2023. június 10.
//
Margit névnap

Nehéz szívvel, de elveszítem a Novecentot

2008. május 18. 15:56
Hallottak már a különleges játékról, amit az orosházi városi könyvtár indított? Azon töprengtek, hogyan lehetne népszerűsíteni az olvasást, újra visszaadni a könyvek, az írók régi értékét. A játék szabályai egyszerűek, talán ezért is vált országosan ennyire népszerűvé. Nem kell mást tenni, mint szándékosan elveszíteni egy könyvet, méghozzá azt, ami a szívedhez a legközelebb áll, és azt szeretnéd, hogy más is olvassa. Hogy hol? Bárhol ahol sokan járnak: buszon, telefonfülkében, étteremben, egy padon …

Ne lepődjön meg senki, ha Veszprémben is találkozik elhagyott kötetekkel. Városunkban is sokan csatlakoztak már a kezdeményezéshez. Ha kinyitjuk a fedelet, a következő rövid kis üzenetet olvashatjuk az első lapon:

„Szia!
Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják. Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget – a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted – és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre. Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján – http://blog.justhvk.hu/ – találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.
Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván
………………………………………
aki elveszítette a könyvet,
valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Nem most találkoztam a játékkal, de eddig mindig csak halogattam. Azt hiszem most értettem meg a jelentőségét. A napokban, a költözködés utáni nagy könyvpakolásban a kezembe akadt egy régi nagy kedvencem. Alessandro Baricco: Novecento. Nem egy testes könyv, mégis egyike azoknak, amik a legtöbbet adták. Itt nem mesélem el a történetét, hogy te is elolvasd, ha véletlenül megtalálod valahol. De azt el kell mondanom, hogy már akkor is napokig lekötötte minden gondolatomat, amikor először olvastam. Sok barátomnak feltettem azóta a kérdést: Szerinted el kell hagynunk a hajót, hogy láthassuk a tengert?

Azóta is ezen gondolkozom, most is … vajon adott helyzetekben átlátjuk e az egészet, az értékét, avagy belülről minden olyan egyszerűnek, magától értetődőnek tűnik, s csak ha elhagytuk, ha kívülről szemléljük már több lépés távolságból, csak akkor értjük meg igazán?

Zseniális a könyv, ezt bizton mondhatom. Írója, Alessandro Baricco generációjának legsikeresebb olasz írója, mégis döbbenetes, hogy mennyire kevesen ismerik nálunk, Magyarországon. A Novecentot mégis azt mondom, mindenkinek olvasnia kellene. Ez a csodálatos belső monológ, Novecento dilemmája más-más szituációkban, de szerintem bennem, bennetek, bennünk is lejátszódott talán ezerszer is már. Kicsit sajnálom elveszíteni. Őszinte leszek: nem kicsit, de nem leszek önző, úgy is csak a könyv testi valójáról mondok le. Döntöttem, holnap elveszítem. Te, aki megtalálod, kérlek, tartsd olyan becsben, mint én tettem, és tanuld meg belőle azt, amit én megtanultam. Ez ennek a játéknak a lényege!

Füssy Angéla

További cikkek

Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében
Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében
Kijött a KSH legfrissebb statisztikája az ország munkanélküliségi rátájáról, ahol vármegyékre lebontva Veszprém neve mellett szerepel a legkisebb érték.
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Idén először, de a tervek szerint nem utoljára tartották meg a Cholnoky juniális nevű programot a földrajztudós Cholnoky Jenőről elnevezett városrészben. A Cholnoky kerekasztal szervezésében nem csak interaktív programokkal készültek, hanem egyidejűleg kihirdették a korábbi városrészi rajzpályázat végeredményét is.
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.