Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Vállalkozó anyukák osztották meg a tapasztalataikat Veszprémben

2020. november 5. 4:00
Október 26-án vállalkozónők vették birtokba az Európa Kulturális Fővárosa program Kossuth utcai irodáját. A találkozóra az apropót a forradalom hetében zajló Freelancer’s Week 2020 országos esemény adta, ahol a szabadúszó életforma iránt érdeklődők hallgathattak meg kerekasztal beszélgetéseket a kapcsolódó témákban, illetve gyakorlati előadásokon képezhették magukat vállalkozói és marketing területen.

Az egyhetes eseménysorozat részben az online térben zajlott, de Budapesten több helyszínen, illetve Pécs, Szeged, Miskolc mellett Veszprémben is szakmai előadásokon és kerekasztal beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők.

A veszprémi állomás témája az önmegvalósítás és vállalkozásépítés gyereknevelés mellett volt. A témaválasztás nem véletlen: Veszprém az egyik legvonzóbb célpontja a fővárosban családot alapító pároknak, akik az első gyermek születése után egy nyugodtabb, kisvárosias környezetre vágynak. Keresik azokat a nagyobb városokat, megyeszékhelyeket, ahol a kulturális, szakmai és környezeti adottságok a legjobbak a kényelmes, kevesebb stresszel járó, mégis tartalmas családi és szakmai élethez.

A vállalkozónői kerekasztal három meghívott vendégének egyike Makó Judit volt, veszprémi ötgyerekes édesanya, aki 13 évvel ezelőtt a nagyvállalati kommunikációs pozícióját hagyta hátra, hogy férjével itt alapítsanak családot. 9 éves volt a legnagyobb gyermek, amikor Judit megálmodta magának azt a hivatást, amit a nem kevés kihívással járó családi logisztika mellett is szívesen vállalna. Coachként 20-50-es korosztályú hölgyeknek nyújt szakmai támogatást az életszakasz-váltásaikban. Például egyedülállóból párkapcsolatba, párból házasságba, családba, munkából a kismamaságba, illetve onnan vissza a munkába.

Makó JuditMakó Judit

Egy németországi egyetemen készült tanulmányban 9 anyatípust azonosítottak, a maximalista, a karrier létfontosságú típustól a hihetetlen tyúkanyóságig. Annyira sokszínűek vagyunk, és semmiféle ítélkezésnek nincs helye abban, hogy nem vagyunk egyformák, anyukaként sem.

- Mondta el Judit, aki úgy döntött, hogy inkább vállalja, hogy a gyerekek mellett szüksége van más jellegű kihívásra is, mintsem azon rágódjon éveken át, hogy mi lett volna ha...

Duchai Márta egy 7 éves kisfiú és egy 9 éves kisnagylány anyukája, férjével Budapesten élnek. A kisfia születése után érezte, hogy kétgyerekes anyukaként már nem tudja elképzelni, hogy fix munkarendben, évi meghatározott mennyiségű szabadnappal kiegyensúlyozott munka-magánéletet alakíthatna ki. Ezért egy hosszú önismereti munka és tanácsadói segítség hatására megszületett az ÉrtékelésTuning vállalkozás ötlete, ami Márti évtizedes, turizmusban szerzett tapasztalatára épül. Tripadvisor specialistaként segíti ügyfeleit, a pozitív vendégértékelések szakértőjeként.

Duchai MártaDuchai Márta

A harmadik beszélgetőpartner Nagyné Czuri Eszter, a KKV szektor munkáltatói számára nyújt toborzási, kiválasztási segítséget, de emellett a BENT Egyesület alapítója, amelyben Balaton környéki vállalkozók, szabadúszók közösségét építi. Illetve a Restart_Mom projekt megálmodója, ahol munkába visszatérő anyukák számára vezet szakmai blogot és csoportos foglalkozásokat. 3 gyermek édesanyja, férjével szintén Budapestről költöztek először Veszprémbe, majd a család bővülésével Balatonalmádiba.

