Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Két éve húzódik a zamárdi óriáskikötő ügye / Nincs beruházó, sem kivitelező, holott idén el kellene kezdeni az építkezést

2008. május 18. 14:42
Gigantikus méretű, több mint háromszáz vitorlás befogadására képes kikötő épülhet Zamárdiban, mely tulajdonképpen a Balaton parti település idegenforgalmi fellendülését is jelentené. A régi csónakkikötő helyére egy cég négyszázötven méter hosszan a tóba benyúló vitorláskikötőt tervezett, amely egy részében közforgalmú nagyhajókat, a másik felében pedig vitorlás hajókat fogadna. Nincs viszont beruházó, sem kivitelező konzorcium.

Az ügy két éve húzódik, és oly annyira bizonytalan, hogy még a kivitelező konzorcium sem állt fel. Ám ezt a helybéliek nem is bánják, ők fontosabbnak tartják a település nyugalmának megőrzését. Még mindig tart az engedélyeztetés. A februárban elfogadott előzetes környezeti hatástanulmány után huszonegy ponton kellett kiegészíteni a kikötő terveit, mivel például a Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nem látta biztosítottnak a hatalmas kikötő által lefogott partközeli áramlatok megmaradását. Lain Ferenc projekt koordinátor, illetve a Balatoni Hajózási Zrt műszaki igazgatója cáfol. Azt mondják, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen elvégeztették a szükséges áramlástani méréseket, amelyek bebizonyították, hogy a kikötő nem zavarja meg a természetes part menti áramlásokat. Ezek szerint környezetvédelmi okok már nem gátolják a hatalmas kikötő megépülését, de hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok, egyelőre kérdéses. Elsősorban azért, mert még mindig nincs beruházó. Több lehetséges cég merült fel, mint potenciális finanszírozó, de még nem született megállapodás. Így nem tudni ki állja majd a körülbelül egymilliárdos költséget.

Az ügy pikantériája, hogy a kikötőhöz egy méreteiben és befogadóképességében a gigantikus kikötőhöz illő szállodát is terveznek.  Lain Ferenc állítja, hogy a szállodakomplexum kikötővel, vagy a nélkül, de biztosan megépül. A nyaralótulajdonosok aggódnak, azt mondják, hogy ez a szálloda teljesen megváltoztatja majd a part összképét, ráadásul a kijelölt területet lezárták a fürdőzők elől, ami teljesen érthető, hiszen magántulajdonban van.

Füssy Angéla
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.