Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Teret kap a magyar–lengyel barátság, szobor a megbékélésért

2020. november 10. 4:00
Az Utcanévi Munkacsoport szeptemberi ülésén több közterület elnevezésével kapcsolatban is javaslatot tett, melyeket csütörtökön tárgyalt a város képviselő-testülete. 

Sörház lépcső

Egy magánszemély kezdeményezte, hogy az Óváros térről a Buhim utcára vezető eddig név nélküli lépcsősort nevezzék el. Kérelmében a Sörház lépcső, illetve Patikárius lépcső elnevezést javasolta.

"Az általam ismert történeti források szerint hivatalos neve eddig nem volt. Ettől függetlenül nemhivatalos neve, népi nevei lehettek. A XIX—XX. századi és a jelenkori hivatalos közterületi névjegyzékek egyikében sem szerepel, sem Sörház lépcső, sem Patikárius lépcső néven. A hasonló korú várostérképeken (utcatérképeken) háromszor tűnik fel viszont a Sörház lépcső név (az 1958., 1967. és 1973. évi nyomtartott térképeken), ami annyit mindenképpen jelez, hogy bizonyos szinten volt igény a lépcső, illetve köz megnevezésére" – foglalta össze Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke. – "A romantikus népi nevektől eltérően a Sörház lépcső név tűnik tartósabb elnevezésnek és folyamatos használatúnak."

Jégvirág utca

"A jégkáros autók javításával foglalkozó Veszp-Jég Kft. telephelye utcájának elnevezése vállalkozói kezdeményezésként merült fel. Az utca a jelenlegi Lánci utca folytatását képezi a Lánci köztől a Püspökréti utcáig" – vezette fel a következő helyszínt az előterjesztésben Somfai. Ezt a kádártai magánutat végül Jégvirág utcának nevezték el.

Magyar–lengyel barátság park

A polgármester kezdeményezte, hogy kapjon teret a magyar–lengyel barátság a Hangvilla előtti parkban. 

Felkészül: Auer Lipót

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP-LMP-P frakció kezdeményezte, hogy városunk egyik leghíresebb szülöttéről, Auer Lipótról is nevezzenek el közterületet. A munkacsoport elvi szinten támogatta a javaslatot, egyelőre azonban nem találtak méltó közterületet a zeneszerző emlékének megörökítésére. 

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) képviselő javasolta, hogy a zeneiskola előtti terület vegye fel Auer Lipót nevét – az iskola belső megújulása kapcsán a tér elnevezése is stílusos lenne. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte ugyanakkor, hogy a kulturális negyed kialakítása során Erzsébet királyné szobra a jelenlegi helyéről közelebb kerül majd az iskolához, a terület az ő alakjára irányítja majd a figyelmet. 

Abban egyetértés alakult ki a képviselő-testületben, hogy Auer Lipótról leginkább a leendő kulturális negyed valamelyik megújuló részén lehetne méltó közterületet elnevezni.

István király és Koppány vezér kaphat szobrot Dózsavárosban

A megbékélés jegyében helyeznék el Matl Péter szobrászművész alkotását az Avar utcával párhuzamosan, újonnan épülő kelet-nyugati tengely mellett.

A szobrot egy veszprémi magánszemély kezdeményezésére tervezte meg a neves szobrászművész. A Kárpátalján élő Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és több művészeti díjjal kitüntetett Magyar Örökség Díjas szobrászművész nevéhez többek közt olyan közismert alkotások fűződnek, mint a Vereckei-hágón emelt ikonikus emlékmű, vagy a szintén kétalakos, Zrínyi Ilonát és fiát, az ifjú Rákóczi Ferencet megörökítő szobra Munkácson.

A kezdeményező egyrészt a 997-ben térségünkben István és Koppány között lezajlott harcnak állítana emléket, másrészt szimbolikusan a kiegyezést, a megbékélést szeretné kifejezni magyar és magyar között. 

Az alkotó szoborterveAz alkotó szoborterve

A művész elképzelése szerint a szobor legmagasabb pontja körülbelül 3 m 60 cm magasságba nyúlik, melyből a sziklatalapzat körülbelül 130-140 cm magas. A szobor anyagaként a szobrászművész a Kárpátalján elérhető fagyálló homokkövet jelölte meg. A kezdeményező közadakozásból kívánja felállítani a szobrot, amelyre az önkormányzat a az Avar utca kelet-nyugati főtengelyhez csatlakozó végén lévő közterületet jelölte ki. A szobor a tervek szerint 2022 végén, 2023 elején készülne el. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.