2021. április 15.
//
Tas, Anasztázia névnap

Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése

2020. december 4. 5:00
Pannon Egyetem
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.

A Pannon Egyetemen megszerzett diplomának komoly értéke van a magyar munkaerőpiacon, a Figyelő Felsőoktatási Rangsorban elfoglalt hatodik helyünk több mint bruttó 400 000Ft-os átlagjövedelmet takar. Ez a vidéki egyetemek között a legkiemelkedőbb átlagbérnek számít, a rangsorban csupán a fővárosi intézmények kerültek elénk, tehát a munkaerőpiac anyagilag is elismeri a Pannon Egyetem friss diplomásait. A helyezés annál is inkább értékes, mivel a Pannon Egyetem igen széles képzési portfólióval rendelkezik, és számos olyan szakon is képez hallgatókat, ahol a kezdőfizetés nem ennyire kiugróan magas, így az arányokat tekintve az informatikus és mérnök hallgatóink - friss diplomásként - kiemelkedő munkabérrel kezdhetik meg életüket.

Mivel a diplomás pályakövetési rendszernek jelenleg csak a 2017. decemberi adatai férhetők hozzá, a toplistán szereplő konkrét átlagos bérösszegek nem fejezik ki a mai munkaerőpiaci valóságot.
2017 végén (I–IV. negyedév átlaga alapján) bruttó 297 ezer forint volt az átlagos nemzetgazdasági átlagbér, míg 2020 közepén (az I. és a II. negyedév átlaga alapján) bruttó 395 ezer, ami átlagosan 33 százalékos növekedést jelent. A legmagasabb friss diplomás átlagbérrel büszkélkedő 10 egyetem adatait ezért a példa kedvéért ezen arány alapján aktualizálták. Ez természetesen szakértői modellezés, de jól mutatja, hogy a frissen végzettek sok esetben kiemelkedő fizetést is elérhetnek Magyarországon.

A rangsor:

  • Budapesti Corvinus Egyetem (511 782 Ft, 83,7%)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (510 126 Ft, 91,1%)
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem (497 220 Ft, 64,8%)
  • Óbudai Egyetem (487 185 Ft, 88,2%)
  • Budapesti Gazdasági Egyetem (470 525 Ft, 68,7%)
  • Pannon Egyetem (429 519 Ft, 74,0%)
  • Dunaújvárosi Egyetem (419 187 Ft, 77,3%)
  • International Business School (410 577 Ft, 71,5%)
  • Széchenyi István Egyetem  (410 394 Ft, 78,0%)
  • Semmelweis Egyetem  (407 439 Ft, 91,3%)

(Az egyetem neve mellett zárójelben a végzettek havi bruttó modellezett átlagjövedelme (2020. júniusi adatok), illetve a közülük felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak százalékos aránya látható.)

Forrás: unilife.hu
Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

 

vehir.hu

További cikkek

Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
A Petőfi Színház 1988-as felújítását és bővítését tervező Ybl-díjas építész írt cikket a teátrum múltjáról és a tervezett rekonstrukcióról.
Akár jövő hét közepén nyithatnak a teraszok
Akár jövő hét közepén nyithatnak a teraszok
Ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, kinyithatnak a kerthelyiségek és teraszok – jelentette be közösségi felületén Orbán Viktor.
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
Takács Szabolcs kormánymegbízott a közösségi médiában adott tájékoztatást arról, hogy hogyan áll aktuálisan az oltási program Veszprém megyében. A héten négy különböző vakcinával folytatják az oltást.