Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindannyian óriásokká válhatunk, ha segítünk

2020. december 14. 22:24
Veszprém évek óta kimagaslóan teljesít, ha segítségnyújtásról van szó, ezt pedig újra és újra bizonyíthatjuk: ezentúl akár a Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítványon keresztül, mely a megyei kórház intenzív osztályán kezelt betegek ellátási színvonalának folyamatos fejlesztésére jött létre.

Egy intenzív osztály működéséről mindenkinek van elképzelése, jó esetben csak filmek, sorozatok alapján. Nagyjából úgy képzeljük, hogy élet-halál harc folyik ott, és ez valóban nem áll messze a valóságtól. „Az intenzív osztályra azon betegek kerülnek, akik valamilyen speciális szervpótló vagy szervtámogató kezelésre szorulnak, és e kezelés nélkül az esélyük az életben maradásra jelentősen csökkenne” – mondja dr. Gál Béla, a Csolnoky Ferenc Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

A veszprémi kórháznak ez a legnagyobb osztálya, 87 saját dolgozóval (ide értve az orvosokat, az ápolókat, az aneszteziológus szakasszisztenseket, az adminisztrációs munkatársakat és a takarítókat is), ahol évente 800-900 beteget ápolnak 12 betegágyon – ez utóbbi szám a koronavírus járvány alatt több mint a duplája. Emellett az osztály munkatársai évi mintegy 11 ezer műtéti beavatkozásnál végeznek érzéstelenítést, altatást.

dr. Gál Béladr. Gál Béla

Mondhatni, nagy számok, egy intenzív osztálynak azonban nemcsak a munkamennyisége, de az eszközigénye is nagy. „Egy betegágyat az orvosok és ápolók mellett gyakran 6-8 komoly tudású monitor és különféle szervtámogató rendszer vesz körül, amelyek lehetővé teszik az életfunkciók egyre kifinomultabb monitorozását, a gyors és pontos diagnosztizálást, az összetett és bonyolult szervpótló kezeléseket.” A technológia rohamos mértékben fejlődik ezen a téren, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel épülnek fel a betegek, ezzel a fejlődéssel azonban lépést tartani mind az eszközpark, mind a hozzáadott szellemi tőke tekintetében igen nagy kihívást jelent.

Éppen ezért merült fel egy osztályos alapítvány gondolata, amely komoly segítséget tud jelenteni a fejlődés lekövetésében. A gondolat valóságossá válásához végül a koronavírus-járvány adta meg a lökést. „A járvány óriási terhet rótt az osztályunk dolgozóira is, ugyanakkor egy korábban soha nem látott mértékű segítő szándékot is tapasztaltunk – emlékezik vissza dr. Gál Béla. – Rengeteg felajánlás érkezett magánszemélyektől, cégektől, hogy akár eszköz beszerzéssel, akár forrás biztosításával támogatást nyújtanának.”

Czompó GáborCzompó Gábor

Ekkor született meg a döntés: legyen egy hivatalos, jogi keret ehhez, az ősz végére pedig Czompó Gábor segítségével létrejött a Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítvány. „Doktor úrral mindketten balatonalmádi lakosok vagyunk, közös civil szervezetben tevékenykedünk, ráadásul a pandémia első hulláma alatt magam is megtapasztaltam azt a heroikus munkát, amit az osztályon végeznek. Ezek után nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy segítsek-e az alapítvány létrejöttében. Megtiszteltetés volt számomra a felkérés” – meséli az alapító.

A Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítvány kettős célt szolgál: egyrészt a felajánlások révén az alapítvány olyan anyagi bázissal rendelkezhet, amelynek köszönhetően könnyebben beszerezhetők a piacon megjelenő, gyógyulást segítő új technológiai eszközök. Másrészt az ehhez szükséges többlet tudás megszerzésében, a szakmai továbbképzések elvégzésében is támogatást nyújt.

„Harminc éve működik az osztályunk, célunk és hitem szerint az alapítvány révén sikerülhet olyan szintre fejleszteni az intenzív osztály működését, amelyre a világ bármely pontján büszkék lehetnek” – mondja az osztályvezető főorvos, a kuratórium elnöke.

A fejlődést illetően egyébként konkrét elképzeléseik is vannak. Elsődlegesen egy ultrahang készüléket szeretnének beszerezni, mert az utóbbi időben olyan mértékben nőtt meg az igény az ultrahangra a diagnosztika és a beavatkozások során, ami mellett a jelenlegi készülékek száma már kevésnek bizonyul. Emellett a covid járvány idején folyamatos szükség van légútbiztosítási eszközökre is, amelyek biztonságos távolságból, egy videóképernyő segítségével teszik lehetővé a légút biztosító eljárásokat.

Dr. Gál Béla és Czompó Gábor hisznek benne, hogy összefogással bármi elérhető. „Mindannyian óriások vállán állunk” – áll szlogenjükben is. „Barabási Albert László könyvében találkoztunk ezzel az idézettel és teljesen idevágónak láttuk. Úgy gondolom, ha valamit működtetni akarunk, annak kell, hogy legyen egy szilárd alapja. Kell, hogy tudjunk mire, kire támaszkodni – mondja Czompó Gábor. – Bárki, aki támogatja az alapítványt, akár anyagilag, akár erkölcsileg, arra úgy tekintünk, mint óriásra. Mert ez az alapítvány akkor tud egyre jobb pozícióba kerülni és segíteni a dolgozók munkáját, a betegek gyógyulását, az intenzív terápiás osztály színvonalának minél magasabb szintre fejlesztését, ha minél több óriás gyűlik körénk, hogy felemeljenek és láthatóvá tegyenek bennünket.”

A Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítványról további információk, illetve a támogatási lehetőségek a kritikusbetegekert.hu oldalon vagy az alapítvány Facebook-oldalán érhetők el.

Bertalan Melinda
Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.