2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Újra megjelent az égen a betlehemi csillag

A bibliai napkeleti bölcseknek utat mutató égi jelenség hétfőn, december 21-én jelent meg az égbolton – sajnos a felhős-ködös-szottyos időjárás miatt Veszprémből nem láthattuk.

A pontosság kedvéért már az elején érdemes tisztázni: valójában nem egy csillagról beszélünk, hanem két bolygó – a Jupiter és a Szaturnusz – együttállásáról. A Naprendszer két gázóriása a Földről nézve olyan közel került egymáshoz, hogy fényük szinte összeolvadt egyetlen, rendkívül fényes ponttá. Az esemény igazi pikantériáját az adja, hogy az együttállásra mindössze néhány nappal karácsony előtt került sor, ráadásul a bolygópáros a nyugati égbolton volt látható (mármint a tiszta égbolttal megáldott helyekről), pontosan abban az irányban, ahol a kelet felől érkező bölcsek láthatták több mint kétezer évvel ezelőtt.

Már kis nagyításnál is látszanak a Jupiter holdjai (Foto:  @valeriano_antonini / Instagram)Már kis nagyításnál is látszanak a Jupiter holdjai (Foto: @valeriano_antonini / Instagram)

A két bolygó együttállása emberi léptékkel mérve igen ritka. A Jupiter közel 12 év alatt kerüli meg a Napot, a Szaturnusznak pedig ennél is több idő, 29 és fél év kell ehhez. Az égitestek Földről észlelt sebességkülönbsége miatt nagyjából húszévente kerülnek közel egymáshoz, legutóbb 2000-ben, de akkor annyira közel jártak a Naphoz, hogy rendkívül nehéz volt észlelni őket, nem nyújtottak emlékezetes látványt. Legközelebb 2040 októberében randevúznak majd Naprendszerünk nagyjai, akkor azonban jól láthatóan elkülönülnek majd egymástól. 

Szabad szemmel ennyire közelinek látszott a két bolygó (Foto: @maurer8photography / Instagram)Szabad szemmel ennyire közelinek látszott a két bolygó (Foto: @maurer8photography / Instagram)

A betlehemi csillagnak nevezett szoros együttállásra 2080. március 15. hajnaláig kell várnunk. Ha valamelyik olvasónk még itt lesz, hogy megnézze, azt ajánlom, ne hagyja ki, ezután ugyanis legközelebb 2417-ben adódik ilyen lehetőség. A betlehemi csillag nagyjából négyszáz évente tűnik fel az égen, legutóbb 1623-ban, akkor azonban a Földről nézve annyira közel volt a Naphoz, hogy csak az találta meg, aki kifejezetten tudta, mit és hol keressen – ebben az időben pedig nem sok ilyen ember akadt, noha Galileo Galilei és Johannes Kepler például épp élt és virult. 

Ritkán kerül a távcsőben egy látómezőbe a két bolygó (Foto: @thevastreaches / Instagram)Ritkán kerül a távcsőben egy látómezőbe a két bolygó (Foto: @thevastreaches / Instagram)

Keplerről pedig tudhatjuk, hogy kifejezetten érdekelte a probléma. Munkásságának nagy részében a bolygók mozgásával, pályájuk leírásával foglalkozott – ő volt az, aki először felvetette, hogy a betlehemi csillag nem üstökös (vagy ad absurdum egyszerűen csak kitalált, színes irodalmi elem) volt, hanem a két gázóriás égi szoros találkozója. Számításai szerint időszámításunk előtt 7-ben hármas együttállás következett be, vagyis néhány hónap leforgása alatt a Jupiter és a Szaturnusz háromszor is nagyon közel került egymáshoz, irányt mutatva ezzel a napkeleti bölcseknek. Külön érdekesség, hogy az együttállás a Halak csillagképben történt, a keresztény kultúrában pedig a hal Jézus egyik szimbóluma – ez is erősítheti Kepler elméletét.

Noha a betlehemi csillag 2020-as felbukkanását Veszprémben eltakarták a felhők, a világ más tájain készült fotók révén valamelyest mi is részesülhetünk az élményből.

Söge

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
Március 4-én volt egy éve, hogy hazánkban azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. A járvány áldozataira a veszprémi Fidelitas tagjai gyertyagyújtással emlékeztek.