Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változik a zöldhulladék-gyűjtés, egyszerűsödik a lomtalanítás

2021. január 27. 15:17
Áprilistól havonta szállítják el a zöldhulladékot, a társasházak esetében a szolgáltató ajánl majd dátumot a lomtalanításhoz, és a hulladékudvar működésében is történnek változások.

A hulladékrendelet módosításából fakadó változásokat Hegedűs Barbara alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette sajtótájékoztatón szerda délelőtt.  A változások három területet: a zöldhulladék-gyűjtést, a lomtalanítást és a hulladékudvar működését érintik. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Megváltozik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés módja. Az eddigi, évenként kétszeri, közterületről történő begyűjtés helyett áprilistól novemberig havonta gyűjti be a szolgáltató a barna színű tárolóedényekben kihelyezett zöldhulladékot. A tárolóedényeket márciustól lehet majd megvásárolni a szolgáltató ügyfélszolgálatán. Az utcára, zsákokban vagy kötegelve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítják el. A barna tárolókon matricával jelzik, mit lehet elhelyezni benne – a szolgáltató azt kéri, hogy a zöldhulladékon kívül más ne kerüljön bele, az összegyűjtött levelet se zsákokban helyezzék a tárolóba, az összegyűjtött hulladékot ugyanis a balatonfüredi komposztálóba viszik, ahol nem tudják feldolgozni a természetes anyagok közé keveredett műanyagot. 

Czaun JánosCzaun János

A lomtalanításban is változások várhatók, az utóbbi időben ugyanis egyre több helyen jelennek meg az utcán “felejtett” szeméthegyek, amelyeket aztán az adófizetők pénzén, plusz költség árán kell elszállítania a szolgáltatónak. Ezért a jövőben szigorúbb fellépést ígérnek, nagyobb figyelmet fordítanak a szankcionálásra, hogy a lomot szabálytalanul elhelyezők megkapják méltó büntetésüket. A családi házban élők számára a jövőben is lehetőség van évente egyszer, a szolgáltatóval egyeztetett időpontban házhoz menő lomtalanítást igényelni, a társasházakban azonban változik a rendszer: ezentúl nem a közös képviselők feladata lesz, hogy időpontot egyeztessenek a lakókkal, hanem a szolgáltató ajánlja fel a dátumot. 

Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)

Változásokra kell számítani a Kistó utcai hulladékudvarban is. Mennyiségi korlátot vezetnek be a zöldhulladékra: ingatlanonként évente 150 kilogrammig veszik azt át ingyenesen, e mennyiség fölött díjköteles lesz a szolgáltatás. A hulladékudvar ráadásul csak a lakosságtól vesz át hulladékot, a cégek ezentúl a régi cseri murvabánya melletti hulladékgyűjtő telepre tudják azokat leadni. Változik a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvar nyitvatartása is: hétköznapokon 7 és 15, szombaton 8 és 12 óra között várják az ügyfeleket.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.