Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A sváb kitelepítés a nemzet pótolhatatlan vesztesége

2021. január 19. 9:01 // Forrás: mti
A sváb kitelepítés az egész nemzet pótolhatatlan vesztesége - írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává; 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német nemzetiségűeket szállító első vonatszerelvény.

Kovács Zoltán a bejegyzésében emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német honfitársainkat szállította el az ország területéről. Amikor az első marhavagonok elindultak Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amire azt írták: "Isten veled, Hazánk!" 

"Ahogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a diktatúrában is a haza az egyetlen, ami nem árulhat el - azt csak ember teheti" - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, csupán egy nap alatt ezer embert vittek el. Amit akkor hivatalosan csak kitelepítésnek hívtak, valójában sokkal több és kegyetlenebb volt annál.

A feketelistára került hazai németség mintegy felét, csaknem 500 000 embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingóságaitól, ingatlan vagyonától. 

A történelem szégyene, hogy német honfitársainkat a kollektív bűnösség elve alapján deportálták marhavagonokban Magyarországról. Emlékezzünk ma rájuk: az ártatlan áldozatokra, az embertelen szenvedést átélőkre, mindazokra, akiket akkor megfosztottak hazájuktól! - írta Kovács Zoltán.

Orbán Viktor miniszterelnök Ritter Imrével, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjével közösen megkoszorúzta a magyarországi németek elhurcolásának emléktábláját a budaörsi vasútállomáson. A kedd reggeli koszorúzásról Orbán Viktor a közösségi oldalán is megemlékezett, és ezt írta bejegyzése alá: "A magyarországi németek elűzetésének 75. évfordulója. Kegyelet az áldozatoknak. Méltó emlékezet a szenvedőknek".

Online emlékezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a magyarországi németek elhurcolására a történtek 75. évfordulóján. Englenderné Hock Ibolya felidézte, hogy az első, mozdonyhoz csatlakoztatott marhavagonok, oldalukon az "Isten veled, édes hazánk" felirattal 1946. január 19-én "szállították az ismeretlenbe a megalázott, kisemmizett, házaiktól megfosztott embereket". Úgy fogalmazott: az évszázadokkal korábban választott hazájuk, amelyhez minden csalódásuk ellenére a végsőkig hűek maradtak, cserbenhagyta őket. Az első vonatot továbbiak követték nyugat felé, tízezreket pedig már 1944-től kezdődően a Szovjetunióba szállítottak kényszermunkára.

A múlttal való megbékélés fontos, de még fontosabb a jövőbe tekintés - hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya. Mint mondta, őt úgy nevelték, számára egyértelmű, hogy német, de a gyermekeinek és unokáinak ez már nem annyira természetes. Már nem lehet olyan generációról beszélni, amely a magyarországi német identitását a születésekor kapta, sokkal inkább az identitás tudatos vállalásáról van szó. Azt pedig ki kell bontakoztatni, és ebben támogatni kell a családokat - vélekedett, hozzáfűzve: ez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a német nemzetiséget képviselő testületek, intézmények, civil szervezetek legfontosabb küldetése.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.