Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A cél, hogy minél több embert, minél gyorsabban beoltsanak

2021. január 14. 21:36
Veszprém megyében is zajlik a kormány oltási tervének végrehajtása. Az egészségügyi dolgozók mellett múlt héten a szociális szférában dolgozók és az idősotthonok lakóinak oltása is megkezdődött, ami ezen a hétvégén is folytatódik. Takács Szabolcs kormánymegbízott részletes tájékoztatást adott a menetrendről.

Elsőként az egészségügyi dolgozók juthattak hozzá a Magyarországra érkező vakcinákhoz, az ő beoltásuk indult el már hetekkel korábban, az elmúlt hétvégén pedig már a szociális szférában dolgozók és az idősotthonokban élők oltása is elkezdődött Veszprém megyében is.

Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatása szerint a megyében három idősotthonban már sikeresen elvégezték az oltást, az előttünk álló hétvégén, azaz január 16-án pedig a veszprémi Életöröm Idősek Otthonában folytatják azoknál, akik igényelték.

Az oltási folyamatot a kormányhivatal kollégái koordinálják, a kórházak orvosai pedig magát az oltás beadását végzik el.

Bujdosó László osztályvezető főorvos Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozónak a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. január 9-én. MTI/Vasvári TamásBujdosó László osztályvezető főorvos Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozónak a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. január 9-én. MTI/Vasvári Tamás

A szervezésben egyébként részt vesznek a mentők, rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is. Rájuk azért van szükség – a kormánymegbízott tájékoztatása szerint –, mert a mentősök hamar reagálni tudnak, ha valakinek allergiás rohamai lennének, amelyre egyébként még nem volt példa, a rendőrök és tűzoltók pedig a problémamentes lebonyolítást biztosítják, valamint esetleges szélsőséges időjárás esetén a közlekedésben segítenek.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az oltás önkéntes alapú, amit előzetes igény leadásával lehetett kérni. Az oltás beadása előtt egy hozzájáruló nyilatkozatot kell kitöltenie a pácienseknek, majd az oltást végző orvos néhány rutin kérdést még feltesz, hiszen végérvényesen ő dönti el, hogy oltható-e a személy. Az országban mindenhol ezt az eljárásmódot követik, annak ellenére, hogy probléma nem szokott felmerülni, túlnyomó többségben mindenkit be lehet oltani.

Takács Szabolcs, kormánymegbízottTakács Szabolcs, kormánymegbízott

A kormánymegbízott hozzátette, hogy az oltások kezdetével a tesztelések sem szűntek meg, ennek nagy szerepe van a járvány további lassításában. A következő napokban a szociális szférában dolgozók tesztelése zajlik összesen hat helyszínen Veszprém megyében.

A tesztelést a Veszprém Megyei Kormányhivatal szervezte meg és az intézmény egészségügyi képesítéssel rendelkező kollégái végzik el, valamint ennek a folyamatnak az adminisztrációjáért is ők felelnek.

Mintavétel (fotó: MTI)Mintavétel (fotó: MTI)

Takács Szabolcs hozzátette, hogy a Pfizer-Biontech vakcina után a Moderna fejlesztése is megérkezett az országba, így az EÜ-dolgozókat már ezzel oltják be a hétvégén. Kiemelte: a cél az, hogy, minél gyorsabban és minél több embert be tudjanak oltani.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.