2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Fejlesztenék a várbörtönt és a szomszédos ingatlanokat

2021. január 28. 18:00
mti
Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése Veszprém és a várost körülölelő Bakony-Balaton régió kiemelkedően gazdag kulturális életének nemzetközi elismerése. Az EKF cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régióját hozzuk létre. Ennek nem csak társadalmi, de komoly gazdasági hatásai várhatók, mellyel egy új fejlődési pályára tudjuk állítani a régiót és melynek köszönhetően valódi térségi együttműködés jöhet létre.

A fenti célok elérése érdekében a VEB2023 Zrt. már a pályázati szakaszban felsorakoztatta azon infrastrukturális fejlesztéseket, melyeknek alapvető célja volt, hogy a városban meglévő régi, funkció nélküli, felújításra szoruló épületeket újra élettel töltse meg. Erre a célra jelölték ki a veszprémi várat, benne a Várbörtön múzeumot; a Jókai utca 8. alatti régi Ruttner-házat, valamint a Vár utca 17. – Várkert fejlesztését, illetve ezen fejlesztések lehetséges összekapcsolását.

A csütörtökön aláírt megállapodás meghatározza a Törvényszék feladatait és céljait a Várbörtön működtetésével és fejlesztésével kapcsolatban; az önkormányzat és a VEB2023 közös feladata pedig az, hogy a vár turisztikai és kulturális életét felpezsdítse.

A Ruttner-ház jelenleg nem használt, helyi védett épület, melyben felújtása után kiállítótér és osztálykirándulásokat kiszolgálni képes hostel működne. E fölött az ingatlan fölött helyezkedik el a Törvényszék épületéhez kapcsolódó őrbódé, amit elbontva új bejáratot alakítanának ki a börtönmúzeumhoz, megszüntetve ezzel az átjáró forgalmat a Törvényszéken.

A Vár utca 17-ben található Várkert országosan védett műemlék épületet jelenleg szintén nem használják. Az ezzel kapcsolatos fejlesztés célja az épület felújítása, hogy aztán kreatív alkotó- illetve előadóművészek használhassák. Az ingatlanon keresztül egy újabb bejárat nyílhat a várbörtönhöz, elkerülve az átjárást a Törvényszéken.

Az említett fejlesztések koncepcióját márciusban mutatják be.

vehir.hu

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
A közgyűlés a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként ítélte dr. Wlassics Katalinnak az Év Veszprémi Mentőse díjat.
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Nemrég jelentette be a Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen, hogy Veszprémben 2022 év végéig állami támogatásból - a Modern Városok Program keretében - és részben saját forrásból 16 km-nyi út újul meg. Körbejártuk ezeknek az utcáknak a nagy részét és dokumentáltuk a jelenlegi állapotot, hogy mire fognak elkölteni 5,3 milliárd forintot.
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.