Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rugalmasságot és az értékek megóvását ígéri az új főépítész

2021. február 1. 14:00
Február 1-től lépett hatályba az új főépítész kinevezése, aki hosszú távra tervez Veszprémben, munkájában pedig rugalmasságot és az értékek megőrzését ígérte. Sulyok Balázzsal a megbízás aláírása után készítettünk interjút.

Sulyok Balázs Debrecenben született, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett, majd a Mesteriskola elvégzése után Tolna megyében kezdett el építész vezető tervezőként dolgozni. Veszprémet is jól ismeri, hiszen a '90-es évek közepén részt vett az Óváros tér egyik bankfiókjának műemléki felújításában, pár éve pedig az érsekség több, szintén műemléki épületének energetikai felújításában volt vezető tervező.

A Dél-dunántúli régiót hagyta ott Veszprémért, ahol a főépítész posztját tölti be a jövőben. Horváth Gáborral (a most nyugdíjba vonuló főépítésszel, a szerk.) egyébként jó viszonyt ápol, korábbi szakmai konferenciákon már többször találkoztak, az elmúlt hónapokban pedig már főépítészi csoportvezetőként vett részt az önkormányzati munkában.

Sulyok Balázs Porga Gyula polgármesterrel aláírja kinevezését a VárosházánSulyok Balázs Porga Gyula polgármesterrel aláírja kinevezését a Városházán

Sulyok Balázs mozgalmas időszakban érkezett Veszprémbe, hiszen a megyeszékhelyen az Európa Kulturális Főváros infrastrukturális beruházásai mellett javában zajlanak a Modern Városok Program építkezései is.

Elmondása szerint nyitott az együttműködésre, munkájában igyekszik rugalmas lenni, tapasztalataival pedig szívesen segít ezekben a futó projektekben is.

Korábban Szekszárdon megbízott főépítészként is dolgozott, majd 2012-től egészen 2019-ig Tolna megye főépítészi pozícióját töltötte be.

Veszprémnek az egyik legnagyobb erőssége az értékmegőrzés. Amellett, hogy nyitottnak kell lenni az új beruházások felé, nem szabad veszni hagyni a régi értékeket sem. Ez nem egyszerű feladat, de meg lehet találni benne az egyensúlyt.

Fogalmazta meg filozófiáját, amikor a jövőbeni irányvonalakról érdeklődtünk.

Dr. Dancs Judit jegyző, valamint Sulyok Balázs főépítész és Porga Gyula polgármesterDr. Dancs Judit jegyző, valamint Sulyok Balázs főépítész és Porga Gyula polgármester

Ha Veszprém építészeti stílusjegyeit nézzük, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a patinás, szecessziós épületek mellett a városban meghatározó a szocreál stílus is. Amikor arról érdeklődtünk az új főépítésznél, hogy mennyire jelent nagy kihívást összehangolni e két eltérő stílust, úgy fogalmazott:

A szocreál épületeknek a sok hibájuk mellett van előnyük is. Ezek viszonylag arányos házak. Az energetikai felújítások során, amelyek elengedhetetlenek, lehetőség van, hogy formájukban, színükben is megújuljanak. Erre számos magyar és európai példa is van, ahol egy-egy felújítás után sokkal barátságosabbak, városkép szempontjából pedig esztétikusabbak lesznek az épületek.

A főépítész hatásköre egyébként nem csak az ingatlanokra terjed ki, hanem a közterekre, parkokra is. Sulyok Balázs pedig igyekszik ennek szellemében komplexen tekinteni a városra és ezekre a tényezőkre is külön figyelmet szentelni.

Tehát nem csak a két végletben, az új építkezésekben és a műemlékvédelemben kell gondolkodni, hanem a már meglévő és napi használatban lévő városi épületállomány megóvásában, felújításában is.

Veszprémben a következő években jelentős építészeti fejlesztések lesznek, örülök - és egyben megtiszteltetés -, hogy ebben a munkában részt vehetek

– zárta gondolatait Sulyok Balázs, Veszprém új főépítésze.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.