Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

3 érdekesség a kávéról, amit nem tudtál

2020. december 24. 4:30
Mára az egész világon elterjedt csodaital a kávé. Nem tudjuk elképzelni nélküle a reggeleket. Mondhatni sokunkat ez a fekete nedű tart életben. Számos módon fogyaszthatjuk, mindenki másra esküszik. Azonban ha jobban utánajárunk, rengeteg érdekességre bukkanhatunk a kávé körül. Készítsünk egy forró feketét, és dőljünk hátra, izgalmas dolgok következnek.

1. Hogy fedezték fel, hogy csodahatású?

Sok legenda terjed a kávé eredetéről, van azonban egy, ami elég vicces ahhoz, hogy higgyünk benne. Az etióp történet szerint egy juhász arra lett figyelmes, hogy a kecskéi valami oknál fogva nem alszanak éjjel. Megpróbálta hát megfigyelni, hogy amikor ez megtörténik, akkor éppen mi az, amit másként csinálnak. Arra lett figyelmes, hogy ez az éjjeli virrasztás akkor következik be, amikor egy bizonyos piros cserje bogyóit eszik.

Erről az érdekes megfigyelésről mesélt a közelben élő szerzeteseknek, akik gondoltak egyet és főztek belőle keserű fekete levet. Elkezdték iszogatni, hogy az éjjeli hosszú imádságok alatt frissek maradjanak, és csodák csodája, működött a dolog. Hogy ez valóban így volt-e, természetesen nem tudhatjuk, de hát ilyenek a legendák.

Más források szerint a kávét eleinte rágcsálták, nem pedig itták. Az ugandaiak feljegyzéseiben olvashatjuk, hogy ha hosszú útra keltek, útközben kávészemeket rágtak, hogy jobban bírják az utazás fáradalmait. Egyszóval nagyon hamar rájöttek, hogy ez a vörös bogyó bizony komoly erőt rejt magában.

2. Mitől kávé a neve a kávénak?

Mint ahogy a legenda is mutatja, akármelyik is igaz, egyben egyetértenek, hogy a kávé eredetének története földrajzilag Kelet-Afrikába tehető. Több jel szerint egy Kaffa nevű tartományból származik. Vagy legalábbis a szó etimológiája szerint mindenképpen, ugyanis a Kaffa szó az arab Qahwah-ból ered,  ami bogyós gyümölcsöt jelent. Így tehát elég egyértelműnek látszik, honnan eredeztethető a ma is imádott kávé elnevezése.

3. Milyen elkészítési technikák vannak?

Mivel ugyebár bogyós gyümölcsről beszélünk, először is le kell szüretelni a termést. Ezt minden esetben kézzel végzik, nagyon ügyelve rá, hogy csakis a teljesen érett, piros kávészemeket szedjék le. Ha ez megvan, akkor nedves és száraz eljárásokkal megtisztítják, és megérlelik a tökéletes kávészemeket. Ezután következik a pörkölés. Amint ez megvan, osztályozzák minőség, aroma, valamint erősség szerint.

Így már a boltok polcaira kerülhet, és ez után rajtunk a sor, hogy kiválasszuk, milyen technikával készítjük el.

- Kapszulás kávék

Az elmúlt évek nagy slágerei a kapszulás kávéfőzők. Teljesen érthető is, hiszen nagyon egyszerű használni. Úgy működik, hogy a kávé egy hermetikusan lezárt műanyag kapszulában helyezkedik el, ami a főzés során egy kis lukon távozik belőle. Készíthetünk kávékülönlegességeket is. Tejeskávé vagy aromás kávé esetén a tejpor, a kakaó és egyéb fűszerek, porok egy másik kapszulában kapnak helyet, amit hozzáengedünk a kávéhoz.

Előnyük még ezeknek a kávéfőzőknek a sima eszpresszó gépekkel szemben, hogy sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A lapozható Spar akciós újságban remek ajánlatot találhatunk egy beépített kapszulatartós kávégépre. Ha szeretjük a gyors és finom megoldásokat, csapjunk le rá. Ilyen kávéfőzőgép persze kapható Media Marktban, Euronicsban is. Hasonlítsuk össze az árakat!

- Török kávé

Ezt a kávékülönlegességet a hagyomány szerint egy amolyan hosszú nyelű edénnyel, Dzsezvá-val készítik, aminek belső falát cinnel futtatták. Lényege, hogy a kávét cukorral együtt főzik, bizonyos helyeken kardamommal is ízesítik közben. Nálunk is kapható Dzseva, fontos figyelni rá, hogy hány személyre akarunk főzni benne, mert egy 4 személyes Dzsevát nem használhatunk két személyre.

- French Press

Ezt nálunk inkább dugattyús kávéfőzőként ismerik. Az össze eljárás közül ezzel az egyszerű módszerrel lehet a legaromásabb kávét főzni. Vigyázni kell viszont, hogy durvább őrölésű kévét válasszunk a megfelelő hatás eléréséhez, vagy még jobb, ha mi magunk őröljük meg otthon a kávénkat.

- Kotyogós kávé

A mai napig is nagyon sokan esküsznek a kotyogós kávéra. Az biztos, hogy bitang erős kávét lehet benne főzni. A nagy nyomásnak köszönhetően az aromája is egészen meg tud maradni.  Fontos tudni, hogy minél kisebb lángon főzzük, annál finomabb kávét tudunk csinálni. Az utóbbi évek retró őrülete a kotyogós kávéknak is új reneszánszt adott. A hagyományosak mellett, sok színben és designban találunk kotyogóst például a Kotty.hu oldalán.

Ez csak egy kis ízelítő a kávék csodás világából, hosszasan lehetne még írni róla. De egy biztos, a reggelek, vagy a hosszú baráti beszélgetések, vagy a vasárnapi családi ebédutánok elképzelhetetlenek nélküle. Nagyon bízunk benne, hogy az ember pusztító életmódja és a klímaváltozás nem befolyásolja radikálisan a kávétermelést, bár vannak már jelek rá sajnos. De reméljük a legjobbakat.

X

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49
1O4A5886
1O4A5886
1O4A5886
A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33
Képernyőfotó 2024-12-20 - 8.34.24
Képernyőfotó 2024-12-20 - 8.34.24
Képernyőfotó 2024-12-20 - 8.34.24
Miért van a kávéscsészéhez csészealj, és miért tartjuk el a kisujjunkat kávézás közben? Gondoljunk csak bele, hány helyen találkozunk a kávézás rituáléjával – reggeli rutinokban, baráti beszélgetésekben, üzleti találkozókon. És ott van mindig a kávéscsésze mellett az elmaradhatatlan csészealj. Első ránézésre talán nem tűnik többnek egy egyszerű, esztétikus kiegészítőnél, de ennek az apró tányérkának sokkal mélyebb múltja van, mint gondolnánk. 2024. december 20. 18:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.