Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

A paleolit életmódról dióhéjban

2020. november 16. 10:45

A paleolit életmód egyik legfontosabb ismérve, hogy azokat az ételeket javasolt fogyasztani, amit már a kőkorban is ismertek. A ma is köztünk élő természeti népek étrendjét tanulmányozva látható, hogy minden éghajlaton, különböző körülmények között is megoldható az egészséges étkezés. Ez azért is fontos, mert számos modern élelmiszer csak árt az emberi szervezetnek, így nem csoda, hogy tiltva vannak. 
 
Amik károsak 
 
Talán nem is mondunk újdonságot azzal, hogy jó néhány alapanyag meglehetősen káros, mint a tejtermékek vagy éppen a glutén. Ezek a földművelés elterjedése óta kerültek bele az étrendbe. A több millió éves evolúció során nem fogyasztotta senki, így tökéletesen logikus, hogy egyáltalán nem férnek bele a paleolit életmódba. 

Elsősorban azért is károsak, mivel a szervezetünk számára emészthetetlenek, így felhalmozódnak a belekben, és csak ártanak. Mivel érdemi dolog nem történik ezekkel az élelmiszerekkel, így csak felesleges megterhelést jelentenek a bélrendszernek. Ahogy látszik, semmi hasznuk nincs, így a legjobb, ha azok is leállnak a fogyasztásukkal, akik nem tervezik, hogy paleolit életmódra váltanak.
 
Akkor vajon mit fogyasztottak régen? Természetesen a vadászó, gyűjtögető életmódból kifolyólag mindent, ami így elérhető volt. Ez azt jelenti, hogy sok húst, zöldséget és gyümölcsöt. Mivel ez manapság is bárki számára szabadon hozzáférhető és könnyen beszerezhető, így értelemszerűen akár azoknak is jó megoldást jelent, akik csak egészségesen szeretnének élni.
 
Mit igen és mit nem?
 
A kérdés egyszerű, azaz mit kell kerülni az életmód beállításakor?
 
Tiltólistás mindennemű gabonaféle, rizs, burgonya és kukorica, tej és tejtermékek. Ezen kívül még a finomított cukor, valamint minden nagy szénhidráttartalmú élelmiszer. A hüvelyesek kerülése is ajánlott, mivel a bennük lévő lektin sokat árt a bélfal áteresztőképességének. Természetesen a sok feldolgozott élelmiszer is káros a szervezetünk számára, így azok fogyasztása sem illik bele a paleolit életmódba.
 
Amit fogyaszthatunk, az minden más, azaz a húsok, a zöldségek és gyümölcsök, az ezekből készült élelmiszerek.
 
A hús az őseink egyik fő tápláléka volt. Nem kell bedőlni a hangzatos meséknek, hogy a hús fogyasztása káros, mert sokkal egészségesebb, mint bármi a tiltott ételek listájáról.
 
Végül pedig, ha érdekel a paleolit életmód, akkor érdemes mielőbb alaposan elmélyedni a témában, amihez hathatós segítséget kaphatsz a PaleoCentrum oldalán. Alapanyagok, étrend-kiegészítők és még számos dolog vár, amiktől természetes, egészséges és paleo lehet az életmód, amit élsz. Hidd el, ha jobban megismered, egyáltalán nem fogsz arra vágyni, hogy visszatérj a megszokotthoz.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.