2021. január 18.
//
Piroska névnap

Jegyet váltunk a tragédiákra

Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.

Az utóbbi években egyre népszerűbb turisztikai célponttá váltak a tragikus helyszínek. Sokan persze azért látogatnak el ezekre a helyekre, hogy lájkokat gyűjtsenek az ott készült fotóikkal, de felértékelődött az emlékezés, a tiszteletadás jelentősége, és sokak számára a megnyugvást, a történelmi traumák feldolgozását teszi könnyebbé, ha a saját szemükkel látják. A témák érzékenysége miatt az ilyen helyeken múzeumokat, látogatóközpontokat létrehozó szakemberek számára különösen fontos, hogy kellő tisztelettel és körültekintéssel járjanak el.

Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)

Sajnos a XX. századból nagy számban maradtak ránk olyan helyek, ahol tömegesen tartottak fogva, kínoztak és öltek meg embereket – e helyszínek bemutatása a kegyelet lerovása mellett azért is fontosak, hogy intő jelként szolgáljanak az utókor számára. Az egyik legismertebb holokauszt-emlékhely az auschwitzi koncentrációs tábor, ahol a teljes táborrendszert eredeti állapotában őrizték meg, hogy bemutassák, mire képes az emberi gonoszság. 

De nem csak a holokauszthoz kötődő lágerek iránt érdeklődnek napjaink turistái: népszerű úti cél például a Híd a Kwai folyónból ismert thaiföldi vasúti híd is, amit a második világháború idején a japánok fogságában lévő brit és amerikai hadifoglyokkal építtettek. Magyarországon a Terror Háza mellett a recski kényszermunkatábor szerepel ebben a kategóriábab – Auschwitzzal szemben azonban a recski tábort felszámolták, a ma látható épületeket a látogatóközpont kialakításakor építették újra.

Híd a Kwai folyón (Michael Janich)Híd a Kwai folyón (Michael Janich)

Az elmúlt bő három évtizedben is történtek olyan tragédiák, amelyek helyszíne mára zarándokhellyé vált. Egyre népszerűbb a csernobili tiltott zóna, ahova ma már utazási irodák szerveznek vezetett csoportos túrákat – a zóna népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a sebtiben hátrahagyott épületek nyomasztó hangulata igazi lájkmágnesnek számít, de a néhány éve bemutatott HBO-sorozat is újra a figyelem középpontjába helyezte az ukrán atomkatasztrófában elnéptelenedett vidéket. De ugyanígy zarándokhellyé vált az a párizsi alagút, ahol 1997-ben életét vesztette Diana hercegnő, ahogy a 2001-es New York-i terrortámadás epicentruma, az egykori Világkereskedemi Központ helye, a Ground Zero is.
 

Söge

További cikkek

Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Hétvégén is folytatódott a szociális szférában dolgozók tesztelése, valamint az idős otthonokban élők beoltása koronavírus ellen.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között