2022. január 19.
//
Sára névnap

Teret kap a magyar–lengyel barátság, szobor a megbékélésért

2020. november 10. 4:00
Az Utcanévi Munkacsoport szeptemberi ülésén több közterület elnevezésével kapcsolatban is javaslatot tett, melyeket csütörtökön tárgyalt a város képviselő-testülete. 

Sörház lépcső

Egy magánszemély kezdeményezte, hogy az Óváros térről a Buhim utcára vezető eddig név nélküli lépcsősort nevezzék el. Kérelmében a Sörház lépcső, illetve Patikárius lépcső elnevezést javasolta.

"Az általam ismert történeti források szerint hivatalos neve eddig nem volt. Ettől függetlenül nemhivatalos neve, népi nevei lehettek. A XIX—XX. századi és a jelenkori hivatalos közterületi névjegyzékek egyikében sem szerepel, sem Sörház lépcső, sem Patikárius lépcső néven. A hasonló korú várostérképeken (utcatérképeken) háromszor tűnik fel viszont a Sörház lépcső név (az 1958., 1967. és 1973. évi nyomtartott térképeken), ami annyit mindenképpen jelez, hogy bizonyos szinten volt igény a lépcső, illetve köz megnevezésére" – foglalta össze Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke. – "A romantikus népi nevektől eltérően a Sörház lépcső név tűnik tartósabb elnevezésnek és folyamatos használatúnak."

Jégvirág utca

"A jégkáros autók javításával foglalkozó Veszp-Jég Kft. telephelye utcájának elnevezése vállalkozói kezdeményezésként merült fel. Az utca a jelenlegi Lánci utca folytatását képezi a Lánci köztől a Püspökréti utcáig" – vezette fel a következő helyszínt az előterjesztésben Somfai. Ezt a kádártai magánutat végül Jégvirág utcának nevezték el.

Magyar–lengyel barátság park

A polgármester kezdeményezte, hogy kapjon teret a magyar–lengyel barátság a Hangvilla előtti parkban. 

Felkészül: Auer Lipót

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP-LMP-P frakció kezdeményezte, hogy városunk egyik leghíresebb szülöttéről, Auer Lipótról is nevezzenek el közterületet. A munkacsoport elvi szinten támogatta a javaslatot, egyelőre azonban nem találtak méltó közterületet a zeneszerző emlékének megörökítésére. 

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) képviselő javasolta, hogy a zeneiskola előtti terület vegye fel Auer Lipót nevét – az iskola belső megújulása kapcsán a tér elnevezése is stílusos lenne. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte ugyanakkor, hogy a kulturális negyed kialakítása során Erzsébet királyné szobra a jelenlegi helyéről közelebb kerül majd az iskolához, a terület az ő alakjára irányítja majd a figyelmet. 

Abban egyetértés alakult ki a képviselő-testületben, hogy Auer Lipótról leginkább a leendő kulturális negyed valamelyik megújuló részén lehetne méltó közterületet elnevezni.

István király és Koppány vezér kaphat szobrot Dózsavárosban

A megbékélés jegyében helyeznék el Matl Péter szobrászművész alkotását az Avar utcával párhuzamosan, újonnan épülő kelet-nyugati tengely mellett.

A szobrot egy veszprémi magánszemély kezdeményezésére tervezte meg a neves szobrászművész. A Kárpátalján élő Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és több művészeti díjjal kitüntetett Magyar Örökség Díjas szobrászművész nevéhez többek közt olyan közismert alkotások fűződnek, mint a Vereckei-hágón emelt ikonikus emlékmű, vagy a szintén kétalakos, Zrínyi Ilonát és fiát, az ifjú Rákóczi Ferencet megörökítő szobra Munkácson.

A kezdeményező egyrészt a 997-ben térségünkben István és Koppány között lezajlott harcnak állítana emléket, másrészt szimbolikusan a kiegyezést, a megbékélést szeretné kifejezni magyar és magyar között. 

Az alkotó szoborterveAz alkotó szoborterve

A művész elképzelése szerint a szobor legmagasabb pontja körülbelül 3 m 60 cm magasságba nyúlik, melyből a sziklatalapzat körülbelül 130-140 cm magas. A szobor anyagaként a szobrászművész a Kárpátalján elérhető fagyálló homokkövet jelölte meg. A kezdeményező közadakozásból kívánja felállítani a szobrot, amelyre az önkormányzat a az Avar utca kelet-nyugati főtengelyhez csatlakozó végén lévő közterületet jelölte ki. A szobor a tervek szerint 2022 végén, 2023 elején készülne el. 

Söge

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.