2020. október 20.
//
Vendel névnap

Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében

Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Ovádi Péterhez saját elmondása szerint mindig is közel állt az állatvédelem témája, hiszen már gyermekként nagyszülei kertjében sok háziállat vette körül, politikusi pályafutása során pedig többször kapcsolatba került olyan civil szervezetekkel, akik az állatvédelmet tűzték a zászlajukra.

Így, miniszteri biztosi kinevezése elején is volt már rálátása azokra a problémákra, megoldásra váró feladatokra, amelyekért most egy személyben ő lesz a felelős.

Ovádi Péter egyszóval megfogalmazva a párbeszédre szeretné építeni munkáját. Ahogy fogalmazott,

az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés, minden érintett véleményére, ötletére kíváncsi,

ezért már most túl van több egyeztetésen állatvédő szervezetekkel, hatóságokkal és önkormányzatokkal.

A program megújítása kapcsán azokban a pontokban szeretne eredményeket elérni, ahol egyetértés van, de már, most, a feladat elején látszik, hogy mely területekre kell jobban fókuszálni.

  • Az ivartalanítási program folytatása elengedhetetlen, mi több, ki szeretné terjeszteni a lakosság felé is, az embereket is bevonni a támogatási rendszerbe, amelyhez csak a tavalyi évben a Kormány 100 millió forintot adott.
  • Fel kell lépni a szaporítók ellen, akik tudás és ismeretek nélkül, engedélyek hiányában tenyésztik az állatokat.
  • A felelős állattartást egészen kisgyermek kortól népszerűsíteni kell, ennek kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy hamarosan Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztet a részletekről.
  • Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek emberfeletti munkáját a jövőben még inkább támogatni kell, ezen kívül felül kell vizsgálni a gyepmesteri telepek és ebrendészetek működését, adott esetben állami forrásokkal fejleszteni ezeket.

Ovádi Péter hozzátette, hogy nem a nulláról kell építkeznie, hiszen 2010 óta, a Fidesz-KDNP kormány már több olyan intézkedést is hozott, ami ezeket a célokat segíti. Így lett kötelező 2013-tól a kutyák chip-el történő azonosítása, illetve az állatkínzást immáron bűncselekményként kezelik Magyarországon.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása több lesz, mint egy törvénymódosítás. Amennyiben a Kormány elfogadja majd a tervezetet, akkor az abban szereplő változtatások egy még állatbarátabb országot, felelősebb magyarországi állattartást hozhatnak el.

Hamarosan egy széleskörű társadalmi egyeztetést is kezdeményez majd a témában, ahol minden felelős állattartótól várja a véleményeket és ötleteket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
A koronavírus-járvány második hazai hullámának következtében kiemelten fontossá vált a véradás folytonosságának biztosítása. Erre való tekintettel a Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ véradó napot szervezett csütörtökön Veszprémben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.
Miniszteri biztosnak nevezték ki Ovádi Pétert
Miniszteri biztosnak nevezték ki Ovádi Pétert
A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Ovádi Pétert, Veszprém országgyűlési képviselőjét október 1-től, derül ki a Magyar Közlönyből.
Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
A lólengésben olimpiai bajnoki címet szerző, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián örömét fejezte ki a veszprémi tornacsarnok péntek délelőtti alapkőletételén, ahol egy élsportolóhoz méltóan a gyermekekről sem feledkezett meg.