Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Ezeket a számlázási hibákat követik el leggyakrabban a kisadózók

2020. november 23. 8:58

Te is elköveted a leggyakoribb számlázási hibákat? A szabálytalan számlázás a katások körében is gyakori. A bizonylatok nem szabályszerű kitöltése többnyire a hibás jogértelmezésekre vezethető vissza. Azonban a bírságok elkerülése érdekében muszáj követni a szabályokat. Megmutatjuk, hogy melyek a leggyakrabban elkövetett hibák. 

A számlázásra vonatkozó szabályok szektorsemlegesek, vagyis függetlenek az adózási módoktól. Ez azt jelenti, hogy a kisadózók ugyanolyan szabályok szerint kötelesek számlázni, mint más vállalkozók. Nem mondjuk, hogy egyszerű, azonban muszáj igazodni a jogszabályokhoz. Ebben próbálunk cikkünkkel segíteni.

A számla kiállításával nem kell bevárni a számlázott összeg rendezését

Az egyik leggyakoribb hiba számlázáskor, hogy sok esetben a végösszeg beérkezésekor kerül kiállításra a bizonylat. Azért hibás ez a megközelítés, mert a számlának az ügylet teljesülését kell tartalmaznia és nem a pénzmozgást. Ez azt jelenti, hogy a teljesített ügyletekhez kapcsolódó számlákat a fizetés idejétől függetlenül ki kell állítani.

Emellett a számla kiállításakor gyakori hiba a teljesítési időpont hibás megválasztása. A számla kiállításakor a teljesítési elvet kell szem előtt tartani. Az Áfa tv. egyértelműen meghatározza, hogy mely időpont tekinthető teljesítési időpontnak. A szabályok szerint a pénzügyi rendezés időpontja nem lehet teljesítési időpont.

A "kisadózó" megjegyzés feltüntetése a számlán

További gyakori hiba a "kisadózó" megjegyzés elhagyása. Azonban ennek a kifejezésnek minden katás számlán szerepelnie kell. Vagyis a módosító- és a sztornó számláknak is tartalmazniuk kell a "kisadózó" kifejezést. Amennyiben a kisadózó az általa kiállított számlán nem tünteti fel az említett megjegyzést, mulasztási bírsággal sújtható.

A kézi számlatömbbel kiállított számlákra minden esetben külön rá kell írni az említett megjegyzést. Azonban az online számlázó programokkal automatikusan beállítható és feltüntethető minden bizonylaton, hogy a számla kibocsátója kisadózó. Ha szeretnéd kipróbálni az online számlázó programok nyújtotta kényelmet, mindenképpen nézz körül a Billingo oldalán!

A megfelelő adózási forma szerint kell kiállítani a számlát

A gyakori hibák közé sorolható, hogy nem a megfelelő adózási forma szerint kerül kiállításra a számla. Az Áfa tv. szerint a kata adózás választása nem vonja automatikusan maga után az alanyi adómentességet. A kisadózó csak akkor állíthat ki alanyi adómentesként számlát, ha az Áfa tv. rendelkezései alapján jogosult rá. 

Ráadásul a választásra való jogosultság önmagában nem elegendő, mivel az alanyi adómentesség választásáról nyilatkozatot is kell tenni az adóhatóságnál. Továbbá az alanyi adómentesség felső értékhatárát is figyelembe kell venni. Vagyis ügyelni kell arra, hogy a számlázandó összeg ellenértékével ne lépd túl az adott évre vonatkozó felső értékhatárt.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.