2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Karanténmesék a családról: neked is van? Oszd meg!

Lehet, hogy a koronavírus számos dolgot elvett tőlünk, de a karantén talán adott is valamit: lehetőséget jobban megismerni a saját családunkat. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete most pénzdíjas pályázatot hirdetett a legjobb történetek felkutatására.

Közös főzés a szülőkkel, társasozás este a nappaliban, kínos-vicces elismerése annak, hogy annak idején bizony apunak és anyunak is meglehetős nehézséget okozott az algebra, és ez azóta sem változott… Bár a tavaszi karantén ritkán zajlott ennyire ideálisan, az kétségtelen, hogy kevés alkalommal tölthettek el annyi időt közösen a családok, mint a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések idején.

Még ha nem is volt alkalmunk hosszas beszélgetésekbe bocsátkozni a szüleinkkel és kifaggatni őket a gyerekkori vágyaikról, az összezártságban bizonyosan gazdagodtunk néhány új ismerettel vagy történettel a családtagjainkról. Talán kiderült, hogy apu nem is olyan csapnivaló szakács, hogy anyu a mai napig tisztában van a 100 éves háború dátumaival, sőt kamaszként történelem versenyt is nyert, és hogy a nagypapa a legtalálékonyabb és csodás játszóteret tud építeni az udvaron.

Számos komoly vagy éppen vicces felismerés születhetett egymásról ebben az időszakban, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) pedig most arra kéri a családtagokat, osszák meg tapasztalataikat a szélesebb közönséggel is. A szervezet korábban már intézett hasonló felhívást: a tavasszal videó-és fotópályázattal szólították meg a családokat, annak nagy sikerén felbuzdulva ezúttal pedig írásbeli pályázatot hirdettek „Amit megtudtam a családomról – családtörténetek vírushelyzetben” címen.

Fotó: Unsplash - Alexander DummerFotó: Unsplash - Alexander Dummer

A pályázati kiírás szerint olyan családok, családtagok pályázatait várják, akik fontos ismeretekkel gyarapodtak egymásról, gyermekeikről, szüleikről, s akik szívesen megosztják ezeket a komoly és/vagy vicces tapasztalatokat másokkal.

A pályázatra korosztálytól függetlenül jelentkezhet bárki – azok is, akik nem tagjai a NOE-nek. Pályázónként egy pályázat adható be, de egy családból többen is pályázhatnak.

A pályaművek maximális hossza 10 A/4-es oldal, 12-es betűmérettel és 1,5-es sorközzel írva.

Beadási határidő: 2020. november 15. (vasárnap) éjfél

Beadás módja: Elektronikus formában a noe@noe.hu e-mail címre várják a műveket. A tárgymezőbe írják be: „Pályázat –családtörténetek vírushelyzetben”.

A beérkezett pályaműveket szakmai Bíráló Bizottság bírálja el, a legjobb történetek írói pedig pénzjutalomban részesülnek (1. helyezett: bruttó 400 000 Ft, 2. helyezett: bruttó 250 000 Ft, 3. helyezett: bruttó 150 000 Ft, illetve a NOE Levelek magazinjában is közlik őket.

Bertalan Melinda

További cikkek

Két üzenete is van a babazászlónak
Két üzenete is van a babazászlónak
Ismét kifüggesztették a babazászlót a veszprémi városházára, jelen esetben azonban ennek két üzenete is van.
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Mindenki életében akadnak emberek, akiket akarva akaratlanul csodálunk. Felnézünk rájuk, mert úgy érezzük, hogy valódi értéket képviselnek. Az én csodám egy olyan személy, akinek temérdeknyi nehézséggel kellett szembenéznie már gyermekként is, közben mégis sikerült tisztességes, jó emberré válnia.
Egy veszprémi nagypapa így varázsolta szebbé a karantént unokája számára
Egy veszprémi nagypapa így varázsolta szebbé a karantént unokája számára
Mi történhet akkor, ha egy hároméves csöppséget a hetvennyolc esztendős nagypapájára bíznak? Történetünk két legjobb barátról szól, akik fittyet hánytak a kijárási korlátozásra. Lecsúsztak egy alagúton a Százholdas Pagonyba, ahol Tigristől ugrálni, míg Nyuszitól banánfát gondozni is megtanultak.
Gyereket a magasba!
Gyereket a magasba!
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom idén is megrendezte nagy sikerű, tavaly több ezer családot megmozgató országos akcióját. A Gyereket a magasba! Elnevezésű kezdeményezéshez a járványhelyzet miatt ezúttal otthon lehetett csatlakozni. Veszprémben is több kisgyermekes család emelte a magasba gyermekét szerdán.
A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát
A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát
Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádióban.