Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

EGR szelep tisztítás, kipufogógáz visszavezetés - A megelőzés fontossága

2020. október 22. 13:39

A jó indulatú háziorvosok a vitaminok szedését és a megelőzést ajánlják a betegeknek, ezzel a módszerrel sokkal tovább lehet egészségesen élni. A megelőzés ajánlható azoknál az autóknál is, amelyek idővel komoly javítási számlákat tudnak produkálni. 

Az egyik legjobb megelőzés a négykerekűnél, ha a jármű kötelező szervizeit elvégzik. A tisztességesen elvégzett karbantartás igen sokat tud segíteni, a plusz pontot az jelenti, hogyha a munkát legális szakműhelyben végzik. Az extra kiadás megéri, mert a kapott számlákkal tudja bizonyítani a tulajdonos, hogy a munkát tényleg elvégezték, a megfelelő alkatrészeket megvették és be is építették. 

A megelőzésnek mára sajnos része lett az is, hogy a mai járművek jó részét érdemes elvinni ehhez a vállalkozáshoz. Ők azzal foglalkoznak, hogy az újfajta technológiájukkal megelőzzék a nagyobb autójavítási számlákat. Ha a tulajdonos időben jelentkezik náluk, akkor szó szerint megelőzést végeznek a járművén. 

A példaként felhozunk egy alkatrészt, amely részt vesz a kipufogógázok tisztán tartásában. Ez a kipufogógáz visszavezetés, magyarul az EGR és annak vezérlője, az EGR szelep.

Ez a motor alkatrész igen mostoha körülmények között végzi a munkáját. A kipufogógáz visszavezetés az egyik módszer arra, hogy a belsőégésű motornak a kipufogógázait tisztábbá varázsolják. A motor szívócsövébe visszavezetett kipufogógáz két módszerrel kerülhet vissza az égéstérbe. A régebbi és kevésbé kifinomult technikának köszönhetően elég sok olajpára, égéstermék maradvány is ”utazik” a gázokkal. Ezek keresztül mennek az egész folyamatot szabályzó EGR szelepen és a kipufogógázt lehűtő hűtőn.

Ez a megoldás elég lehetőséget ad az EGR rendszer csöveinek, a vezérlő szelepének – és a ha a rendszer része a hűtő – akkor annak az eltömődésére is. Az EGR bevetésének másik hátránya, hogy a lerakódások nem csak a kipufogógáz visszavezetést végző csőben jelennek meg, hanem a motor szívószelepei környékének a kokszolódásában is. Ha az autó karbantartását elhanyagolták, elért egy bizonyos kilométerszámot – vagy egy bizonyos korba lépett a dízel autó – akkor az EGR rendszer, az EGR szelep vagy az EGR hűtő cseréje biztosra mondható. 

A megelőzés, azaz pl. az EGR szelep tisztítás abban segít, hogy a csere minél később következzen be. Így az autó motorja ”életben tartható”, komolyabb javítás nélkül. Ez jóval olcsóbb megoldás, mint a későbbi csere. A cserét kitoló megoldás részleteiről itt is olvashat.

Benedek Attila – Galambos Dániel
(milyenautot.hu, auto-live.hu)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.