Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Varázslatos sövényre vágysz?

2020. november 16. 10:48

Nincs is szebb, mint egy olyan kert, amelyet összefüggő, zöldellő sövény vesz körül. Akár parkról, kertes házról vagy csupán egy szépen beépített erkélyről/teraszról van szó, a szép zöld levelek burjánzó rengetege mindent sokkal szebbé képes varázsolni. A mesebeli sövény azonban nem terem egyetlen csettintésre eléd, azért bizony tenni kell. Ne aggódj! A következőkben mindent elárulunk, amit csak tudnod kell a sövények gondozásáról! Ezeknek a sorsa már akár az ültetéskor eldőlhet, ha érdekel, a tied hogyan lehet gyönyörű, olvass tovább!

Miért szeretjük a sövényeket?

A sövények csodálatos erővel bírnak, hiszen amellett, hogy tökéletes porfogóként szolgálnak, képesek mindent elrejteni a kíváncsi szemek elől. Akik már az ültetést is helyesen kezdik el, azok bizony akár egész évben élvezhetik a sövények szépséges védelmét. Ha nem megfelelően ülteted őket, majd a gondozásukra sem figyelsz oda, akkor a sövényed felemásan nőhet, könnyedén tönkremehetnek a növények, sőt akár lyukak is kialakulhatnak! 

Mivel a sövény részei összefüggenek, így arra soha nem lesz lehetőséged, hogy egyenként ellenőrizd egy-egy növény gyökérzetét ültetés után. Ha sövényednél sokára veszed észre, hogy fejlődésükben gond van - ami alapvetően már a rossz ültetés miatt alakult ki -, nem fogod tudni felismerni az igazi problémát. A szakértők véleménye is eltérő lesz a kezeléseket illetően, mert több módszer létezik, csak kérdés, hogy elsőre sikerül-e kideríteni az okot, ami a növények állapotának romlását eredményezte.

Ezekre mindenképp oda kell figyelned!

A legelső, amit tenned kell, amikor sövény beszerezésén gondolkodsz, hogy eldöntöd, hogy örökzöld, lombhullató vagy virágos sövényt szeretnél-e magadnak. Ugyanis mindnek más a jellemzője! Az örökzöldeket például nagyon könnyű formázni, míg a virágzóknak rengeteg hely kell!

A sövényed életét azzal tudod megkönnyíteni, ha már az ültetéskor a legjobb körülményeket biztosítod számára! Ezt azzal teheted meg, ha a cseréphez, gyökérzethez képest dupla mélységű és szélességű gödröt ásol, tehát egy 30 cm-es cseréppel rendelkező sövény esetében 60 cm széles és kb 50-60 cm mély ültetőgödörre van szükség. Ez azért fontos, mert a beültetett növény így találja majd meg a földben a legkönnyebben a helyét. A sok fellazított föld lehetőséget ad neki, hogy egészen kényelmesen új gyökereket tudjon nevelni. Amikor még a kertészetben válogatsz, mindenképp figyelj oda arra, hogy a kiválasztott növényeknek fehéres legyen a gyökérzetük, ez ugyanis arra utal, hogy még nagyon fiatalok, és nem régóta vannak a konténerben.

Amikor már szépen bokrosodnak, és metszésre van szükség

Eljön a sövények életében is az az időszak, amikor meg kell őket metszeni. Ilyenkor bátran használva a metszőollót lehet rajtuk alakítani. 

Felkeltettük az érdeklődésedet? Szeretnél még többet megtudni a kert tervezéséről és ápolásáról? A Kertfüvesítés oldalán csupa fontos információt találhatsz, amelyek segítségével a te kerted is álomba illően szép lehet! 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.