Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Megmutatná a világnak tehetségét a veszprémi falmászó

2021. január 3. 4:00
Boros Boldizsár kétségkívül hazánk egyik legnagyobb ígérete a falmászás sportágában. Még csak tizenhárom esztendős, de már a felnőttek között is letette névjegyét. Édesapjával, Boros Imrével a tavalyi év eredményeiről, és a közeljövő nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Repüljünk vissza kicsit az időben: 2020 februárját írtuk, amikor is egy ígéretes tehetség polgármesteri különdíjat vehetett át az Agóra színpadján a hagyományos városi sportévnyitó ünnepélyen. A Veszprémi Sportmászó Egyesület ifjú növendéke, Boros Boldizsár volt az, aki már a 2019-es évben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott falmászásban annak ellenére, hogy akkor még nem sokkal múlt tíz esztendős.

Talán még ő maga sem gondolta volna akkor, hogy a 2020-as év még szebb pillanatokat, eredményeket tartogat a számára. Pedig így történt, a nemesvámosi Petőfi általános iskola reménysége nem sokkal később már Horvátországban, Zágrábban bizonyíthatott az Európa-kupán. Nyolc ország harminc indulójából pedig az előkelő, hetedik helyen végzett serdülő korosztályban.

Boros Boldizsár hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásbanBoros Boldizsár hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásban

Családapaként mindig, minden helyzetben megpróbáltam tenni azért, hogy segíthessem gyermekem pályafutását. Falmászás tekintetében egyesületi és szövetségi támogatások nélkül az az egyetlen járható út, ha a család teremti meg a feltételeket a versenyzéshez a gyermekeknek. Mi is így tettünk, és teszünk is, mert egyelőre másra nem nagyon számíthatunk. Boldizsár azonban már lassan négy esztendeje futószalagon szállítja az eredményeket nemcsak belföldi, hanem nemzetközi porondon is. Bízom benne, hogy lehetőségeihez mérten a város idővel a fiam mögé áll majd, hiszen annak hírnevét messzire eljuttathatná

– fejezte ki reményét megkeresésünkre Boros Imre, Boldizsár édesapja.

A tizenhárom éves növendék egyébként abszolút rászolgálna a patronálásra, hiszen 2020-ban hazai szinten nem talált legyőzőre. Sorra nyerte a bajnoki fordulókat több kategóriában, melyekben összesítésben is az első helyen végzett korcsoportjában. Sőt, akadt olyan megmérettetés is, ahol a felnőttek mezőnyében is versenybe szállt, és nem is vallott szégyent.

Boldizsár rengeteget kapott ettől a sporttól. Javult általa az önfegyelme, a koncentrációja, a fizikális képességei. Nem is véletlenül, hiszen a falon az ember legyen fiatal, vagy tapasztalt, egyedül csak magára számíthat. Minden lépés, karnyújtás magával hordozza a lehetőséget a bukásra is. A gyermekem azonban rendkívül elhivatott lett a falmászás irányába, így kötelességemnek éreztem, hogy ahol tudom, ott segítsem. A vírushelyzet miatt teremproblémákkal is küzdöttünk, de ha lehetőség engedte, akár Budapestre elutaztunk, hogy Boldizsár edzhessen, hiszen az év végével korosztályt is lépett. Ami azt jelenti, hogy 2021-ben újabb lehetőségek állnak majd előtte, hogy bizonyíthasson.

IllusztrációIllusztráció

Ha már pedig lehetőségek, ki kell, hogy hangsúlyozzuk: Strommer László és Strommer Soma tanítványára idén már a korosztályos válogatottban is számítanak. Ami annyit jelent, hogy újabb, több nemzetközi szereplés várható számára, ahol nemcsak Veszprémet, hanem Magyarországot is fogja képviselni. Boros Imre hozzátette, gyermeke a jövőben is szívvel-lélekkel készül majd a versenyekre.

A falmászás már olimpiai sportágnak számít, így nem titok, hogy a fiamnak is nagy álma, hogy egyszer majd az ötkarikás játékokon is bizonyíthasson. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ehhez rengeteg munka szükséges még. Büszke vagyok arra, hogy Boldizsár több fiatallal megszerettette ezt a sportot, s ha kellett, akkor segítőkezet is nyújtott nekik. Ugyanis együttes erővel minden helyzetet könnyebb megoldani

– vélekedett zárásként Boldizsár édesapja. Akitől megtudhattuk, gyermeke olyan alázattal és szerénységgel tekint az elért eredményei irányába, hogy az ifjabb Boros sokszor még osztálytársainak, barátainak sem dicsekszik a bajnoki kupákkal.

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.