Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C

A fáradtság 4 árnyalata

2020. november 16. 10:21
Fáradtnak lenni manapság már lassan sikk. Pedig többféle fáradtság létezik, amiket el kell különíteni egymástól. Ma összefoglaljuk a fáradtsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Jó vagy rossz a fáradtság?

A fáradtság alapvetően egy tünet, ami sok mindent jelezhet. Többek között érezhettél már jóleső fáradtságot az eredményesen elvégzett munka után, ami szinte feltölt és bár fáradt vagy, de elégedett. Nem ritka a fizikai vagy a szellemi fáradtság sem, akár egyben, akár külön, de ez már korántsem olyan kellemes érzés, mint az előbbi. Ezenfelül pedig van még vitaminhiányból fakadó fáradtság, ami korántsem vidám és nem is kellemes. Végül pedig a kimerültségen alapuló fáradtság is jelen lehet az életünkben, aminek az egyik tünete a kedvetlenség és a tökéletes érdektelenség.

Ezek közül az első kettő jó fáradtság, hiszen ezek valamilyen szinten tevékenységhez kötöttek, akár fizikálisan, akár mentálisan. Ebben az esetben általában valami pozitív érzés is köthető hozzá, így nevezhetjük jó fáradtságnak. A testünk ilyenkor lazításra vágyik, ellenben lehet, hogy mentálisan bármire képesek lennénk.

Hogyan győzzük le a rossz fáradtságot?

A testünk mindig pontosan tudja, hogy milyen fáradtsággal van éppen dolga, így könnyedén azonosíthatjuk azt. Tehát ha nehezek a reggelek, szinte felkelni sincs erőnk, nemhogy különböző fizikai aktivitást végezni, akkor jó eséllyel a rossz fáradtság kerített hatalmába. Ez az esetek jelentős részében azt az üzenetet hordozza, hogy nem a jó úton járunk, és a testünk-szellemünk kimerült. Ilyenkor lassítani kell egy kicsit a tempón, és felül kell bírálni az eddigi életvitelünket. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor egy idő után a testünk erősebb tünetekkel kezdi jelezni, hogy valami nagyon nincs rendben. 

Néhány dolog segít abban, hogy kilábaljunk ebből az áldatlan állapotból. Az egyik, hogy figyelünk a testünk jelzéseire, mert azok biztosan nem hazudnak. 

Lehetőség szerint próbálj lassítani és az életedbe olyan időszakokat iktatni, amikor azt csinálod, amihez kedved van, amit szeretsz. Ez fel tud tölteni energiával, és sokkal energikusabbnak fogod érezni magad tőle. Ugyanígy szükséges olyan időszak is, amikor nem csinálsz semmit. Egyszerűen csak nézd a tájat, a környezetet és töltődj!

Nem kell, hogy minden teher a te válladat nyomja, így a legjobb, ha mást is bevonsz a döntésekbe és a tevékenységekbe. 

A mozgás nagyon jó hatással van a fizikai és a mentális egészségre egyaránt. Éppen ezért lehetőleg naponta iktass be 15-20 percet az életedbe, amikor mozogsz. 

Ha lehet, minden héten hagyj magadnak időt a pihenésre. Nem, nem a házimunkára, hanem arra, hogy olvass, zenét hallgass, jógázz vagy épp színezz kedvedre!

Ha pedig küldő segítséget vennél igénybe, akkor a koffeintabletta és a B-vitaminok hatékonyan képesek felpörgetni.
 

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.