja
2015: MÚK Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj
2009: Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete
2016: Veszprém Megyei Jogú Város Szabad Sajtó Díja
2020: Magyar Nemzeti Írószövetség I. díja a Márai-pályázaton

Hajas Bálint

További cikkek

Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Nem csak az ókori Görögországban fogalmaztak meg mélyreható filozófiai gondolatokat, erre kiváló példa volt szerda este András Ferenc filozófus legújabb könyvének bemutatója. A megértés ösvényeiben boncolgatott témák látszólag nem a legkönnyebb olvasmányok közé tartoznak, mégis minden embert érintenek.
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író
Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író
Vívóruhát öltött szerző, barokk zenei aláfestés és egy francia sakkjátszma. Külön-külön jól értelmezhető dolgok, mégis együtt egy felettébb szürreális, ám annál izgalmasabb könyvbemutató kellékei voltak, amelyek Kilián László, veszprémi író performanszát színesítették, a szerző Niomé II. - A vas mítosza című könyvének bemutatóján.
Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!
Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!
Novemberben nyomtatásban is megjelenik J. K. Rowling legújabb, Az Ickabog című mesekönyve, melynek illusztrálásához magyar gyerekektől várják a rajzokat.
Az íróvá válás titokzatos meséje
Az íróvá válás titokzatos meséje
Sok irodalomkedvelő vágya, hogy egyszer a saját könyvét tarthassa a kezében, eddig azonban kevesen jutnak el. Pálfy Zsuzsanna sosem tervezte, hogy író lesz, többen ma mégsem úgy ismerik, mint egészségügyi dolgozót, hanem mint A világ titokzatos meséi című könyv veszprémi szerzőjét.