Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt

2021. február 10. 14:21
A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Ungár Péter emlékeztetett, a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba adásáról még decemberben döntött az országgyűlés, ez is része annak a modellváltásnak, amelyben jelenleg épp három nagy vidéki egyetem, a szegedi, a debreceni és a pécsi felsőoktatási intézmény átalakítása zajlik.

A veszprémi intézmény várhatóan az idei év második felében kerül majd alapítványi fenntartásba.

A képviselő nehezményezte, hogy az átalakítások nem az intézmények vezetőinek kezdeményezésére történtek, nekik érdemi beleszólásuk nincs a modellváltásba.

A kormány azt állítja, azért van szükség minderre, mert csak így biztosítható a továbbfejlődés. Szerintünk sokkal inkább hatalmi ambíciókról van szó. Ha Veszprémről beszélünk, a cél ennek ellenére nem lehet más, mint hogy az egyetem regionális pozíciója, tudásközponti szerepe erősödjön

- fogalmazott Ungár Péter.

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusaiGerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusai

Gerstmár Ferenc két fontos szempontot emelt ki a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Egyrészről, hogy Veszprém és a térség települései ne ürüljenek ki, ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül. Azok a hallgatók, akik lakóhelyükhöz minél közelebb szeretnének tanulni, ezt megtehessék, hogy aztán megszerzett ismereteikkel saját közösségüket szolgálhassák.

A másik, hogy az oktatási tér közvetlen közelében korszerű irodakapacitást és élhető lakóteret is fejleszteni kell, ha sikeresek akarunk lenni a képzett fiatal munkaerőért folytatott versenyben, foglalta össze a két szempontot Gerstmár Ferenc.

A képviselő hozzátette, Veszprém hazai startup fővárossá válhat, amennyiben a műszaki és gazdasági végzettségű, vállalkozószellemű tehetségek megfelelő kedvezményeket és infrastrukturális feltételeket vehetnek igénybe a városban. Itt van feladata és felelőssége az önkormányzatnak is, hogy a stratégiai partnerséget szorosabbra fűzze az egyetemmel.

 

Korábban már írtunk róla, hogy a Pannon Egyetem fenntartójává váló alapítvány kuratóriumi elnöki székének legesélyesebb várományosa Navracsics Tibor.

További aktuális hír a Pannon Egyetemről, hogy nemrég nyílt meg az új Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium, ami pont a fent említett célok elérésében hivatott segíteni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 „Ferenc pápa a kilépő egyházat, én a társadalomba kilépő főiskolát álmodtam meg” „Ferenc pápa a kilépő egyházat, én a társadalomba kilépő főiskolát álmodtam meg” Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora beszámolt az intézményt érintő legújabb fejlesztésekről, változásokról, jövőbeli célokról. Mint mondja, reménykeltő, a vártnál sokkal jobb eredményeket értek el az elmúlt években. A hallgatók száma jelentősen megugrott, új szakok (szociálpedagógia alapszak) sikeres akkreditációján vannak túl, 2024 szeptemberében pedig – a Közép-Dunántúl régióban elsőként Veszprémben, az Érseki Főiskolán – elindul a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak, de tervezik az ápolás és betegellátás, valamint a gyógypedagógia alapszakok megszervezését is. Az intézmény kiemelt célként és misszióként fogalmazta meg a társadalomba való kilépés pápai iránymutatását. 2024. január 27. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.