2021. február 26.
//
Edina névnap

Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban

A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.

A VSZC Jendrassik-Venesz Technikumának több mint 2,5 milliárd forintos fejlesztése is része annak az összesen 9 milliárd forintos projektnek, melyben két helyszínen, Iparos Park néven hoznak létre képzőközpontokat Veszprémben. A kormány által finanszírozott és a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházás másik helyszíne a Szakipari Ágazati Képzőközpont létrehozása lesz a Házgyári úton. A fejlesztésekkel a CNC forgácsoló, a CNC gépkezelő, a CNC programozó, a műszerész és szerszámkészítő szakmákat kívánják erősíteni.

-A beruházások célja, hogy olyan oktatási célú infrastrukturális fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket hajtsunk végre, amellyel a veszprémi diákokoknak használható, a 21. század ipari körülményeit adaptáló tudást adhassunk, valamint hogy a szakoktatóknak, szakmabeli munkavállalóknak lehetőségük legyen megismerkedni a legújabb technológiákkal, és az iparági fejlesztésekkel – mondta Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja kedd délelőtt a Jendrassik-Venesz középiskolában, ahol egy nappal korábban kezdődtek a munkálatok. A kancellár szerint a projekt nem csak a megyében, hanem országosan is egyedülálló fejlesztés.

Elmondta, a Jendrassik-Venesz Technikum projektelem részeként:

  • A meglévő 1200 m2-es tanműhely teljeskörű energetikai korszerűsítésen esik át,
    (tetőszigetelés, nyilászárócsere, homlokzatszigetelés, belső burkolatcsere, elektromos hálózat csere, vizesblokk felújítása)
     
  • Új, 900 m2-es iskolaszárnyat építenek,
    (10 új tanterem vizesblokkokkal, tanári szobákkal két szinten)
     
  • Új CNC tanműhelyt és raktárhelyiséget alakítanak ki közel 300 m2-en.

Az infrastrukturális fejlesztés mintegy 2,4 milliárd forintba, az eszközbeszerzés 260 millió forintba kerül. A most megkezdett beruházást várhatóan 2022. márciusában adják át.

Hegedűs Barbara alpolgármester és Pap Máté VSZC-kancellár a SZC Jendrassik-Venesz iskolánánál tartott sajtótájékoztatón 2021. január 19-én.Hegedűs Barbara alpolgármester és Pap Máté VSZC-kancellár a SZC Jendrassik-Venesz iskolánánál tartott sajtótájékoztatón 2021. január 19-én.

Hegedűs Barbara alpolgármester a sajtóeseményen kiemelte, a Modern Városok Program Veszprémben 13 projeket finanszíroz összesen 130 milliárd forint értékben. Ennek leglátványosabb elemei már zajlanak, ide tartozik az új uszoda és az új tornászgyakorló építése valamint a Csermák Antal Zeneiskola megújítása.

A most megkezdett iskolai fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, a szakképzési fejlesztés infrastrukturális támogatása megalapozza, hogy a diákok megfelelő gyakorlati tudásra tegyenek szert a munkaerőpiacra való belépés előtt.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
A Modern Városok Programban meghirdetett fejlesztések közül elsőként az állatkert projektjei zárultak le, de ahogy a szerda délelőtti projektzáró sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben is vannak még nagyszabású tervek. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a veszprémi fejlesztéseket a tudatosság jellemzi.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
A lólengésben olimpiai bajnoki címet szerző, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián örömét fejezte ki a veszprémi tornacsarnok péntek délelőtti alapkőletételén, ahol egy élsportolóhoz méltóan a gyermekekről sem feledkezett meg.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A sportuszodát jövőre, az Aranyos-völgyi hidat 2023 végén használhatjuk majd először – derült ki Hegedűs Barbara alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.