Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakóit is beoltották Veszprémben

2021. január 28. 4:00
Jól halad az oltási program, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakói is megkapták a vakcinát. Szerdán a Völgyikút és a Török Ignác úti intézmények lakóit, valamint dolgozóit pár óra alatt beoltották.

A Pfizer-BionTech által fejlesztett vakcinaszállítmány szerda délelőtt érkezett meg a veszprémi idősotthonokba, ahol a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház dolgozói még aznap elkezdték, sőt be is fejezték a lakók, valamint a dolgozók beoltását.

Győri Piroskától, a VKTT Egyesített Szociális Intézmény vezetőjével az idős otthon udvarán találkoztunk, aki portálunknak elmondta, hogy két intézményben 72, illetve 63 gondozottat ápolnak, tehát nem haladják meg azt a 150 fős létszámot, amely intézmények prioritást élveztek az oltási programban, viszont mostanra ők is sorra kerültek, az oltási procedúra pedig zavartalanul lezajlott.

A megyei kórház dolgozói pár óra alatt beadták a vakcinákat a gondozottaknak és a dolgozóknak. Az oltás egyébként önkéntes volt, egy hozzájáruló nyilatkozat kitöltésével bárki jelentkezhetett rá.

A veszprémi intézményekben nem volt olyan beteg, aki elzárkózott volna az oltás beadásától, csupán néhány eset volt, amikor a háziorvos javaslatára az allergiaveszély miatt nem adták be a vakcinát egy-egy gondozottnak.

Győri Piroskától megtudtuk, hogy az intézményben sem a lakók, sem a dolgozók között az ősz folyamán és az elmúlt hetekben nem volt koronavírusos megbetegedés, igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy szigorú korlátozások, valamint látogatási tilalom van érvényben.

Ez utóbbi okozta lelki teher enyhítése céljából a két idős otthonba felszereltek egy olyan technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a gondozottak a hozzátartozóikkal személyesen is tudjanak beszélni, miközben nem áll fent a fertőzés kockázata.

Mindkét intézményben kijelöltek egy földszinti ablakos helyiséget, ahol a fal mindkét oldalára egy-egy mikrofont, valamint hangszórókat szereltek fel, így a gondozottak úgy tudnak beszélgetni, hogy látják is szeretteiket, mégis az ablaküveg elválasztja egymástól őket, ezáltal biztosított a védelem a koronavírus ellen.

Győri Piroska a jövőre nézve reményét fejezte ki, ha ilyen ütemben zajlik az oltási program, akkor belátható időn belül ismét kinyithatják a kapuikat és ismét lesz lehetőség a látogatásra.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.