2022. június 26.
//
János névnap

Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében

Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Ovádi Péterhez saját elmondása szerint mindig is közel állt az állatvédelem témája, hiszen már gyermekként nagyszülei kertjében sok háziállat vette körül, politikusi pályafutása során pedig többször kapcsolatba került olyan civil szervezetekkel, akik az állatvédelmet tűzték a zászlajukra.

Így, miniszteri biztosi kinevezése elején is volt már rálátása azokra a problémákra, megoldásra váró feladatokra, amelyekért most egy személyben ő lesz a felelős.

Ovádi Péter egyszóval megfogalmazva a párbeszédre szeretné építeni munkáját. Ahogy fogalmazott,

az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés, minden érintett véleményére, ötletére kíváncsi,

ezért már most túl van több egyeztetésen állatvédő szervezetekkel, hatóságokkal és önkormányzatokkal.

A program megújítása kapcsán azokban a pontokban szeretne eredményeket elérni, ahol egyetértés van, de már, most, a feladat elején látszik, hogy mely területekre kell jobban fókuszálni.

  • Az ivartalanítási program folytatása elengedhetetlen, mi több, ki szeretné terjeszteni a lakosság felé is, az embereket is bevonni a támogatási rendszerbe, amelyhez csak a tavalyi évben a Kormány 100 millió forintot adott.
  • Fel kell lépni a szaporítók ellen, akik tudás és ismeretek nélkül, engedélyek hiányában tenyésztik az állatokat.
  • A felelős állattartást egészen kisgyermek kortól népszerűsíteni kell, ennek kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy hamarosan Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztet a részletekről.
  • Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek emberfeletti munkáját a jövőben még inkább támogatni kell, ezen kívül felül kell vizsgálni a gyepmesteri telepek és ebrendészetek működését, adott esetben állami forrásokkal fejleszteni ezeket.

Ovádi Péter hozzátette, hogy nem a nulláról kell építkeznie, hiszen 2010 óta, a Fidesz-KDNP kormány már több olyan intézkedést is hozott, ami ezeket a célokat segíti. Így lett kötelező 2013-tól a kutyák chip-el történő azonosítása, illetve az állatkínzást immáron bűncselekményként kezelik Magyarországon.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása több lesz, mint egy törvénymódosítás. Amennyiben a Kormány elfogadja majd a tervezetet, akkor az abban szereplő változtatások egy még állatbarátabb országot, felelősebb magyarországi állattartást hozhatnak el.

Hamarosan egy széleskörű társadalmi egyeztetést is kezdeményez majd a témában, ahol minden felelős állattartótól várja a véleményeket és ötleteket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Megnyitotta veszprémi építőanyag-kereskedését a Piedl-Ker kft.
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően 5 millió forint értékben építettek új játszóteret Sólyon, ezen kívül a temetőben is történt beruházás, valamint a falugazdaság is új infrastruktúrával és eszközökkel bővül hamarosan.
Konferencia sportfejlesztési céllal
Konferencia sportfejlesztési céllal
Küzdősportcentrum átadó, projektbemutató workshop és sportegyesületi fórum gazdagította az I. Veszprémi Sportfejlesztési Konferencia programját.
Küzdősportkomplexummal gazdagodott Veszprém
Küzdősportkomplexummal gazdagodott Veszprém
A közeljövőben bizonyára már úgy is hivatkozhatunk majd Veszprémre, mint a sportok városára. Ugyanis a sportuszoda, a tornászgyakorló és a jégcsarnok átadása után a VESC és a Weapon Group SC együttműködésével immár küzdősportkomplexummal is rendelkezik megyeszékhelyünk.