2021. március 6.
//
Leonóra névnap

60 millió forintos városi támogatást jelentett be Porga Gyula a helyi vendéglátósoknak

Nyilvánosságra hozta a polgármester azt a csomagot, amellyel a város a nehéz helyzetbe került helyi vendéglátóipari vállalkozásokat segíti. Az anyagi támogatás mellett a bérleti díjak elengedéséről is szól a közlemény.

Porga Gyula közösségi oldalán hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyeket a múlt heti, a helyi vendéglátósokkal folytatott egyeztetésen elhangzottak alapján állított össze a város. A polgármester úgy fogalmaz: a vendéglátósokkal folytatott konzultáció után valós segítséget nyújtó csomagot állítottunk össze, hogy az ágazat átvészelje a koronavírus okozta nehézségeket.

Az állami segítség mellett az önkormányzat is megoldásokat kínál a bajban:

  • a vendéglátóhelyek közterület foglalási díját 2021. december 31-ig elengedjük
  • az önkormányzattól, vagy VKSZ Zrt-től bérelt üzlethelyiségektől a törvény miatt elrendelt bezárás idejére nem kérünk bérleti díjat
  • a Vállalkozói Közalapítvány összesen 60 millió forint támogatást nyújt, melyet pályázati úton, vagy kedvezményes hitelforrásként adunk (30-30 millió forint) – elsősorban vendéglátó vállalkozásoknak, illetve azoknak, akiknek a korlátozó intézkedések miatt szüneteltetni kell a szolgáltatásukat.

Az összegből 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vállalkozások egyszeri, maximum 300.000 forintra, melyet:

  • meglévő alkalmazotti létszám megtartására
  • működési költségekhez történő hozzájárulásra
  • eszközberuházásra vagy felújításra
  • újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra fordíthatnak.

Illetve 30 millió forint áll rendelkezésre a vállalkozók számára kedvezményes hitelként.

Az önkormányzati segítség mellett sok főbérlő is támogatja a bérlőit azzal, hogy a bezárás hónapjaira nem szedik be, vagy kevesebbet kér a bérleti díjból.

A helyi vendéglátósokkal múlt héten találkozott a polgármesterA helyi vendéglátósokkal múlt héten találkozott a polgármester

Nemes gesztust gyakoroltak továbbá a nagy szállodák vezetői is, akik a kisebb, teljes bezárásra kényszerített vendéglátóhelyek javára lemondanak a fenti támogatási lehetőségről.

Ez az összefogás is mutatja, hogy Veszprém a bajban is összetart. Büszke vagyok Veszprémre, a veszprémiekre, vállalkozóinkra - fogalmazott Porga Gyula.

Az intézkedéseken kívül felhívással is fordul a veszprémiekhez, a vállalkozásokhoz, és a magánemberekhez, amely szerint aki teheti és segíteni szeretne a bajba jutott vendéglátóknak, konditermeknek, az az alábbi számlaszámon megteheti:

Számlatulajdonos neve: Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány
Számlaszám: 73200189-11102144 (Takarékbank Zrt.)

Természetesen Önök is segíthetnek, kérem, hogy aki teheti, támogassa kedvenc éttermét és rendeljen házhoz - zárta közleményét Porga Gyula.

A pályázat pontos részleteit hamarosan megtalálja a veszprem.hu-n.

vehir.hu