2022. május 24.
//
Eszter névnap

A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt

A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Ungár Péter emlékeztetett, a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba adásáról még decemberben döntött az országgyűlés, ez is része annak a modellváltásnak, amelyben jelenleg épp három nagy vidéki egyetem, a szegedi, a debreceni és a pécsi felsőoktatási intézmény átalakítása zajlik.

A veszprémi intézmény várhatóan az idei év második felében kerül majd alapítványi fenntartásba.

A képviselő nehezményezte, hogy az átalakítások nem az intézmények vezetőinek kezdeményezésére történtek, nekik érdemi beleszólásuk nincs a modellváltásba.

A kormány azt állítja, azért van szükség minderre, mert csak így biztosítható a továbbfejlődés. Szerintünk sokkal inkább hatalmi ambíciókról van szó. Ha Veszprémről beszélünk, a cél ennek ellenére nem lehet más, mint hogy az egyetem regionális pozíciója, tudásközponti szerepe erősödjön

- fogalmazott Ungár Péter.

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusaiGerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusai

Gerstmár Ferenc két fontos szempontot emelt ki a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Egyrészről, hogy Veszprém és a térség települései ne ürüljenek ki, ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül. Azok a hallgatók, akik lakóhelyükhöz minél közelebb szeretnének tanulni, ezt megtehessék, hogy aztán megszerzett ismereteikkel saját közösségüket szolgálhassák.

A másik, hogy az oktatási tér közvetlen közelében korszerű irodakapacitást és élhető lakóteret is fejleszteni kell, ha sikeresek akarunk lenni a képzett fiatal munkaerőért folytatott versenyben, foglalta össze a két szempontot Gerstmár Ferenc.

A képviselő hozzátette, Veszprém hazai startup fővárossá válhat, amennyiben a műszaki és gazdasági végzettségű, vállalkozószellemű tehetségek megfelelő kedvezményeket és infrastrukturális feltételeket vehetnek igénybe a városban. Itt van feladata és felelőssége az önkormányzatnak is, hogy a stratégiai partnerséget szorosabbra fűzze az egyetemmel.

 

Korábban már írtunk róla, hogy a Pannon Egyetem fenntartójává váló alapítvány kuratóriumi elnöki székének legesélyesebb várományosa Navracsics Tibor.

További aktuális hír a Pannon Egyetemről, hogy nemrég nyílt meg az új Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium, ami pont a fent említett célok elérésében hivatott segíteni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
50. alkalommal rendezik meg a napokban a Műszaki Kémiai Napok konferenciát a Pannon Egyetemen, ahol a jövő legfontosabb kémiai kutatásairól is szó esik.
Régiós szinten a legmodernebb hegesztőlaboratórium épült meg a Pannon Egyetemen
Régiós szinten a legmodernebb hegesztőlaboratórium épült meg a Pannon Egyetemen
A 6+1 munkaállomással rendelkező műhely univerzális gépeinek segítségével a Mérnöki Kar hallgatóinak gyakorlati oktatásán túl felnőttképzések és tanfolyamok indítására lehetőség nyílik.
És Ön hogyan értékesítene egy Alfa Romeot?
És Ön hogyan értékesítene egy Alfa Romeot?
Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Tímár László Esettanulmányi Versenyt, ahol a hallgatók az Alfa magyarországi piacának építésével kapcsolatban oszthatták meg ötleteiket.
Egykori rektora előtt tiszteleg az egyetem
Egykori rektora előtt tiszteleg az egyetem
A környezetmérnöki képzésben elérhetetlen érdemeket szerzett volt intézményvezetője, dr. Rédey Ákos előtt tisztelegve avattak emléktáblát és termet a Pannon Egyetemen pénteken.
A Pannon Egyetem jelene és jövője
A Pannon Egyetem jelene és jövője
Egyszerre szűkült be a felsőoktatási intézmények tere és egyszerre bővültek ki a lehetőségeik. Ebben a változó környezetben kell a Pannon Egyetemnek is boldogulnia, a veszprémi egyetem pedig úgy látszik, megtalálta a helyes ösvényt.