2023. május 29.
//
Magdolna névnap

A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek

A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.

A „Maradj az iskolában, majd mi megyünk!” nem az első olyan kezdeményezése a Petőfi Színháznak, ahol a művészek kilépnek a színház falai mögül és lelépnek a színpadról azért, hogy a pandémia miatt jelenleg kötelezően zárva tartott intézmény előadásait elvigyék a házak alá, az idős otthonok udvarára és, mint legutóbb az iskolákba.

Hagyomány, hogy a január 22-ei magyar kultúra napján a Petőfi Színház tematikus műsorral készül, elsősorban a diákság részére. Ez a felkészülés idén sem maradt el, csupán az előadás helyszíne változott meg.

Január 21-én és 22-én összesen 10 helyi általános iskolát látogattak meg, ahol népdalokat, népmeséket, irodalmi művekből részleteket, megzenésített verseket, valamint a Himnusz néhány versszakát is előadták, korosztálynak megfelelően a művészek.

Az előadásokon Oberfrank Pál, a színház igazgatója többször is hangsúlyozta a gyerekeknek, hogy mennyire érdemes elmélyülni a magyar kultúrában, felfedezni és megismerni a magyar irodalom jelentős alakjait és az ő életművüket.

A színház tájékoztatása szerint szinte minden veszprémi iskola örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen a védőintézkedéseket betartva, tehát nyílt téren, egymástól megfelelő távolság tartása mellett léptek fel az alsó és felső tagozatos diákok előtt a Petőfi Színház színművészei.

A "Maradj az iskolában, majd mi megyünk!" akcióban résztvevő iskolák: Dózsa György Általános Iskola, Rózsa Úti Általános Iskola, Deák Ferenc Általános Iskola, Simonyi Zsigmond Általános Iskola, Hriszto Botev Általános Iskola, Gyulaffy László Általános Iskola, Cholnoky Jenő Általános Iskola, Báthory István Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Bárczi Gusztáv Általános Iskola.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Operett és kortárs dráma is szerepel a Petőfi színház következő évadának műsorán
Operett és kortárs dráma is szerepel a Petőfi színház következő évadának műsorán
Öt-öt nagyszínházi és játékszíni, valamint két-két gyermek és ifjúsági előadással készül a következő évadra a Veszprémi Petőfi Színház.
Tánclépések egymás felé
Tánclépések egymás felé
Szombattól látható Mark St. Germain Táncórák című kamaradrámája a Latinovits-Bujtor Játékszínben.
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.
Több mint háromezer rajz érkezett a felhívásra
Több mint háromezer rajz érkezett a felhívásra
Eredményt hirdettek a Városi Nyilvánosságért Alapítvány által életre hívott Legyen mindenkinek szép a karácsonya rajzpályázaton pénteken. Az általános iskolás gyerekek által készített rajzokat olyanokhoz juttatják majd el, akik egyedül töltik a karácsonyt.
A Veszprémi Petőfi Színház vifijére bárki csatlakozhat
A Veszprémi Petőfi Színház vifijére bárki csatlakozhat
Fiataloknak szóló összművészeti fesztivált szervezett a Veszprémi Petőfi Színház, ahol a színjátszás mellett a zene, tánc és a képzőművészet is teret kapott. A programok szombaton kezdődtek a színházban és vasárnap folytatódnak több helyszínen is.