2022. május 25.
//
Orbán névnap

Nehéz szívvel, de elveszítem a Novecentot

2008. május 18. 15:56
Hallottak már a különleges játékról, amit az orosházi városi könyvtár indított? Azon töprengtek, hogyan lehetne népszerűsíteni az olvasást, újra visszaadni a könyvek, az írók régi értékét. A játék szabályai egyszerűek, talán ezért is vált országosan ennyire népszerűvé. Nem kell mást tenni, mint szándékosan elveszíteni egy könyvet, méghozzá azt, ami a szívedhez a legközelebb áll, és azt szeretnéd, hogy más is olvassa. Hogy hol? Bárhol ahol sokan járnak: buszon, telefonfülkében, étteremben, egy padon …

Ne lepődjön meg senki, ha Veszprémben is találkozik elhagyott kötetekkel. Városunkban is sokan csatlakoztak már a kezdeményezéshez. Ha kinyitjuk a fedelet, a következő rövid kis üzenetet olvashatjuk az első lapon:

„Szia!
Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják. Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget – a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted – és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre. Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján – http://blog.justhvk.hu/ – találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.
Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván
………………………………………
aki elveszítette a könyvet,
valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Nem most találkoztam a játékkal, de eddig mindig csak halogattam. Azt hiszem most értettem meg a jelentőségét. A napokban, a költözködés utáni nagy könyvpakolásban a kezembe akadt egy régi nagy kedvencem. Alessandro Baricco: Novecento. Nem egy testes könyv, mégis egyike azoknak, amik a legtöbbet adták. Itt nem mesélem el a történetét, hogy te is elolvasd, ha véletlenül megtalálod valahol. De azt el kell mondanom, hogy már akkor is napokig lekötötte minden gondolatomat, amikor először olvastam. Sok barátomnak feltettem azóta a kérdést: Szerinted el kell hagynunk a hajót, hogy láthassuk a tengert?

Azóta is ezen gondolkozom, most is … vajon adott helyzetekben átlátjuk e az egészet, az értékét, avagy belülről minden olyan egyszerűnek, magától értetődőnek tűnik, s csak ha elhagytuk, ha kívülről szemléljük már több lépés távolságból, csak akkor értjük meg igazán?

Zseniális a könyv, ezt bizton mondhatom. Írója, Alessandro Baricco generációjának legsikeresebb olasz írója, mégis döbbenetes, hogy mennyire kevesen ismerik nálunk, Magyarországon. A Novecentot mégis azt mondom, mindenkinek olvasnia kellene. Ez a csodálatos belső monológ, Novecento dilemmája más-más szituációkban, de szerintem bennem, bennetek, bennünk is lejátszódott talán ezerszer is már. Kicsit sajnálom elveszíteni. Őszinte leszek: nem kicsit, de nem leszek önző, úgy is csak a könyv testi valójáról mondok le. Döntöttem, holnap elveszítem. Te, aki megtalálod, kérlek, tartsd olyan becsben, mint én tettem, és tanuld meg belőle azt, amit én megtanultam. Ez ennek a játéknak a lényege!

Füssy Angéla

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.