2021. november 29.
//
Taksony névnap

Változik a zöldhulladék-gyűjtés, egyszerűsödik a lomtalanítás

Áprilistól havonta szállítják el a zöldhulladékot, a társasházak esetében a szolgáltató ajánl majd dátumot a lomtalanításhoz, és a hulladékudvar működésében is történnek változások.

A hulladékrendelet módosításából fakadó változásokat Hegedűs Barbara alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette sajtótájékoztatón szerda délelőtt.  A változások három területet: a zöldhulladék-gyűjtést, a lomtalanítást és a hulladékudvar működését érintik. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Megváltozik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés módja. Az eddigi, évenként kétszeri, közterületről történő begyűjtés helyett áprilistól novemberig havonta gyűjti be a szolgáltató a barna színű tárolóedényekben kihelyezett zöldhulladékot. A tárolóedényeket márciustól lehet majd megvásárolni a szolgáltató ügyfélszolgálatán. Az utcára, zsákokban vagy kötegelve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítják el. A barna tárolókon matricával jelzik, mit lehet elhelyezni benne – a szolgáltató azt kéri, hogy a zöldhulladékon kívül más ne kerüljön bele, az összegyűjtött levelet se zsákokban helyezzék a tárolóba, az összegyűjtött hulladékot ugyanis a balatonfüredi komposztálóba viszik, ahol nem tudják feldolgozni a természetes anyagok közé keveredett műanyagot. 

Czaun JánosCzaun János

A lomtalanításban is változások várhatók, az utóbbi időben ugyanis egyre több helyen jelennek meg az utcán “felejtett” szeméthegyek, amelyeket aztán az adófizetők pénzén, plusz költség árán kell elszállítania a szolgáltatónak. Ezért a jövőben szigorúbb fellépést ígérnek, nagyobb figyelmet fordítanak a szankcionálásra, hogy a lomot szabálytalanul elhelyezők megkapják méltó büntetésüket. A családi házban élők számára a jövőben is lehetőség van évente egyszer, a szolgáltatóval egyeztetett időpontban házhoz menő lomtalanítást igényelni, a társasházakban azonban változik a rendszer: ezentúl nem a közös képviselők feladata lesz, hogy időpontot egyeztessenek a lakókkal, hanem a szolgáltató ajánlja fel a dátumot. 

Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)

Változásokra kell számítani a Kistó utcai hulladékudvarban is. Mennyiségi korlátot vezetnek be a zöldhulladékra: ingatlanonként évente 150 kilogrammig veszik azt át ingyenesen, e mennyiség fölött díjköteles lesz a szolgáltatás. A hulladékudvar ráadásul csak a lakosságtól vesz át hulladékot, a cégek ezentúl a régi cseri murvabánya melletti hulladékgyűjtő telepre tudják azokat leadni. Változik a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvar nyitvatartása is: hétköznapokon 7 és 15, szombaton 8 és 12 óra között várják az ügyfeleket.

Söge
Domján Attila

További cikkek

További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
2021 az első év, amikor a zöldhulladék gyűjtése már egy átalakított rendszer szerint történik Veszprémben. A próbaév eddigi tapasztalatai a szolgáltató szerint pozitívak, viszont év végén több finomhangolást is bevezetnek a lakosság igényei alapján. A plusz szolgáltatásokról kedden tartott sajtótájékoztatót az alpolgármester és a hulladékgazdálkodó képviselője.
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
A VHK Kft. felajánlásának köszönhetően a legkisebbek is bekapcsolódhatnak a természet védelmébe: a cég által biztosított uzsonnás dobozokat elsőként a Dózsa iskola tanulói vehették át pénteken.
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.
Hova tegyem a veszélyes hulladékom?
Hova tegyem a veszélyes hulladékom?
Kiégett villanykörték, használt elemek, tönkrement elektronikai tartozékok. Többek között ezek azok a termékek, amelyek a szelektív hulladékgyűjtő edényekben vagy lomtalanításkor az utcán végzik, pedig hivatalosan nem ott a helyük. De akkor hol is van? Cikkünkben rendet teszünk a veszélyes hulladékok körében.
Januárban gyűjti be a karácsonyfákat a VHK
Januárban gyűjti be a karácsonyfákat a VHK
A 2021-es évben is, hasonlóan az elmúlt évek bevett gyakorlatához, az ünnepek után kihelyezett fenyőfákat szervezett, külön gyűjtőjárattal gyűjtik össze városunkban.