Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

Megmutatná a világnak tehetségét a veszprémi falmászó

2021. január 3. 4:00
Boros Boldizsár kétségkívül hazánk egyik legnagyobb ígérete a falmászás sportágában. Még csak tizenhárom esztendős, de már a felnőttek között is letette névjegyét. Édesapjával, Boros Imrével a tavalyi év eredményeiről, és a közeljövő nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Repüljünk vissza kicsit az időben: 2020 februárját írtuk, amikor is egy ígéretes tehetség polgármesteri különdíjat vehetett át az Agóra színpadján a hagyományos városi sportévnyitó ünnepélyen. A Veszprémi Sportmászó Egyesület ifjú növendéke, Boros Boldizsár volt az, aki már a 2019-es évben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott falmászásban annak ellenére, hogy akkor még nem sokkal múlt tíz esztendős.

Talán még ő maga sem gondolta volna akkor, hogy a 2020-as év még szebb pillanatokat, eredményeket tartogat a számára. Pedig így történt, a nemesvámosi Petőfi általános iskola reménysége nem sokkal később már Horvátországban, Zágrábban bizonyíthatott az Európa-kupán. Nyolc ország harminc indulójából pedig az előkelő, hetedik helyen végzett serdülő korosztályban.

Boros Boldizsár hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásbanBoros Boldizsár hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásban

Családapaként mindig, minden helyzetben megpróbáltam tenni azért, hogy segíthessem gyermekem pályafutását. Falmászás tekintetében egyesületi és szövetségi támogatások nélkül az az egyetlen járható út, ha a család teremti meg a feltételeket a versenyzéshez a gyermekeknek. Mi is így tettünk, és teszünk is, mert egyelőre másra nem nagyon számíthatunk. Boldizsár azonban már lassan négy esztendeje futószalagon szállítja az eredményeket nemcsak belföldi, hanem nemzetközi porondon is. Bízom benne, hogy lehetőségeihez mérten a város idővel a fiam mögé áll majd, hiszen annak hírnevét messzire eljuttathatná

– fejezte ki reményét megkeresésünkre Boros Imre, Boldizsár édesapja.

A tizenhárom éves növendék egyébként abszolút rászolgálna a patronálásra, hiszen 2020-ban hazai szinten nem talált legyőzőre. Sorra nyerte a bajnoki fordulókat több kategóriában, melyekben összesítésben is az első helyen végzett korcsoportjában. Sőt, akadt olyan megmérettetés is, ahol a felnőttek mezőnyében is versenybe szállt, és nem is vallott szégyent.

Boldizsár rengeteget kapott ettől a sporttól. Javult általa az önfegyelme, a koncentrációja, a fizikális képességei. Nem is véletlenül, hiszen a falon az ember legyen fiatal, vagy tapasztalt, egyedül csak magára számíthat. Minden lépés, karnyújtás magával hordozza a lehetőséget a bukásra is. A gyermekem azonban rendkívül elhivatott lett a falmászás irányába, így kötelességemnek éreztem, hogy ahol tudom, ott segítsem. A vírushelyzet miatt teremproblémákkal is küzdöttünk, de ha lehetőség engedte, akár Budapestre elutaztunk, hogy Boldizsár edzhessen, hiszen az év végével korosztályt is lépett. Ami azt jelenti, hogy 2021-ben újabb lehetőségek állnak majd előtte, hogy bizonyíthasson.

IllusztrációIllusztráció

Ha már pedig lehetőségek, ki kell, hogy hangsúlyozzuk: Strommer László és Strommer Soma tanítványára idén már a korosztályos válogatottban is számítanak. Ami annyit jelent, hogy újabb, több nemzetközi szereplés várható számára, ahol nemcsak Veszprémet, hanem Magyarországot is fogja képviselni. Boros Imre hozzátette, gyermeke a jövőben is szívvel-lélekkel készül majd a versenyekre.

A falmászás már olimpiai sportágnak számít, így nem titok, hogy a fiamnak is nagy álma, hogy egyszer majd az ötkarikás játékokon is bizonyíthasson. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ehhez rengeteg munka szükséges még. Büszke vagyok arra, hogy Boldizsár több fiatallal megszerettette ezt a sportot, s ha kellett, akkor segítőkezet is nyújtott nekik. Ugyanis együttes erővel minden helyzetet könnyebb megoldani

– vélekedett zárásként Boldizsár édesapja. Akitől megtudhattuk, gyermeke olyan alázattal és szerénységgel tekint az elért eredményei irányába, hogy az ifjabb Boros sokszor még osztálytársainak, barátainak sem dicsekszik a bajnoki kupákkal.

Simon Dani
további cikkek
Szijjártó Péter: a Hungaroringnek továbbra is Forma-1-es versenyhelyszínnek kell maradnia Forma-1 Szijjártó Péter: a Hungaroringnek továbbra is Forma-1-es versenyhelyszínnek kell maradnia A Hungaroringnek továbbra is Forma-1-es versenyhelyszínnek kell maradnia - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt követően, hogy Stefano Domenicalival, a Forma-1 elnök-vezérigazgatójával, valamint Mohammed Ben Sulayemmel, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével folytatott tárgyalását a Hungaroringen szombaton. tegnap 20:50 Férfi kézilabda olimpiai felkészülés: Fölényes magyar siker Japán ellen férfi kézilabda-válogatott Férfi kézilabda olimpiai felkészülés: Fölényes magyar siker Japán ellen Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott 41-27-re verte Japánt a szombaton Stuttgartban rendezett felkészülési mérkőzésen. tegnap 20:40 Norris indulhat az élről a Hungaroringen, Perez és Cunoda autót tört Norris indulhat az élről a Hungaroringen, Perez és Cunoda autót tört A McLaren-Mercedes versenyzői, Lando Norris és Oscar Piastri indulhatnak az első sorból a vasárnapi Magyar Nagydíjon.  tegnap 18:01 Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Kékszalag Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Szombat 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco, amelyet a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek. tegnap 10:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.