Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Trump elköszönt a Fehér Háztól, mától Biden az amerikai elnök

2021. január 20. 21:51 // Forrás: mti
Utolsó teljes hivatali napján leköszönő beszédet mondott Donald Trump, magyar idő szerint szerda este beiktatták hivatalába Joe Bident.

Az új kormányzat sikeréért imádkozik Trump

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért. 

A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.

"Új életre keltettük a szövetségeinket és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban" - mondta. "Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút". Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

 "Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani" - mondta videobeszédében Trump. "A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik" - tette hozzá.

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene, kijelentve, hogy "a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni" - hangoztatta. 

Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Donald Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnökeJoe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke

Biden: Mélyek az árkok, de be kell temetni őket

Egymás felé fordulást, a nemzet újraegyesítését tűzte ki céljául a CNN tudósítása szerint Joe Biden, az elnök ehhez az amerikaiak együttműködését kérte.

A demokrácia győzedelmeskedett – fogalmazott beiktatása után Joe Biden amerikai elnök közvetlenül azután, hogy hivatalába iktatták. A szertartást a hagyományokhoz hűen a Capitolium teraszán rendezték meg minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedések mellett – ezekre azért volt szükség, mert tüntetők január hatodikán megostromolták az épületet. Akkor a rendbontás során öten meghaltak.

Biden első elnöki beszédében fő céljaként azt fogalmazta meg: újra össze akarja hozni az embereket, egyesíteni a nemzetet, és ehhez minden amerikai együttműködését kérte.Mint mondta, a politikának nem kellene olyan tűzvésznek lennie, ami mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Megígérte: minden amerikai elnöke lesz, ugyanúgy fog harcolni azokért is, akik nem rá szavaztak novemberben. Megjegyezte: tisztában van vele, hogy az emberek között húzódó szakadék mély és valódi, de szomszédok vagyunk, tisztelettel kell fordulnunk egymáshoz, összefogásra van szükség a hangos üvöltözés helyett. "Egység nélkül nincs béke, csak keserűség és düh, nincs haladás, csak kimerítő háborgás, nincs nemzet, csak a káosz állapota."

Biden mellett letette az esküt az alelnök Kamala Harris is, aki az Egyesült Államok történetének első színes bőrű, ázsiai származású, nő alelnöke.

vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.