2022. május 25.
//
Orbán névnap

Emlékezés és megbocsájtás napja Hidegkúton / Hatvan éve félezer embert telepítettek ki Hidegkútról

2008. május 18. 14:11
www.veszpremmegye.hu
Hatvan évvel ezelőtt csaknem ötszáz ember életét érintette a kitelepítés Hidegkúton. Akkor ennyien éltek a faluban. Erre emlékeztek május 17-én, szombaton a településen. A megbocsájtás ünnepén részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is.

A kitelepített emberek mindössze egyetlen batyuval keltek útra egy egész élet munkáját hátrahagyva. Sokan jólétben éltek más országokban, mégis hazavágytak szülőföldjükre. Hiába akarták, hogy hazát cseréljenek, mert haza csak egy van, -  idézte fel a korabeli eseményeket Somogyi Veronika Zsuzsanna, a Tótvázsony-Hidegkút Általános Iskola igazgatója, dr. Albert Vendel, a Veszprém Megyei Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Herche Ágnes a Hidegkút Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Az ünnepségre meghívták a kitelepített családok leszármazottait is.  Képviseletükben Jozef és Lorenz Madenyi emlékeztetett a történtekre, majd ajándékot adott át
Zsernoviczky Tibor polgármesternek.


A kitelepítésre emlékezve emlékkövet avattak a faluban, intő jelként a következő generációknak. Az emlékhelyet a polgármester, Nász Antal alpolgármester, Herche Ágnes avatta fel, Anton Egging helyi plébános pedig megáldotta. Az emlékhelyet a település és a térség elöljárói megkoszorúzták a megbocsájtás napján. Hahn Károlyné kezdeményezésére pedig köveket helyeztek el az egybegyűltek, Jelképezvén a hazától hazáig vezető utat. A polgármester arra szólított fel, hogy legyen ez a nap az emlékezés és a megbocsájtás napja, majd köszönetet mondott a Veszprém Megyei Önkormányzatnak a támogatásért. Az  ünnepség résztvevői szentmisén vettek részt, majd kiállítást nyitottak meg a helyi kultúrházban korabeli emlékek gyűjteményéből. A rendezvényt a lókúti és hidegkúti Nemzetiségi Dalkör, Somosné Farkas Edina és a Tótvázsony-Hidegkút Általános Iskola harmonika zenekara és diákjai műsora koronázta meg.

Füssy Angéla