2021. május 9.
//
Gergely névnap

Tokió 2020 - Kvalifikációs ABC: két fix csapat, további három még versenyben

2021. február 1. 13:04
MTI
Szűk fél évvel a tokiói olimpia rajtja előtt a klasszikus csapatsportágak közül férfi és női vízilabdában biztos a magyar részvétel.

Bekerülhet még az ötkarikás mezőnybe a női kézilabda-válogatott, illetve van még lehetősége ugyanerre 3x3-as kosárlabdában a férfi és a női csapatnak is. Hagyományos kosárlabdában, labdarúgásban, röplabdában, strandröplabdában, gyeplabdában, rögbiben, baseballban és softballban nem lesz magyar együttes.    

A programba be-, illetve visszakerült öt új sportág - a baseball/softball mellett a hullámlovaglás, gördeszka, sportmászás és karate - versenyei közül csupán utóbbiban mutatkozik remény arra, hogy magyar sportolóért szoríthassanak a szurkolók.   

A már említetteken kívül biztosan nem lesz magyar induló gumiasztalban, lovassportban és kevés az esély a kvalifikációra BMX-ben, pályakerékpárban, golfban, műugrásban, szinkronúszásban, szlalom kajak-kenuban és evezésben.    

Ugyanakkor 13 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, kajak-kenuban, országúti kerékpárban, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, tornában, medencés és nyíltvízi úszásban, vitorlázásban, vívásban és vízilabdában - már fix kvótákkal, kvótásokkal rendelkezik Magyarország, további kettőben - cselgáncsban és triatlonban - pedig biztosan lesz magyar induló a kvalifikációs időszak zárultával.    

A magyarok jelenleg 96 indulási hellyel rendelkeznek, négyen tartalékként utazhatnak.    

A Magyar Olimpiai Bizottság várakozása nem változott az olimpia halasztásával, 13 magyar érmet prognosztizál a nyári játékokra, amelyen 150-160 fős csapattal számol.        

Legutóbb, Rio de Janeiróban 160 magyar versenyző állt rajthoz, és 15 éremmel, 8 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza.

vehir.hu