Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Mit kell tudni az elektromos konvektorokról?

2020. november 17. 9:13

Az elmúlt években a korszerű és energiatakarékos épületgépészeti rendszerek elterjedésével az elektromos fűtés is egyre népszerűbbé vált, gyakran tűnik fel közel nulla energiaigényű épületekben is. De minek köszönheti népszerűségét ez a fűtési mód? Cikkünkből kiderül!

Milyen lakásokban ideális az elektromos fűtés?

Gyakorlatilag minden ingatlanba ideális lehet, de elsődleges fűtésként főleg kisebb alapterületű lakásokban, nyaralókban érvényesül igazán, valamint olyan épületekben, ahová a gáz bevezetése vagy más fűtési rendszer kiépítése túl nagy munkával és költséggel járna. Kiegészítő fűtésként ideális nagyobb méretű, hűvösebb szobákban, gyerekszobában és fürdőszobában is.

Hogyan működik az elektromos konvektor?

Az egyik legnépszerűbb elektromos fűtőtest a konvekciós elven működő konvektor, amely a hideg és meleg levegő fajsúlya közötti különbséget használja fel a levegő áramoltatásakor. A hideg levegő a készülék alján elhelyezkedő fűtőbetétnek köszönhetően felmelegszik, és felfelé áramolva a fűtőpanel tetején jut ki a szoba terébe. Annak köszönhetően, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt (például ventilátort), minimális a meghibásodás esélye, ráadásul működése teljesen hangtalan.

Mekkora konvektort érdemes venni?

Konvektor vásárlásánál - ahogyan más fűtési módok esetében is - fontos, hogy a készülék teljesítménye ne legyen alulméretezett a helyiség méretéhez képest. Aranyszabálynak számít, hogy négyzetméterenként 100 W-tal érdemes számolni, tehát egy 23 négyzetméteres nappali esetén 2300 W-os fűtőteljesítmény az ideális, azonban ha a cégek kínálatában nem található ekkora készülék, mindig érdemes a nagyobbat választani.

A konvektorok energiatakarékosnak számítanak?

A konvektorokba épített precíz termosztátoknak köszönhetően a kívánt hőmérséklet akár tizedfokos pontossággal is beállítható. Így állandó szobahőmérséklet biztosítható, amelyet a készülék gyakori ki- és bekapcsolással tud tartani, ezzel a felfűtési szakaszok kihagyásával jelentős energiamennyiség spórolható meg.

Szintén a takarékosságot szolgálja, hogy a helyiségek hőmérséklete külön-külön szabályozható, így a nem vagy csak ritkán használt szobákat nem szükséges mindig felfűteni. Konvektorok használatával még több energia takarítható meg, ha napelemes rendszerekkel bizosítják az áramellátásukat, vagy hőszivattyús rendszerek beépítésével teszik hatékonyabbá működésüket.

A STIEBEL ELTRON honlapján a konvektorok mellett más elektromos fűtőberendezések is találhatók, a hozzájuk tartozó korszerű vezérlőpanelekkel kiegészülve. Képzett munkatársaikkal is érdemes felvenni a kapcsolatot, hiszen garantáltan segítenek az Ön számára legideálisabb épületgépészeti berendezés kiválasztásában.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.