Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Havi költségek csökkentése 6 lépésben

2020. november 18. 14:22

Sokszor megtörténik, hogy többet költünk, mint amennyi pénzünk van. A legtöbben egyik hónapról a másikra élnek, és képtelenségnek tűnik számukra, hogy bármit is félretegyenek.

Ennek legtöbbször az alacsony jövedelem az oka, ami túl kevés a megélhetéshez szükséges dolgokhoz is, de nagyon sok esetben azért nincs elegendő pénzünk, mert túl sokat költünk felesleges dolgokra.

Arra, hogy kevesebbet költsünk, mint amennyink van sok megoldás áll rendelkezésünkre. Viszont nem elég csak tudni a dolgokat, a cselekvésre is szükség van. 

A következő 6 módszer segíthet, hogy kevesebbet költsünk, és jobb pénzügyi helyzetünk legyen.

Kiadások nyomon követése

Sokan kezdünk el diétázni. Ilyenkor nagyon figyelmesek vagyunk minden kalóriára. Hasonló módon kell, hogy figyeljük minden egyes forintunkra.

Ha fogalmunk sincs, hogy mire és mennyit költünk, akkor nagy a valószínűsége, hogy többet fogunk a kelleténél. A kiadások nyomon követésével könnyen meglátjuk, hogy hol a megszabott határ, és tudunk változtani, ha szükséges.

Ha minden alkalommal leírjuk, hogy mi történik a pénzünkkel, akkor ez segíteni fog, hogy a jővőben jobban meggondoljuk mire és mennyit költünk.

Költségvetés létrehozása

Egy előre meghatározott összegből megélni nem a legkényelmesebb, viszont nagyon hatásos módszer tud lenni. Ezt kétféleképpen oldhatjuk meg.

Az első, hogy minden egyes forintunknak tudjuk a helyét. Ez unalmas lehet, és sok figyelmet igényel.

A második megoldás, hogy három részre osztjuk a pénzünket. Jövedelmünk 50%-át általános kiadásokra szánjuk, 30%-át szórakozásra, és a maradandó 20%-át megtakarítjuk. Így biztosak lehetünk abban, hogy mindenre fordítunk pénzt.

Drága hitelek kiváltása

Ha drága hiteleink vannak, akkor ezek kiváltásával pénzt tudunk spórolni. Egy hitelkiváltás során új hitel által fizetünk ki egy régebbi hitelt. Fontos szempont, hogy az újabb hitel olcsóbb legyen, mint a régi. 

Az adósságrendező hitel sok esetben tud előnyünkre szolgálni. A hitelkiváltással ellentétben ez nem csak egy hitelt fedez, hanem többet. Itt szó lehet jelzáloghitelről, személyi kölcsönről vagy hitelkártyáról.

Ez akkor előnyös, ha a múltban magas kamatozású hiteleket vettünk fel. Az adósságrendező hitel segítségével megszabadulunk ezektől, akár havi több tízezer forintot takarítunk meg, ami segít, hogy jobban kezeljük a kiadásainkat. Így sokkal könnyebben fogjuk kifizetni az adósságainkat.

Nem használt online előfizetések

Nagy a valószínűsége annak, hogy vannak olyan online előfizetéseink, amelyek nem hoznak elegendő értéket az életünkbe, sőt, a pénz mellett még időt is rabolnak tőlünk. Ez lehet egy edzőterembérlet, ahova már nem járunk, egy folyóirat, amit sosem olvasunk, vagy akár egy streaming szolgáltatás. Bármilyen nem használt előfizetés felmondása által pénzt takarítunk meg.

Figyeljük meg minden hónapban, hogy mit fizetünk a bankkártyánkkal, és gondolkozzunk el rajta, ha tényleg szükségünk van rá. Ha úgy látjuk, hogy nem éri meg, akkor mondjuk le a szolgáltatást.

Mindig használjunk bevásárlólistát

Egy egyszerű és nagyszerű módszer, ami segít, hogy ne vásároljunk felesleges dolgokat. Ha bevásárlólistát használunk, akkor nem kell azon gondolkodnunk, hogy mire van szükségünk. A vásárlás így ráadásul kevesebb időt is igényel. 

Ha egy bizonyos cipőre van szükségünk, akkor írjuk fel ezt a listára. Nem fogunk már termékek után nézelődni, tudjuk pontosan, hogy miért megyünk a bevásárlóközpontba.

Elonyős lehet, ha van egy külön listánk drágább termékekkel is. Ha leszállítják ezek árát, olcsóbban meg tudjuk vásárolni őket.

Vizsgáljuk meg minden termék teljes árát

Ha egy autót veszünk, akkor nyilvánvaló, hogy az autó ára mellett fizetnünk kell a fenntartását, a biztosítását, valamint néha a javítását is. Legyünk biztosak abban, hogy képesek vagyunk megfizetni egy termék összes vele járó költségét, és megéri ez nekünk hosszú távon.

Ne essünk abba a csapdába, hogy nem vagyunk tisztában a termékek teljes költségével.

Ha betartjuk ezt a 6 lépést, akkor nagy mértékben csökkenteni tudjuk a havi költségeinket. Sok sikert kívánunk!


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.