Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében

2020. október 22. 12:01
Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Ovádi Péterhez saját elmondása szerint mindig is közel állt az állatvédelem témája, hiszen már gyermekként nagyszülei kertjében sok háziállat vette körül, politikusi pályafutása során pedig többször kapcsolatba került olyan civil szervezetekkel, akik az állatvédelmet tűzték a zászlajukra.

Így, miniszteri biztosi kinevezése elején is volt már rálátása azokra a problémákra, megoldásra váró feladatokra, amelyekért most egy személyben ő lesz a felelős.

Ovádi Péter egyszóval megfogalmazva a párbeszédre szeretné építeni munkáját. Ahogy fogalmazott,

az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés, minden érintett véleményére, ötletére kíváncsi,

ezért már most túl van több egyeztetésen állatvédő szervezetekkel, hatóságokkal és önkormányzatokkal.

A program megújítása kapcsán azokban a pontokban szeretne eredményeket elérni, ahol egyetértés van, de már, most, a feladat elején látszik, hogy mely területekre kell jobban fókuszálni.

  • Az ivartalanítási program folytatása elengedhetetlen, mi több, ki szeretné terjeszteni a lakosság felé is, az embereket is bevonni a támogatási rendszerbe, amelyhez csak a tavalyi évben a Kormány 100 millió forintot adott.
  • Fel kell lépni a szaporítók ellen, akik tudás és ismeretek nélkül, engedélyek hiányában tenyésztik az állatokat.
  • A felelős állattartást egészen kisgyermek kortól népszerűsíteni kell, ennek kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy hamarosan Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztet a részletekről.
  • Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek emberfeletti munkáját a jövőben még inkább támogatni kell, ezen kívül felül kell vizsgálni a gyepmesteri telepek és ebrendészetek működését, adott esetben állami forrásokkal fejleszteni ezeket.

Ovádi Péter hozzátette, hogy nem a nulláról kell építkeznie, hiszen 2010 óta, a Fidesz-KDNP kormány már több olyan intézkedést is hozott, ami ezeket a célokat segíti. Így lett kötelező 2013-tól a kutyák chip-el történő azonosítása, illetve az állatkínzást immáron bűncselekményként kezelik Magyarországon.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása több lesz, mint egy törvénymódosítás. Amennyiben a Kormány elfogadja majd a tervezetet, akkor az abban szereplő változtatások egy még állatbarátabb országot, felelősebb magyarországi állattartást hozhatnak el.

Hamarosan egy széleskörű társadalmi egyeztetést is kezdeményez majd a témában, ahol minden felelős állattartótól várja a véleményeket és ötleteket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. 2024. április 21. 16:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.