2021. április 15.
//
Tas, Anasztázia névnap

Jegyet váltunk a tragédiákra

Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.

Az utóbbi években egyre népszerűbb turisztikai célponttá váltak a tragikus helyszínek. Sokan persze azért látogatnak el ezekre a helyekre, hogy lájkokat gyűjtsenek az ott készült fotóikkal, de felértékelődött az emlékezés, a tiszteletadás jelentősége, és sokak számára a megnyugvást, a történelmi traumák feldolgozását teszi könnyebbé, ha a saját szemükkel látják. A témák érzékenysége miatt az ilyen helyeken múzeumokat, látogatóközpontokat létrehozó szakemberek számára különösen fontos, hogy kellő tisztelettel és körültekintéssel járjanak el.

Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)

Sajnos a XX. századból nagy számban maradtak ránk olyan helyek, ahol tömegesen tartottak fogva, kínoztak és öltek meg embereket – e helyszínek bemutatása a kegyelet lerovása mellett azért is fontosak, hogy intő jelként szolgáljanak az utókor számára. Az egyik legismertebb holokauszt-emlékhely az auschwitzi koncentrációs tábor, ahol a teljes táborrendszert eredeti állapotában őrizték meg, hogy bemutassák, mire képes az emberi gonoszság. 

De nem csak a holokauszthoz kötődő lágerek iránt érdeklődnek napjaink turistái: népszerű úti cél például a Híd a Kwai folyónból ismert thaiföldi vasúti híd is, amit a második világháború idején a japánok fogságában lévő brit és amerikai hadifoglyokkal építtettek. Magyarországon a Terror Háza mellett a recski kényszermunkatábor szerepel ebben a kategóriábab – Auschwitzzal szemben azonban a recski tábort felszámolták, a ma látható épületeket a látogatóközpont kialakításakor építették újra.

Híd a Kwai folyón (Michael Janich)Híd a Kwai folyón (Michael Janich)

Az elmúlt bő három évtizedben is történtek olyan tragédiák, amelyek helyszíne mára zarándokhellyé vált. Egyre népszerűbb a csernobili tiltott zóna, ahova ma már utazási irodák szerveznek vezetett csoportos túrákat – a zóna népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a sebtiben hátrahagyott épületek nyomasztó hangulata igazi lájkmágnesnek számít, de a néhány éve bemutatott HBO-sorozat is újra a figyelem középpontjába helyezte az ukrán atomkatasztrófában elnéptelenedett vidéket. De ugyanígy zarándokhellyé vált az a párizsi alagút, ahol 1997-ben életét vesztette Diana hercegnő, ahogy a 2001-es New York-i terrortámadás epicentruma, az egykori Világkereskedemi Központ helye, a Ground Zero is.
 

Söge

További cikkek

Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
A Petőfi Színház 1988-as felújítását és bővítését tervező Ybl-díjas építész írt cikket a teátrum múltjáról és a tervezett rekonstrukcióról.
Akár jövő hét közepén nyithatnak a teraszok
Akár jövő hét közepén nyithatnak a teraszok
Ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, kinyithatnak a kerthelyiségek és teraszok – jelentette be közösségi felületén Orbán Viktor.
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
Takács Szabolcs kormánymegbízott a közösségi médiában adott tájékoztatást arról, hogy hogyan áll aktuálisan az oltási program Veszprém megyében. A héten négy különböző vakcinával folytatják az oltást.