2021. január 18.
//
Piroska névnap

Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése

2020. december 4. 4:00
Pannon Egyetem
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.

A Pannon Egyetemen megszerzett diplomának komoly értéke van a magyar munkaerőpiacon, a Figyelő Felsőoktatási Rangsorban elfoglalt hatodik helyünk több mint bruttó 400 000Ft-os átlagjövedelmet takar. Ez a vidéki egyetemek között a legkiemelkedőbb átlagbérnek számít, a rangsorban csupán a fővárosi intézmények kerültek elénk, tehát a munkaerőpiac anyagilag is elismeri a Pannon Egyetem friss diplomásait. A helyezés annál is inkább értékes, mivel a Pannon Egyetem igen széles képzési portfólióval rendelkezik, és számos olyan szakon is képez hallgatókat, ahol a kezdőfizetés nem ennyire kiugróan magas, így az arányokat tekintve az informatikus és mérnök hallgatóink - friss diplomásként - kiemelkedő munkabérrel kezdhetik meg életüket.

Mivel a diplomás pályakövetési rendszernek jelenleg csak a 2017. decemberi adatai férhetők hozzá, a toplistán szereplő konkrét átlagos bérösszegek nem fejezik ki a mai munkaerőpiaci valóságot.
2017 végén (I–IV. negyedév átlaga alapján) bruttó 297 ezer forint volt az átlagos nemzetgazdasági átlagbér, míg 2020 közepén (az I. és a II. negyedév átlaga alapján) bruttó 395 ezer, ami átlagosan 33 százalékos növekedést jelent. A legmagasabb friss diplomás átlagbérrel büszkélkedő 10 egyetem adatait ezért a példa kedvéért ezen arány alapján aktualizálták. Ez természetesen szakértői modellezés, de jól mutatja, hogy a frissen végzettek sok esetben kiemelkedő fizetést is elérhetnek Magyarországon.

A rangsor:

  • Budapesti Corvinus Egyetem (511 782 Ft, 83,7%)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (510 126 Ft, 91,1%)
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem (497 220 Ft, 64,8%)
  • Óbudai Egyetem (487 185 Ft, 88,2%)
  • Budapesti Gazdasági Egyetem (470 525 Ft, 68,7%)
  • Pannon Egyetem (429 519 Ft, 74,0%)
  • Dunaújvárosi Egyetem (419 187 Ft, 77,3%)
  • International Business School (410 577 Ft, 71,5%)
  • Széchenyi István Egyetem  (410 394 Ft, 78,0%)
  • Semmelweis Egyetem  (407 439 Ft, 91,3%)

(Az egyetem neve mellett zárójelben a végzettek havi bruttó modellezett átlagjövedelme (2020. júniusi adatok), illetve a közülük felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak százalékos aránya látható.)

Forrás: unilife.hu
Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

 

vehir.hu

További cikkek

Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Hétvégén is folytatódott a szociális szférában dolgozók tesztelése, valamint az idős otthonokban élők beoltása koronavírus ellen.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között