2022. május 23.
//
Dezső névnap

Kafka forog a sírjában

2008. május 18. 22:25
Ismerősöm mesélt nekem egy sztorit, ami kissé furcsának tűnt, és bár első hallásra nem idéz közelgő katasztrófa állapotot, megosztom most önökkel. Ő – velem ellentétben – sokat utazik vonattal. Ezért nem csodálkozom, ha naprakész az intersziti, interpici, vonatkésés, illemhelytisztaság, helyjegyvásárlás, árak, stb. kérdésekben. Őt már nem érheti meglepetés – hittem én és hitte ő – ha a MÁV(start) szolgáltatásait veszi igénybe.

De most, amikor az Alföldre utazott Pécsről és a Déli-pályaudvaron (útban a Keleti felé) a kijáratot vette célba, egyszer csak elébe pattant egy marcona alak és a jegyét kérte. Igen, akkor, amikor már nem a vonaton volt, csak egyszerű állampolgárként ment – volna – a dolgára. Ő persze – jogkövető módon – előkaparta tárcájából a jegyet és átnyújtotta a hivatalosnak tűnő személynek. Az pedig, nyilván felsőbb utasításnak eleget téve, szigorú tekintettel elolvasta, mi áll a jegyen. Honnan, hová, mikor, mióta, és így tovább. Mindezek után – bár ez már lehet, hogy csak a képzelet szülte mozdulat – pödört egyet a bajszán és rápecsételte a jegyre, hogy „ZÁRT PERON”. Ezt követően jó utat kívánt megszeppent ismerősömnek, aki azért annyira nem ijedt meg, hogy körül ne nézzen. A pályaudvar területén szemlátomást még öt-hat személy foglalatoskodott azzal, hogy feltartóztassa a vonatról éppen leszállt utasokat és ellenőrizze, a zárt peronon haladnak-e, vagy pedig valamiféle virtuális sztrádán, netán egyenesen az űrből közelítették meg az általuk ellenőrzött területet…

Ha valaki nem értené az imént vázolt jelenet lényegét, közlöm, nincs egyedül. Azért az ember eljátszik a gondolattal, hová jutnánk, ha úgy utazhatna mindenki tovább, hogy nincs rápecsételve a menetjegyére, hogy „ZÁRT PERON”. Talán előbb-utóbb káosz lenne úrrá az utazóközönség körében, egymást kérdezgetnék, hogy a tiéden van, az enyémen nincs, úristen, most mi lesz? Miért nincs nyitott peron, hol szállhatok át, vagy felengednek-e a másik vonatra, ha nincs ilyen pecsétem…?

Egy társadalomban rendnek kell lenni. Szabályokra van szükség. Nem lehet csak úgy… Igen. Legjobb, ha tudomásul vesszük: ezen túl: „ZÁRT PERON”.

Kafka, gyere vissza. Van néhány jó témám…

Lékó Sándor
vehir.hu

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.