2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Változik a zöldhulladék-gyűjtés, egyszerűsödik a lomtalanítás

Áprilistól havonta szállítják el a zöldhulladékot, a társasházak esetében a szolgáltató ajánl majd dátumot a lomtalanításhoz, és a hulladékudvar működésében is történnek változások.

A hulladékrendelet módosításából fakadó változásokat Hegedűs Barbara alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette sajtótájékoztatón szerda délelőtt.  A változások három területet: a zöldhulladék-gyűjtést, a lomtalanítást és a hulladékudvar működését érintik. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Megváltozik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés módja. Az eddigi, évenként kétszeri, közterületről történő begyűjtés helyett áprilistól novemberig havonta gyűjti be a szolgáltató a barna színű tárolóedényekben kihelyezett zöldhulladékot. A tárolóedényeket márciustól lehet majd megvásárolni a szolgáltató ügyfélszolgálatán. Az utcára, zsákokban vagy kötegelve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítják el. A barna tárolókon matricával jelzik, mit lehet elhelyezni benne – a szolgáltató azt kéri, hogy a zöldhulladékon kívül más ne kerüljön bele, az összegyűjtött levelet se zsákokban helyezzék a tárolóba, az összegyűjtött hulladékot ugyanis a balatonfüredi komposztálóba viszik, ahol nem tudják feldolgozni a természetes anyagok közé keveredett műanyagot. 

Czaun JánosCzaun János

A lomtalanításban is változások várhatók, az utóbbi időben ugyanis egyre több helyen jelennek meg az utcán “felejtett” szeméthegyek, amelyeket aztán az adófizetők pénzén, plusz költség árán kell elszállítania a szolgáltatónak. Ezért a jövőben szigorúbb fellépést ígérnek, nagyobb figyelmet fordítanak a szankcionálásra, hogy a lomot szabálytalanul elhelyezők megkapják méltó büntetésüket. A családi házban élők számára a jövőben is lehetőség van évente egyszer, a szolgáltatóval egyeztetett időpontban házhoz menő lomtalanítást igényelni, a társasházakban azonban változik a rendszer: ezentúl nem a közös képviselők feladata lesz, hogy időpontot egyeztessenek a lakókkal, hanem a szolgáltató ajánlja fel a dátumot. 

Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)Idén már csak az erre a célra vásárolható kukában kihelyezett zöldhulladékot viszik el (illusztráció)

Változásokra kell számítani a Kistó utcai hulladékudvarban is. Mennyiségi korlátot vezetnek be a zöldhulladékra: ingatlanonként évente 150 kilogrammig veszik azt át ingyenesen, e mennyiség fölött díjköteles lesz a szolgáltatás. A hulladékudvar ráadásul csak a lakosságtól vesz át hulladékot, a cégek ezentúl a régi cseri murvabánya melletti hulladékgyűjtő telepre tudják azokat leadni. Változik a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvar nyitvatartása is: hétköznapokon 7 és 15, szombaton 8 és 12 óra között várják az ügyfeleket.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Szemétszállítás tegnap is volt és holnap is lesz Veszprémben
Szemétszállítás tegnap is volt és holnap is lesz Veszprémben
A fake news jelenség minősített esete az, ami a veszprémi szemétszállítás körül kialakult az elmúlt napokban. Az országos médiában is megjelent hírt, miszerint sztrájkbizottság alakult és leállhat a megyeszékhelyen a hulladék elszállítása a valóságnak több szempontból sem felel meg, amit a szolgáltató tételesen cáfolni is tudott. Portálunk ráadásul olyan információk birtokába jutott, amiből az körvonalazódik, hogy az ügy mögött egy ember személyes hadjárata állhat.
Már gyűjtik a városban a kiszolgált karácsonyfákat
Már gyűjtik a városban a kiszolgált karácsonyfákat
A szolgáltató vízkereszt után elkezdte a közterületekre kihelyezett karácsonyfák összegyűjtését Veszprémben. A VHK Nonprofit Kft. „fenyőfajárata” egészen január végéig járja a várost.
A hulladék reinkarnációja
A hulladék reinkarnációja
Arra nincs tudományos magyarázat, és talán soha nem is lesz, hogy létezik-e az ember lelkének újjászületése egy másik testben, viszont a hulladékok esetében már más a helyzet. Mindenesetre a szelektálható papír, üveg és műanyag esetében csak azután indul az igazi körforgás, ha megfelelően a kijelölt tárolóba kerültek. A veszprémi hulladékválogatóban megnéztük, hány gép és hány ember munkája kell ahhoz, hogy a műanyag flakon egyszer még hasonló funkciójában visszatérjen a háztartásunkba, azaz reinkarnálódjon a maga módján.
További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra
2021 az első év, amikor a zöldhulladék gyűjtése már egy átalakított rendszer szerint történik Veszprémben. A próbaév eddigi tapasztalatai a szolgáltató szerint pozitívak, viszont év végén több finomhangolást is bevezetnek a lakosság igényei alapján. A plusz szolgáltatásokról kedden tartott sajtótájékoztatót az alpolgármester és a hulladékgazdálkodó képviselője.
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
A VHK Kft. felajánlásának köszönhetően a legkisebbek is bekapcsolódhatnak a természet védelmébe: a cég által biztosított uzsonnás dobozokat elsőként a Dózsa iskola tanulói vehették át pénteken.