A beszélgetés során egyértelmű megerősítés kapott az a tézis, hogy egyedül bizony nem megy. Ez részben a férjet és a bővebb családot, nagyszülőket és a családi segítőket jelenti, nélkülük gyereknevelés mellett vállalkozást is építeni mindhárom résztvevő szerint elképzelhetetlen lenne. Juditék a család 4. és 5. gyermekeként született ikerpár után döntöttek úgy, hogy családi segítőt vonnak be, aki a háztartás vezetésében átvállalt feladatokkal teremtett időt és lehetőséget Judit számára, hogy elkezdhesse felépíteni a coaching vállalkozását.

Nagyné Czuri EszterNagyné Czuri Eszter

Eszter és Márti mindketten keményen megküzdöttek a vállalkozásépítés első éveiben azért, hogy egy rugalmasabb alternatívát biztosítsanak magunknak az alkalmazotti léthez képest. Éjszakába nyúló tanulás, tervezés, kitartó munka és feszes családi logisztika jellemezte az első éveket.

Még mindig rengeteg hiedelem vesz minket körbe az anyasággal kapcsolatban, hogy mit lehet, kinek mi a feladata, de a mi esetünkben ezeket alapvetően én raktam saját magamra.

- Osztotta meg a kezdeti nehézségeket Márti, aki eleinte egyáltalán nem kért segítséget, idő volt, míg másokat is bevont a gyerekek körüli teendőkbe, vagy a vállalkozás építésébe.

A beszélgetés során a mindennapokról is kérdezték a résztvevőket, hogy hogyan is néz ki a családi és vállalkozói élet összehangolása a gyakorlatban.

Judit tudatosan úgy alakította a vállalkozását és úgy növelte az ügyfélkört, hogy az a napi 4-6 órás elfoglaltságot ne lépje túl. Folyamatosan figyel arra, hogy ő jól legyen, kipihent maradjon és kiegyensúlyozott. Ezért a kihívásokkal teli időszakokban, amilyennek 2020 tavasza is bizonyult, külső mentori segítséget is kér a helyzet megoldásához.

Eszter időnként beáldozza az esti fektetés utáni nyugodt órákat a munka oltárán, ami napközben nem fért bele, az marad estére. Az ügyfelek megbízásai mellett számos saját projektet vezet, amikre azonban amolyan energia töltetként tekint. A befektetett energiának sokszorosát kapja vissza az abban résztvevő emberektől.

Mindannyian számos közösség tagjai, vannak köztük szakmai és vállalkozói csoportok is, de a legtöbbet azoktól a közösségektől kapják, ahol anyuka vállalkozókkal találkozhatnak és oszthatják meg a tapasztalataikat. Mert ki tudhatna többet erről, mint aki maga is tapasztalja a nehézségeit, de mellette értékeli és ki is élvezi a rugalmassággal és az önmegvalósítással nyert előnyeit.

Filep Szilvia

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 Mik szükségesek az ausztriai vállalkozás működtetéséhez? Mik szükségesek az ausztriai vállalkozás működtetéséhez? Egyre többen kacsingatnak a külföldi piacra lépés felé, ennek pedig számos oka lehet. Az Európai Unió egy hatalmas piac, így a tagországok vállalkozóinak kecsegtető lehet az, hogy egy nagyobb vagy fejlettebb országban kínálják a termékeiket vagy szolgáltatásaikat. 2023. november 14. 11:38 Veszprémben is lendítettek egyet a magyar gazdaság kerekén gazdaság Veszprémben is lendítettek egyet a magyar gazdaság kerekén Koronavírus, háború, infláció, energiaválság… sorban ezek a válságok sújtották a világ valamennyi gazdaságát, köztük a magyarországit is. Erre reagálva hazánk vállalkozói érdekvédelmi szervezetei közösen léptek fel, hogy különböző eszközeikkel segítsék a kkv-szektor tagjait. Ennek egyik állomása volt a csütörtökön Veszprémben megtartott fórum. 2023. április 28. 11:48 A Triton Life az ország legjobban fejlődő magánegészségügyi központja nyitott új központot Veszprémben egészségügy A Triton Life az ország legjobban fejlődő magánegészségügyi központja nyitott új központot Veszprémben Megnyitott a Triton Life magánegészségügyi központ veszprémi diagnosztikai centrumja. A teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozásnak ez a hetedik vidéki központja, hosszú távon pedig régiós szerepvállalásra készülnek. Alapelvüket úgy fogalmazták meg a pénteki megnyitón, mint hogy „a beteg érdeke mindenek felett”. 2023. április 14. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.