2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Digitális Közösségi Alkotóműhely jött létre a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Technikumban

A GINOP-6.2.3-2017-00001 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése a Veszprémi Szakképzési Centrum intézményeiben” pályázat keretében készült el a Digitális Közösségi Alkotóműhely, mely egy olyan speciális oktatási tér, ahol projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés, nem ipari, hanem egyedi, gyors prototipizálás és oktatás zajlik. A labor a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban kapott helyet.

November hónapban került volna sor a Digitális Közösségi Alkotóműhely ünnepélyes megnyitójára a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikumban, amely a koronavírus terjedése miatt elmaradt.

Az alkotóműhely kialakításához a GINOP-6.2.3-17-2017-00001 számú pályázat biztosította az 51 368 423 Ft-ot, amely magába foglalta az építési beruházás és az eszközbeszerzés költségeit is.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely olyan nyitott közösségi tér, ahol számos alkotótechnológia megjelenik, egymással kombinálható módon: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás, fa- és fémmegmunkálás. A tanulók eben a műhelyben elsajátíthatják a digitális technológia alapjait az informatika, a gépészet és az elektronika területén.

(fotó: Veszprémi Szakképzési Centrum)(fotó: Veszprémi Szakképzési Centrum)

A jövőben a műhely keretei között szeretnénk biztosítani az élményalapú pályatanácsadás lehetőségeit, hiszen ez az alkotótér alkalmas arra, hogy az általános iskolák 6-8. évfolyamos tanulói egész napos élményszerű pályaorientációban vegyenek részt. Szakköröket is szervezünk majd a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy az egyes szakterületeket megismerjék. Egy LEGO robotprogramozó, elektronikai vagy gasztronómiai szakkör a szakmával való ismerkedés mellett erős kötődést is kialakíthat az iskolával vagy egy pedagógussal kapcsolatban is.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely nyitva tartását a vészhelyzetet követően úgy szervezzük meg, hogy nyitott és könnyen elérhető legyen az intézményen belüli és az intézményen kívülről érkező tanulók számára, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök és versenyek megvalósítására, tanulócsoportok foglalkoztatására.

A projekt és az alkotóműhely elsődleges célkitűzésként segíti a pályaorientációs tevékenységet, és várhatóan segítségével csökkenthető a tanulók lemorzsolódása is. Emellett lehetőség nyílik egy új típusú tehetséggondozásra is.  

vehir.hu

További cikkek

A fogturizmus elterjedése
A fogturizmus elterjedése
Így indítsd el gyorsítósávon a vállalkozásodat
Így indítsd el gyorsítósávon a vállalkozásodat
Összezárt a marketingszakma és tudásmegosztással támad a járványhelyzet után
Összezárt a marketingszakma és tudásmegosztással támad a járványhelyzet után
Hatalmas érdeklődés övezte a hosszú idő után első személyes találkozást jelentő Marketing Summit Hungary konferenciát. Az eseményen átadták a szakma által megszavazott 50 legsikeresebb marketing és kommunikációs döntéshozónak szóló elismeréseket is. A Balogh László államtitkár pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár által megnyitott eseményen 40 szakmai előadó osztotta meg tapasztalatai és gondolatait a marketing szakma és a KKV szektor üzleti és gazdasági döntéshozóival.
A csillagjegyed elárulja, hogyan bánsz a pénzzel!
A csillagjegyed elárulja, hogyan bánsz a pénzzel!
A veszprémi Plazma Center gondoskodik a hasznos én-időről
A veszprémi Plazma Center gondoskodik a hasznos én-időről
A veszprémi Plazma Center nem csak a fizikai egészség terén vállal szerepet, hanem igyekszik a mentális egészség erősítésében is segíteni. Ezen a héten az "Éljen az én-idő!" elnevezésű tematikus napjukon Suri Irén, pszichológus adott tanácsokat, hogyan lehet könnyebben átvészelni a szürke őszi hónapokat, valamint, hogy hogyan tud segíteni ebben a Plazma Center. Videónkban mutatjuk a praktikákat.