Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Online is megtekinthető a veszprémi kiállítás és testvérprojektjei

2021. január 18. 11:20 // Forrás: MANK
A MANK Kép/Test/Lét című összművészeti programsorozatában tavaly három vidéki városban rendeztek kiállításokat a helyi művészek munkáiból – ezek mind megtekinthetővé válnak online.

A közösségépítés és nyitás szellemében indult útjára 2020-ban a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozata, amellyel az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek adtak megjelenési lehetőségeket, valamint támogatták a művészek lokális megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. Mivel a MANK célja, hogy a kortárs találkozásoknak az online térben is teret nyújtson, a három vidéki kiállítás anyagát 2021. január 18. és 24. között, a magyar kultúra napja alkalmából a www.alkotomuveszet.hu oldalon teszik közzé. A kiállítások anyaga ezt követően is elérhető marad a honlapon.

Az eseménysorozat három megyeszékhely, Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állítottunk a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutattak be.

Kapcsolódó cikk
Létünk egyik legnagyobb kérdése: az emberi test
Test/Harmónia címmel nyílt meg a Művészetek Háza és a MANK közös, az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában meghirdetett pályázata nyomán megszületett kiállítása.

„A művészeti intézmények és az alkotók közötti párbeszédet is elősegítettük, melyből mind a település mind a művész egyaránt profitálhatott. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönöztek minket, hogy kiterjesszük a MANK művészetszervező tevékenységét a vidék városai felé, hogy az adott helyen alkotó művészek koncentrált figyelmet és minőségi körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőséget kaphassanak” – mondta Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója.

A Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat immár a digitális térre is kiterjed, hiszen mindhárom kiállítás anyaga és a műveket bemutató katalógusok is elérhetővé válnak a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a társaság Facebook-oldalán. 2021. január 18. és 22. között országosan is bemutatkozik Veszprém, Szolnok és Miskolc alkotóközössége. Az online kiállításokból és a kapcsolódó katalógusokból megismerhetjük, hogyan viszonyulnak az egyes városok művészei az emberi testhez, és hogyan követik a kortárs művészek a testábrázolás művészeti tradícióit.

Elsőként Test/Harmónia címmel a MANK Nonprofit Kft. és a Művészetek Háza Veszprém által közösen kiírt képzőművészeti pályázat legjobb alkotásaiból válogatott tárlat nyílik meg digitálisan. Tavaly augusztusban a Dubniczay-palotában megrendezett kiállításból kiderült, a formák és technikák sokszínűségével ábrázolható mindaz, amit az emberi létről, az emberi alakról, az ember testi teljesítményéről gondolunk.

Ezt követte szeptember közepén a Szolnokon kiállított Legyőzött határok című tárlat, amely az emberi test teljesítőképességének határait, a fizikai erőt igénybe vevő műfajokhoz kapcsolódó, azokból ihletet merítő alkotásokra helyezte a hangsúlyt. Harmadik állomásként Miskolcon láthattuk a Teljesítmény című kiállítást. A miskolci tárlat az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotásokat állította a középpontba.

vehir.hu
további cikkek
Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.