Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Navracsics Tibor: a Pannon Egyetem átalakítása nem politikai kérdés

2020. november 25. 4:00
Működési modellváltás küszöbén áll a Pannon Egyetem, a jövőben várhatóan egy alapítvány veszi át a fenntartói jogokat. A döntés okairól és jövőbeni hatásairól dr. Navracsics Tibort kérdeztük, a kuratórium elnöki székének várományosát.

Kedd este került fel a Parlament honlapjára az a törvényjavaslat, amely tartalmazza a Pannon Egyetemért Alapítvány létrehozását is. A jövőben ez az alapítvány venné át a veszprémi felsőoktatási intézmény fenntartói jogait, egyben az ezzel kapcsolatos feladatait is, az alapítvány kuratóriumának elnöki székét pedig a legvalószínűbb, hogy dr. Navracsics Tibor foglalhatja majd el.

Jelenleg az Európa Kulturális Főváros projekt kormánybiztosaként dolgozó egykori uniós biztost kérdeztük az egyetemi modellváltás okairól és a személyével kapcsolatban felmerült sajtóinformációk hitelességéről.

 

Mi indokolja azt, hogy a Pannon Egyetem is alapítványi fenntartású intézménnyé váljon a jövőben?

A magyar egyetemek szabályzása jelenleg egy biztos és erős rendszer, ugyanakkor meglehetősen merev is. Amikor a magyar egyetemek világversenybe történő bekapcsolásán dolgozott a kormány, egy olyan konstrukciót hoztak létre, amely sokkal rugalmasabb jogi szabályozást tesz lehetővé, valamint az egyetemi autonómiát sokkal inkább megerősíti. Mit értünk ezalatt? Azáltal, ha egy intézmény alapítványi fenntartásúvá válik, megszűnik a függősége a költségvetéstől. Megkapják a vagyonukat, a saját épületeikkel is maguk gazdálkodnak, tehát minden tárgyi és gazdasági eszköz a rendelkezésükre áll, hogy autonóm módon működhessenek.

Mennyiben változna az egyetem működése a mindennapokban, tehát az oktatók és hallgatók szempontjából akkor, ha alapítványi fenntartásúvá válna az intézmény?

Egy hosszabb folyamatról beszélünk, jelenleg az építkezés indult el, amelynek hosszú távú célja egy jobb, minőségibb oktatás kialakítása a hallgatók részére. Az oktatóknak pedig jobb életkörülményeket, lehetőséget biztosít arra, hogy a teljesítményüket jobban honorálhassa majd az intézmény.

Abban bízom, hogy a rugalmas működésnek köszönhetően, olyan oktatást tudunk megvalósítani a Pannon Egyetemen is, amelyek a nyugat-európai egyetemek többségében már jól működnek, és amelyekkel én is találkoztam az elmúlt öt évben.

A mindennapi működés szempontjából a hallgatók sok változást nem fognak észrevenni, reményeink szerint viszont előbb-utóbb az oktatás javulása lesz az első, ami feltűnik majd nekik.

Sajtóinformációk szerint az alapítvány kuratóriumának élére önt fogja kinevezni az innovációs és technológiai miniszter. Mennyire megalapozottak ezek az információk?

Jelenleg még formálódik az alapítvány kuratóriuma, azt viszont meg tudom erősíteni, hogy a javaslat valóban arról szól, hogy én legyenek az elnök. Én végzem jelenleg az előkészítő munkát is.

Voltak egyeztetések az egyetem vezetésével a modellváltásról? Amennyiben igen, mennyire volt az egyetem vezetősége elutasító, vagy támogató a modellváltással kapcsolatban?

Voltak egyeztetések és a sajtóban korábban megjelent információkkal ellenben pozitív volt a fogadtatás a vezetőség részéről. Ezeken a megbeszéléseken jelen volt a rektor és a kancellár, az összes dékán, valamint a hallgatói önkormányzat elnöke is. Ott is világossá tettem mindenki előtt, hogy

számomra az egyetem átalakítása nem politikai kérdés.

A kuratóriumba is olyan embereket keresek, akik nem politikusok, nem köthetők egyetlen párthoz sem, viszont Veszprémért mindent hajlandók megtenni.

Mikorra számíthatunk arra, hogy végbemegy a modellváltás, mikor veheti át a Pannon Egyetemért Alapítvány az intézmény fenntartását?

Abban bízom, hogy 2021. szeptember 1-gyel kezdődő tanévet már úgy kezdi meg a Pannon Egyetem, hogy alapítványi fenntartásúvá vált. Most még elegendő időnk van ahhoz, hogy előkészítsük az átmenetet úgy, hogy az olajozottan menjen végbe.

Hajas Bálint
további cikkek
Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.