2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Emlékezés és megbocsájtás napja Hidegkúton / Hatvan éve félezer embert telepítettek ki Hidegkútról

2008. május 18. 14:11
www.veszpremmegye.hu
Hatvan évvel ezelőtt csaknem ötszáz ember életét érintette a kitelepítés Hidegkúton. Akkor ennyien éltek a faluban. Erre emlékeztek május 17-én, szombaton a településen. A megbocsájtás ünnepén részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is.

A kitelepített emberek mindössze egyetlen batyuval keltek útra egy egész élet munkáját hátrahagyva. Sokan jólétben éltek más országokban, mégis hazavágytak szülőföldjükre. Hiába akarták, hogy hazát cseréljenek, mert haza csak egy van, -  idézte fel a korabeli eseményeket Somogyi Veronika Zsuzsanna, a Tótvázsony-Hidegkút Általános Iskola igazgatója, dr. Albert Vendel, a Veszprém Megyei Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Herche Ágnes a Hidegkút Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Az ünnepségre meghívták a kitelepített családok leszármazottait is.  Képviseletükben Jozef és Lorenz Madenyi emlékeztetett a történtekre, majd ajándékot adott át
Zsernoviczky Tibor polgármesternek.


A kitelepítésre emlékezve emlékkövet avattak a faluban, intő jelként a következő generációknak. Az emlékhelyet a polgármester, Nász Antal alpolgármester, Herche Ágnes avatta fel, Anton Egging helyi plébános pedig megáldotta. Az emlékhelyet a település és a térség elöljárói megkoszorúzták a megbocsájtás napján. Hahn Károlyné kezdeményezésére pedig köveket helyeztek el az egybegyűltek, Jelképezvén a hazától hazáig vezető utat. A polgármester arra szólított fel, hogy legyen ez a nap az emlékezés és a megbocsájtás napja, majd köszönetet mondott a Veszprém Megyei Önkormányzatnak a támogatásért. Az  ünnepség résztvevői szentmisén vettek részt, majd kiállítást nyitottak meg a helyi kultúrházban korabeli emlékek gyűjteményéből. A rendezvényt a lókúti és hidegkúti Nemzetiségi Dalkör, Somosné Farkas Edina és a Tótvázsony-Hidegkút Általános Iskola harmonika zenekara és diákjai műsora koronázta meg.

Füssy Angéla

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.