Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

A szellőztetés lehetséges módjai

2020. november 16. 10:27

Saját egészségünk miatt rendkívül fontos, hogy a lakásban megfelelően szellőztessünk. Ez talán különösen most, a járvány időszakában lehet lényeges. Szerencsére ma már rengeteg szellőztetési mód van. A következő pár sorban most ezekről lesz szó bővebben, s megtudhatjuk, mikor, melyiket érdemes alkalmazni. 

Miért fontos szellőztetni? 

A levegőben különféle szennyeződések találhatóak meg, mint amilyen a por, a kémiai anyagok, a baktériumok vagy a kén-dioxid. De a pollenek, gombaspórák, a penész is rossz minőségűvé teheti a levegőt. Ennek belélegzése pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. Légúti panaszokat okozhat, továbbá csökkenti a vér oxigénszállító képességét is. 

Egészséges keretek között az embernek körülbelül 20-40 köbméternyi levegőre van szüksége óránként. Ez gyakorlatilag megoldhatatlan, mert egy 15 négyzetméteres helyiséget óránként kellene szellőztetnünk. A nem megfelelő szellőztetés megemeli a lakás szén-dioxid szintjét.

Nyáron talán könnyebben megoldható a szellőztetés, de a hűvösebb napokon kissé nehézkesebb, azonban szerencsére erre is van megoldás.

Szellőztető módszerek

A légbevezetőkön keresztüli szellőzés talán egy népszerű és egyszerű forma, de vannak hátulütői is. Ez a módszer a fűtött levegőt kiengedi, viszont a poros, szennyezett levegőt beengedi. Ezenkívül potenciális zaj- és veszélyforrás is lehet, mivel gyakorlatilag nem szabályozható.

A szakaszos üzemű elszívással csak egy helyiség szellőztetése oldható meg, szükségesek speciális légbevezetők, s alkalmazása során érezhetőek a működési költségek is. Benne van a pakliban a fűtött levegő elszívása is, de a zajhatás és az időszakos működés is problémás lehet.

Egyéb különleges szellőztetés

A túlnyomásos szellőztetés esetében kötelező a légbevezetők használata, s a befújt levegő minőségéről is gondoskodni kell. A módszer valójában előfűtést, szűrést igényel, és viszonylag drága megoldásnak minősül. Fontos a központi rendszer kiépítése, és a működési költségek is érezhetők.

A központi elszívásnál is kifejezetten fontos a központi rendszer kiépítése, s kötelező a légbevezetők használata. Azonban ez is egyfajta zajforrás, s működési költségei is számottevőek lehetnek. Ez a módszer viszont már könnyen szabályozható. 

Amennyiben szeretne professzionális szellőztető rendszert kiépíteni, akkor az AeroVentil központi hővisszanyerő kínálata segítheti ebben! Lássuk, mi ezen rendszerek előnye! 

Központi kiegyenlített hővisszanyerős szellőzés 

A központi kiegyenlített hővisszanyerős szellőzés folyamatos, kiegyenlített és szabályos szellőzést biztosít. Energiahatékony hőcserélés, páraszabályozás és alacsony zajszint jellemzi. Ráadásul alacsony üzemeltetési költségei vannak, esetenként magas lehet a beruházási költség.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.