2021. május 18.
//
Erik névnap

A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt

A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Ungár Péter emlékeztetett, a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba adásáról még decemberben döntött az országgyűlés, ez is része annak a modellváltásnak, amelyben jelenleg épp három nagy vidéki egyetem, a szegedi, a debreceni és a pécsi felsőoktatási intézmény átalakítása zajlik.

A veszprémi intézmény várhatóan az idei év második felében kerül majd alapítványi fenntartásba.

A képviselő nehezményezte, hogy az átalakítások nem az intézmények vezetőinek kezdeményezésére történtek, nekik érdemi beleszólásuk nincs a modellváltásba.

A kormány azt állítja, azért van szükség minderre, mert csak így biztosítható a továbbfejlődés. Szerintünk sokkal inkább hatalmi ambíciókról van szó. Ha Veszprémről beszélünk, a cél ennek ellenére nem lehet más, mint hogy az egyetem regionális pozíciója, tudásközponti szerepe erősödjön

- fogalmazott Ungár Péter.

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusaiGerstmár Ferenc és Ungár Péter, az LMP helyi és országos politikusai

Gerstmár Ferenc két fontos szempontot emelt ki a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásával kapcsolatban.

Egyrészről, hogy Veszprém és a térség települései ne ürüljenek ki, ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül. Azok a hallgatók, akik lakóhelyükhöz minél közelebb szeretnének tanulni, ezt megtehessék, hogy aztán megszerzett ismereteikkel saját közösségüket szolgálhassák.

A másik, hogy az oktatási tér közvetlen közelében korszerű irodakapacitást és élhető lakóteret is fejleszteni kell, ha sikeresek akarunk lenni a képzett fiatal munkaerőért folytatott versenyben, foglalta össze a két szempontot Gerstmár Ferenc.

A képviselő hozzátette, Veszprém hazai startup fővárossá válhat, amennyiben a műszaki és gazdasági végzettségű, vállalkozószellemű tehetségek megfelelő kedvezményeket és infrastrukturális feltételeket vehetnek igénybe a városban. Itt van feladata és felelőssége az önkormányzatnak is, hogy a stratégiai partnerséget szorosabbra fűzze az egyetemmel.

 

Korábban már írtunk róla, hogy a Pannon Egyetem fenntartójává váló alapítvány kuratóriumi elnöki székének legesélyesebb várományosa Navracsics Tibor.

További aktuális hír a Pannon Egyetemről, hogy nemrég nyílt meg az új Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium, ami pont a fent említett célok elérésében hivatott segíteni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Elkezdődött a Pannon-modell megvalósítása
Elkezdődött a Pannon-modell megvalósítása
Hivatalosan is megalakult a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriuma, amely szeptember 1-től a magyar felsőoktatási modellváltásba bekapcsolódva átveszi a veszprémi felsőoktatási intézmény fenntartói jogait. Az alapítvány kuratóriumában a tudományos élet szereplői és helyi gazdasági vezetők is jelen vannak, elnöke pedig Navracsics Tibor.
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Több mint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön.
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
Idén január 21. és 23. között tartják a 21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amely a hazai felsőoktatási képzések legnagyobb fóruma. A korlátozások és óvintézkedések miatt idén rendhagyó módon online látogathatják az érdeklődők a kiállítói standokat.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
A Pannon Egyetem első EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett.