2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében

Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Ovádi Péterhez saját elmondása szerint mindig is közel állt az állatvédelem témája, hiszen már gyermekként nagyszülei kertjében sok háziállat vette körül, politikusi pályafutása során pedig többször kapcsolatba került olyan civil szervezetekkel, akik az állatvédelmet tűzték a zászlajukra.

Így, miniszteri biztosi kinevezése elején is volt már rálátása azokra a problémákra, megoldásra váró feladatokra, amelyekért most egy személyben ő lesz a felelős.

Ovádi Péter egyszóval megfogalmazva a párbeszédre szeretné építeni munkáját. Ahogy fogalmazott,

az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés, minden érintett véleményére, ötletére kíváncsi,

ezért már most túl van több egyeztetésen állatvédő szervezetekkel, hatóságokkal és önkormányzatokkal.

A program megújítása kapcsán azokban a pontokban szeretne eredményeket elérni, ahol egyetértés van, de már, most, a feladat elején látszik, hogy mely területekre kell jobban fókuszálni.

  • Az ivartalanítási program folytatása elengedhetetlen, mi több, ki szeretné terjeszteni a lakosság felé is, az embereket is bevonni a támogatási rendszerbe, amelyhez csak a tavalyi évben a Kormány 100 millió forintot adott.
  • Fel kell lépni a szaporítók ellen, akik tudás és ismeretek nélkül, engedélyek hiányában tenyésztik az állatokat.
  • A felelős állattartást egészen kisgyermek kortól népszerűsíteni kell, ennek kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy hamarosan Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztet a részletekről.
  • Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek emberfeletti munkáját a jövőben még inkább támogatni kell, ezen kívül felül kell vizsgálni a gyepmesteri telepek és ebrendészetek működését, adott esetben állami forrásokkal fejleszteni ezeket.

Ovádi Péter hozzátette, hogy nem a nulláról kell építkeznie, hiszen 2010 óta, a Fidesz-KDNP kormány már több olyan intézkedést is hozott, ami ezeket a célokat segíti. Így lett kötelező 2013-tól a kutyák chip-el történő azonosítása, illetve az állatkínzást immáron bűncselekményként kezelik Magyarországon.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása több lesz, mint egy törvénymódosítás. Amennyiben a Kormány elfogadja majd a tervezetet, akkor az abban szereplő változtatások egy még állatbarátabb országot, felelősebb magyarországi állattartást hozhatnak el.

Hamarosan egy széleskörű társadalmi egyeztetést is kezdeményez majd a témában, ahol minden felelős állattartótól várja a véleményeket és ötleteket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Ajándék az oltóponton dolgozóknak
Ajándék az oltóponton dolgozóknak
Ovádi Péter, országgyűlési képviselő a Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján dolgozóknak vitt ajándékokat, hogy megköszönje a munkájukat.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden. Ovádi Péter, miniszteri biztos további tervekről és futó projektekről is beszélt.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.