Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Több javaslat a kertváros közlekedésének javítására

2020. október 29. 4:00
Elsősorban a kertvárosi közlekedés és kiváltképp a parkolási helyzet került előtérbe a szerda délutánra meghirdetett lakossági fórumon, de a belvárosi közlekedési dugók megoldására is merültek fel javaslatok. A városvezetés mellett szakértők mutatták be azt a koncepciót, valamint javaslataikat, amelyekkel reményeik szerint javítható a jelenlegi helyzet.

A kertvárosi rész a hivatalos megfogalmazás szerint olyan kerület, amelyet javában családi házak jellemeznek, a legtöbb városban pedig a belvárostól egy sűrűn lakott lakótelepi rész választja el az ilyen övezeteket.

Veszprém egyedi városszövete miatt ez utóbbi tényező nem érvényesül az Újtelepen, valamint a Budapest út másik oldalán elterülő Kertvárosban sem, amely városrészek így szorosan kapcsolódnak a belvároshoz, ezáltal a közlekedés szempontjából is speciális helyzetben vannak.

Ezt már Dulicz László közlekedési mérnök magyarázta a Városháza Kossuth-termében megjelent érdeklődők előtt a szerda délutáni fórumon, amelyet harmadik alkalommal hirdettek meg, hogy bemutassák a felmerülő problémák megoldási lehetőségeit, a lakosok pedig elmondhassák véleményüket, ötleteiket.

Dulicz LászlóDulicz László

A Balaton Pláza parkolója a közelmúltban fizetőssé vált, így sokan, akik addig ott parkoltak autójukkal a hétköznapokban, kiszorultak onnan, ezáltal az eddigieknél is többen állnak meg a környező utcákban, sok esetben szabálytalanul, akadályozva az ott élőket a közlekedésben.

Dulicz László a számok nyelvére lefordítva bemutatta, hogy ezekben az utcákban, valamint a belváros több parkolójában is a telítettség 200%-os, tehát kétszer többen állnak meg, mint amúgy a szabályos parkolói kapacitás lehetővé tenné.

A jelenlegi helyzetre a szakértő több, akár fokozatosan bevezethető, vagy egyszerre alkalmazható megoldási javaslatot is felvázolt:

  • Az utcák egyenirányúsítása, ezáltal az áthaladó forgalom korlátozása, visszaszorítása.
  • Különböző vonalvezetési megoldások alkalmazása, akár fizikai elterelésekkel, mint például virágosládákkal, vagy egyéb növények ültetésével az utak lassításáért, a biztonságosabb közlekedés érdekében.
  • Végül a fizetős parkolóövezet kiszélesítése erre a városrészre is.

A Balaton Pláza parkolója miután fizetőssé vált, az autósok inkább a környező utcákban teszik le gépjárműtA Balaton Pláza parkolója miután fizetőssé vált, az autósok inkább a környező utcákban teszik le gépjárműt

A fórumon elhangzott, hogy ezeket a beavatkozásokat akár egyszerre, drasztikus módon is be lehetne vezetni, azonban a szakértő is azt javasolta, hogy jobb irány a fokozatosság, ahol időről időre meg lehet vizsgálni, hogy az egyes változtatások mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Így lépésről lépésre lehet javítani a kertvárosban élők helyzetén, az áthaladó forgalmat, valamint a szabálytalanul a kapubejárók elé parkolókat ki lehet szorítani ezekből az utcákból, így élhetőbbé lehet tenni ezt a városrészt.

Hogy a cselekvés mennyire nem tűr halasztást, azt Kovács Zoltán a Városüzemeltetési Iroda irodavezetője is számokkal támasztotta alá a fórumon. A statisztikák szerint, amíg 2016-ban Veszprémben 26 ezer autót tartottak számon, ez a szám mára, 2020-ban 30 ezerre emelkedett. Tehát gyakorlatilag minden aktív felnőtt emberre jut egy gépjármű Veszprémben.

A fórumon a résztvevőknek lehetősége volt kérdéseket is feltenni, valamint véleményezni az elhangzottakat. Ezekre Brányi Mária alpolgármester, valamint a Kertváros önkormányzati képviselője, illetve Bázsa Botond, az Újtelep képviselője és a jelenlévő szakértők válaszoltak.

Brányi Mária a fórumonBrányi Mária a fórumon

A hozzászólások között a jelenlévők közül többen megerősítették, hogy a Rózsa utca, illetve a környező utcák egyirányúsításával egyetértenek, bár ez csak a forgalmi rend megváltoztatása után bizonyosodik be, hogy mennyire jó döntés.

Brányi Mária megerősítette, hogy minden intézkedés után konzultálni fognak az ott élőkkel, ha kell, akkor módosítanak a terveken, vagy kiegészítik még azokat. Ezért csak fokozatosan és a lehető legrugalmasabban hajtják végre a forgalmi változtatásokat.

Ugyanígy téma volt a város több pontján tapasztalható forgalmi dugó is, kiváltképp a belvárosi körforgalmaknál. Javaslatként elhangzott, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalomban lámpákkal lehetne irányítani a gyalogos és autós forgalmat, ez viszont nem jelentene komolyabb előnyt, ugyanis Kovács Zoltán elmondása szerint, már tesztelték ezt a rendszert olyan formában, hogy a csúcsidőszakban időszakosan megállították a gyalogos forgalmat, mintha lámpás csomópont lenne a körforgalom, de így sem tapasztaltak rövidebb várakozási időt.

A belváros közlekedési problémáira is érkeztek javaslatokA belváros közlekedési problémáira is érkeztek javaslatok

Brányi Mária szerint az épülő kelet-nyugat irányú közlekedési tengely, amely az új völgyhídban fog végződni, jelentősen csökkenti majd a belváros forgalmát is, hiszen új alternatíva lesz az autósok számára elkerülni a belvárost.

Abban a résztvevők egyetértettek, hogy olyan megoldás nem létezik, ami mindenkinek egyformán ideális, azonban kompromisszumok mentén jelentősen lehet javítani a mostani a helyzeten a kertvárosi rész mellett az egész városban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.