2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Változik a zöldhulladék-gyűjtés, egyszerűsödik a lomtalanítás

Áprilistól havonta szállítják el a zöldhulladékot, a társasházak esetében a szolgáltató ajánl majd dátumot a lomtalanításhoz, és a hulladékudvar működésében is történnek változások.

A hulladékrendelet módosításából fakadó változásokat Hegedűs Barbara alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette sajtótájékoztatón szerda délelőtt.  A változások három területet: a zöldhulladék-gyűjtést, a lomtalanítást és a hulladékudvar működését érintik. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Megváltozik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés módja. Az eddigi, évenként kétszeri, közterületről történő begyűjtés helyett áprilistól novemberig havonta gyűjti be a szolgáltató a barna színű tárolóedényekben kihelyezett zöldhulladékot. A tárolóedényeket márciustól lehet majd megvásárolni a szolgáltató ügyfélszolgálatán. Az utcára, zsákokban vagy kötegelve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítják el. A barna tárolókon matricával jelzik, mit lehet elhelyezni benne – a szolgáltató azt kéri, hogy a zöldhulladékon kívül más ne kerüljön bele, az összegyűjtött levelet se zsákokban helyezzék a tárolóba, az összegyűjtött hulladékot ugyanis a balatonfüredi komposztálóba viszik, ahol nem tudják feldolgozni a természetes anyagok közé keveredett műanyagot. 

Czaun JánosCzaun János

A lomtalanításban is változások várhatók, az utóbbi időben ugyanis egyre több helyen jelennek meg az utcán “felejtett” szeméthegyek, amelyeket aztán az adófizetők pénzén, plusz költség árán kell elszállítania a szolgáltatónak. Ezért a jövőben szigorúbb fellépést ígérnek, nagyobb figyelmet fordítanak a szankcionálásra, hogy a lomot szabálytalanul elhelyezők megkapják méltó büntetésüket. A családi házban élők számára a jövőben is lehetőség van évente egyszer, a szolgáltatóval egyeztetett időpontban házhoz menő lomtalanítást igényelni, a társasházakban azonban változik a rendszer: ezentúl nem a közös képviselők feladata lesz, hogy időpontot egyeztessenek a lakókkal, hanem a szolgáltató ajánlja fel a dátumot. 

Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)

Változásokra kell számítani a Kistó utcai hulladékudvarban is. Mennyiségi korlátot vezetnek be a zöldhulladékra: ingatlanonként évente 150 kilogrammig veszik azt át ingyenesen, e mennyiség fölött díjköteles lesz a szolgáltatás. A hulladékudvar ráadásul csak a lakosságtól vesz át hulladékot, a cégek ezentúl a régi cseri murvabánya melletti hulladékgyűjtő telepre tudják azokat leadni. Változik a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvar nyitvatartása is: hétköznapokon 7 és 15, szombaton 8 és 12 óra között várják az ügyfeleket.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Dobozban vihetik az uzsonnát az elsősök
Dobozban vihetik az uzsonnát az elsősök
Minden első osztályos tanuló uzsonnás dobozt kapott Veszprémben – az immár ötödik éve működő kezdeményezést az önkormányzat és a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. együttműködése hívta életre.
Szemétszállítás tegnap is volt és holnap is lesz Veszprémben
Szemétszállítás tegnap is volt és holnap is lesz Veszprémben
A fake news jelenség minősített esete az, ami a veszprémi szemétszállítás körül kialakult az elmúlt napokban. Az országos médiában is megjelent hírt, miszerint sztrájkbizottság alakult és leállhat a megyeszékhelyen a hulladék elszállítása a valóságnak több szempontból sem felel meg, amit a szolgáltató tételesen cáfolni is tudott. Portálunk ráadásul olyan információk birtokába jutott, amiből az körvonalazódik, hogy az ügy mögött egy ember személyes hadjárata állhat.
Már gyűjtik a városban a kiszolgált karácsonyfákat
Már gyűjtik a városban a kiszolgált karácsonyfákat
A szolgáltató vízkereszt után elkezdte a közterületekre kihelyezett karácsonyfák összegyűjtését Veszprémben. A VHK Nonprofit Kft. „fenyőfajárata” egészen január végéig járja a várost.
A hulladék reinkarnációja
A hulladék reinkarnációja
Arra nincs tudományos magyarázat, és talán soha nem is lesz, hogy létezik-e az ember lelkének újjászületése egy másik testben, viszont a hulladékok esetében már más a helyzet. Mindenesetre a szelektálható papír, üveg és műanyag esetében csak azután indul az igazi körforgás, ha megfelelően a kijelölt tárolóba kerültek. A veszprémi hulladékválogatóban megnéztük, hány gép és hány ember munkája kell ahhoz, hogy a műanyag flakon egyszer még hasonló funkciójában visszatérjen a háztartásunkba, azaz reinkarnálódjon a maga módján.
További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
2021 az első év, amikor a zöldhulladék gyűjtése már egy átalakított rendszer szerint történik Veszprémben. A próbaév eddigi tapasztalatai a szolgáltató szerint pozitívak, viszont év végén több finomhangolást is bevezetnek a lakosság igényei alapján. A plusz szolgáltatásokról kedden tartott sajtótájékoztatót az alpolgármester és a hulladékgazdálkodó képviselője.