2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Egy kukásautón teljesült a veszprémi kisgyermek álma

Különleges ajándékkal lepte meg a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Szolgáltató a 9 éves Andrist, akinek régi álma teljesült, amikor kipróbálhatott egy igazi kukásautót.

Sok kisgyermek életben a tűzoltó- a rendőrautó, vagy a kamionok különleges rajongás tárgyát képezik, de arról már kevesebbszer hallunk, amikor az érdeklődés középpontjában a kukásautók állnak.

Pedig a 9 éves Andris esetében pont ez a helyzet. A Rózsa Úti Iskola 3. osztályos tanulója nem a szirénázó autók után fordul meg az utcán, hanem a házról házra közlekedő kukásautókat figyeli, valamint azt a mechanizmust, ahogy ezek az autók és a benne dolgozók összegyűjtik a város hulladékát, megtisztítják a környezetet.

Mindezt önmagában gyermeki hóbortnak is gondolhatnánk, azonban – ahogy Andris osztályfőnöke meséli – a kisgyerek különlegesen érzékeny a környezete tisztaságára, már-már példamutatóan viselkedik a felnőttek számára is.

Andrisnak a játszótéren is az az első dolga, hogy összegyűjti a szétdobált hulladékot, mert szerinte szemetes környezetben nem lehet jól játszani.

Mesélte Ódor Ágnes a 3. B osztályfőnöke, miközben Andrist vártuk az utolsó órájáról, aki elő-karácsonyi ajándéknak egy különleges meglepetést kapott a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Szolgáltatótól (VHK).

A történetnek viszont van egy előzménye is.

Andris egy kukásautóról készült rajzzal lepte meg a VHK dolgozóit, amit osztályfőnöke segített eljuttatni az ügyfélszolgálatra. A kreatív rajz eljutott a szolgáltató vezetőségéhez is, akik ezt követően egy nem mindennapi meglepetés ötletével álltak elő a kisgyermeknek.

A csütörtöki tanítási nap után egy kukásautó gördült be a Rózsa utcába, de nem a megszokott szemeteskuka-ürítés céljából, hanem azért, hogy felvegyék Andrist, aki így testközelből ismerkedhetett meg a járművel és a hulladékgazdálkodás mibenlétével.

Az idegenvezető szerepét Czaun János, a VHK ügyvezetője vállalta magára, aki az iskola előtt rövid bemutatót tartott az autóról, majd Andrissal kiegészülve a vezetőfülkében, közösen elindultak a Kistó utcai telephelyre.

A Veszprémben összegyűjtött kommunális-, szelektív- és zöld-hulladékot, valamint minden további, a háztartásokban keletkezett szemetet ezen a helyen gyűjtenek össze, kiválogatják, ha lehetséges komposztálják, vagy elszállítják újrahasznosításra.

Andris pedig lépésről lépésre megismerhette ezt a folyamatot, csarnokról csarnokra vezették körbe a hulladékudvarban, kezdve a műszaki cikkekből összegyűlt halomtól a szelektív válogatón át a bebálázott hulladékokig, amit a VHK egyébként értékesít újrahasznosítás céljából.

Bár a szemétszállítók munkájának legizgalmasabb részét, azaz az autók hátulján kapaszkodva utazást Andris csak álló helyzetben tudta kipróbálni, így is számos olyan kulisszatitokba látott bele, ami saját állítása szerint is maradandó élmény volt számára.

Portálunk ott volt Andris nagy élményénél, az alábbi galériában pedig megmutatjuk a kisgyermek szemszögéből is azt, hova kerülnek a szemetesládákból az összegyűjtött hulladékok Veszprémben. Kiderül, a tejes doboz élete sem ér véget a kukában, miután kidobtuk azt.

Képek
Hajas Bálint
Simon Dani

További cikkek

Nyílt napot tartanak kicsiknek és nagyoknak a hulladékudvarban
Nyílt napot tartanak kicsiknek és nagyoknak a hulladékudvarban
Szombat délelőtt a veszprémi hulladékudvarba szervez nyílt napot VKSZ Zrt, ahol bárki betekinthet abba az összetett folyamatba, ami a hulladékkal történik miután a szemetesládákba került. Szelektálás, komposztálás, tömörítés és még hosszan sorolhatnánk a munkafolyamatokat, viszont szombaton az ezzel foglalkozó szakemberek részletesen és interaktív módon mutatják be a Kistó utcai telephelyen, hogyan tisztítják meg Veszprémet a hulladéktól.
A hulladék reinkarnációja
A hulladék reinkarnációja
Arra nincs tudományos magyarázat, és talán soha nem is lesz, hogy létezik-e az ember lelkének újjászületése egy másik testben, viszont a hulladékok esetében már más a helyzet. Mindenesetre a szelektálható papír, üveg és műanyag esetében csak azután indul az igazi körforgás, ha megfelelően a kijelölt tárolóba kerültek. A veszprémi hulladékválogatóban megnéztük, hány gép és hány ember munkája kell ahhoz, hogy a műanyag flakon egyszer még hasonló funkciójában visszatérjen a háztartásunkba, azaz reinkarnálódjon a maga módján.
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.
Nem kell messzire vinni a hulladékot
Nem kell messzire vinni a hulladékot
3700 négyzetméteres hulladékudvart építenének a Haszkovó úti garázsoron.
Ismét elszaporodtak az illegális szemétlerakók
Ismét elszaporodtak az illegális szemétlerakók
Mint amikor alaposan kitakarítjuk a lakást, és másnap már ugyanúgy megjelennek a porcicák, ahhez lehet hasonlítani azt a jelenséget, ami ismét felütötte a fejét a városban. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén számos szemétkupaccal lehet találkozni, pedig minden hulladéknak meglenne a maga helye, mutatjuk hol.